Водопад Петров церакВ резултат на изключителната им натурална красота, водопадът Петров церак и цялата околност, която го заобикаля, са били обявени за защитена територия още през далечната 1982 година.

Въпреки това, днес, както и преди, тук не идват много хора, макар че местността е наистина много красива. Причина е изолираността и отдалечеността на този район, което го прави дори още по-магнетичен.

Има не малко очарование в това да се отправиш на място сред дивата природа, където знаеш, че малцина ходят, просто защото не е изградена нужната инфраструктура, която да позволи на тълпата да се изсипе там.

Малък но труден за описване с думи

Водопадът Петров церак може и да е малък, но е трудно да се опише с думи колко красив е той всъщност. Височината му не надхвърля 10 метра, а дебитът му е наистина доста слаб.

Тънката струя вода прекапва едвам, а през най-пълноводните периоди се получават много на брой тънки струи, които по някакъв магичен начин ту се сливат, ту отново се разделят.

През по-сухите месеци в разгара на лятото струята постепенно намалява, като не е изключено към август тя да секне напълно. Това може да се случи и по рано в сухи и орещи месеци.

Местоположение

Петров церак се намира в крайните части на Северозападна България. Попада в района на Видин, но разстоянието от града е значително. Водопадът се стича на север от билото на стара планина, но всъщност не е съвсем правилно да го квалифицираме като планински водопад, тъй като се намира в по-скоро хълмисто-равнинна местност с малка надморска височина.

Най-близкото населено място до Петров церак е село Тополовец. В околността има и още една голяма забележителност, освен водопада. Това е Пецинското Кале – старинна крепост или по-скоро останки от нея, които се намират на по-малко от километър и половина от селото.

Околността

Заобикалящата го околност е много рядко населена. В близост, както вече споменахме, се намира единствено малкото селце Тополовец, което малцина са чували, дори и ако са израснали в тази част на страната. Ето защо не е изненадващо, че наоколо има доста дива природа, а пустеещите обработваеми земи не са рядка гледка. Водопадът е разположен сам по себе си в гориста местност, но тя е заобиколен а от именно такива пустеещи земи, които днес се покриват с все повече зеленина.

Лесно ли се стига до водопада

Петров церак е сравнително по-трудно достъпен и това е лесно за обяснение. Макар че не се намира на голяма надморска височина и е сравнително далеч от големите планини в България, водопадът е доста изолиран.

Проблемът е там, че до него няма оформена и обособена каквато и да било пътека, така че вие сами трябва да намерите път до мястото. А, повярвайте, ако не познавате добре околността, това няма да ви бъде особено лесно.

На практика, за да се стигне до него трябва да се ориентирате настина доста добре, а това не е много лесно, особено ако идвате по тези места за първи път. c.

Когато вече сте при водопада

Наградата за пътя през гората е пристигането до самия водопад. Когато вече сте там ще забравите за всички свои грижи и проблеми, защото природата напълно ще ви обгърне. Мястото е наистина очарователно, а в самото подножие на водопада е изградена пейка.

Тя предлага възможността да седнете и просто да се полюбувате на дивната му красота съвсем отблизо, докато съберете сили за връщане обратно. Бихте могли дори да похапнете нещо, което сте си взели за из път, но само не забравяйте да прибирате всички отпадъци след себе си, защото тук няма кой да почисти след вас.

Мястото е много подходящо за справяне със стреса, за релаксация и за освобождаване от напрежението. Тук не рядко идват хора за да медитират и да се избавят от напрежението, което са натрупали в динамичното градско ежедневие.

Рискове

Основната опасност при посещение на водпада Петров церак е да не се загубите докато се разхождате из гората. Тук няма определена пътека, която да следват и по тази причина лесно можете да загубите правия път.

Най-добре би било да имате в себе си зареден мобилен телефон и да носите някаква навигационна система. По този начин не само ще се ориентирате до мястото по-лесно, но също така ще се справите и със самото връщане след това.

Един от рисковете може да се определи по-скоро като разочарование. Става дума за това, че има голяма вероятност да попаднете на сухо време, а от там и да заварите Петров церак напълно пресъхнал.

Разбира се, това не носи никакви допълнителни последици, освен потенциалната възможност да се разочаровате ако не откриете тук никакъв водопад. Мястото наистина е много красиво, но той понякога действително пресъхва на 100%, което се продиктува от непостоянния му характер.

Кога да посетим водопада

Тъй като Петров Церак не е пълноводен водопад, най-добре е да се възползвате от моментите на най-голям воден дебит. Препоръчително е да пътувате през късната пролет, защото тогава се топя снеговете в планинските райони и изтичащата се вода го прави да изглежда по-внушителен.

Освен това, през тази част от годината допринася също и това, че падат по-големи количества валежи. По този начин когато пристигнете на мястото ще останете възнаградени от една много по-зрелищна и атрактивна гледка.

В разгара на лятото, особено през по-сухи години, е напълно възможно да се стигне до пълно изсъхване на водопада. Това означава, че дори и лятото да е най-желаният сезон за почивки, посещавайки Петро церак, все пак, трябва да се съобразим с особеностите на природата.

Разбира се, няма речка да посетите мястото и през зимата, макар че това би било абсурдно от гледна точка на липсата на инфраструктура. Да не говорим, че водопадът най-вероятно ще е замръзнал дори и ако температурите са се задържали под нулата само за няколко дни.

Есента е средна по атрактивност. За разлика от лятото, през този сезон има вода и няма да заварите водопада напълно пресъхнал. Като добавим и прекрасните цветове, падащи листа и спокойствието, получава се един прекрасен за почивка сезон в тази прекрасна гориста местност.

Недостатък отново може да бъде времето, което през есента е твърде възможно да се развали неочаквано и да донесе продължителни и обилни валежи от дъжд. Като се има предвид, че тук няма пътища, това може да провали плановете ви за поне няколко дни напред.