Описание

Вършец е български град, който се намира в северозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 6 220 души.

Градът е популярна балнеологична дестинация заради минералните си извори, които са едни от най-лечебните в страната. Във Вършец има два санаториума за лечение, които са по клинични пътеки.

Местоположение на Вършец

Административно градът е център на едноименната Община и е част от Област Монтана. Разположен е в подножието на връх Тодорини кукли в Стара планина и в южната част на Вършецката котловина.

До града преминава река Ботуня, а през него третокласният републикански път 812. Най-близките населени места са Спанчевци, Долна Бела речка, Горна Бела речка, Долно Озирово и Стояново.

Туризъм в града

Градът е силно развита туристическа дестинация, най-вече поради минералните си извори. Във Вършец има 18 хотели и близо 30 къщи за гости подходящи за всеки бюджет. Повечето от тях предлагат най-разнообразни балнеологични и спа процедури, както и всички базови удобства, като качеството им варира според цената.

В града има и три ресторанта, предлагащи едни от най-хубавите български традиционни ястия, приготвени с винаги прясна и вкусна храна.

Вършец е град, чийто минерални извори и балнеологични процедури не отстъпват по нищо на големите български курорти и със сигурност заслужава да се спрете на него при избора си на спа дестинация.

Забележителности наоколо

Във Вършец може да посетите местния Исторически музей, който е сравнително нов – основан е през 1999 година, но сградата, в която се намира музеят, е построена през 30-те години на миналия век и притежава много красива и автентична архитектура. Музеят разполага с няколко експозиции, които представят историята и минералните извори на града и региона.

Местността Водопада се намира над един от кварталите на Вършец и е изключително приятна дестинация за разходка и отдих сред природата, особено през лятото. До водопада се стига пеша, но има възможност и за автомобил.

В покрайнините на града започва екопътеката Иванчова поляна. Маршрутът ѝ е сравнително дълъг и трае около три часа, а дължината е приблизително 6 км. По екопътеката има устроени места за пикници и почивки.

На малко повече от 6 км може да посетите Клисурския манастир Свети Свети Кирил и Методий. Днес той е девически манастир, а историята му може да бъде проследена още от Средновековието, когато е бил важен духовен център по време на Второто българско царство.

Близо до Вършец се извисяват и върховете Тодорини кукли, които се намира в западната част на Стара планина. Най-високият връх е 1 785 метра. До тях се стига от прохода Петрохан.

История на града

Историята на Вършец е свързана предимно с минералните му извори. Има открити римски и балнеологични съоръжения, които свидетелстват за население по тези места още от Античността.

В по-модерно време селището се споменава в османски документи от 16 век под името Виришниче.

Историята му на курорт започва през 1850 година, когато един от жителите на селището – Димитър Лучков – бива излекуван с минерална вода.

След освобождението Вършец става част от новосъздадената българска държава. Към 1910 година вече е изградена първата държавна минерална баня. Напливът за нея е толкова голям, че през 1930 година е издигната нова, по-голяма баня, която получава името Нова баня. В следващите години в селото започват да се строят вили и хотели, които спомагат за неговото разрастване. През 1934 година в центъра му е изградена и градина.

През 1964 година Вършец получава статут на град.