Описание

Бадевци е българско село, намиращо се в северната част на България. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 32 души. То е част от многобройната Община Елена, в чийто състав влизат още над 100 села. Намиращо се в Предбалкана, селото съчетава уникалната българска красота на гората, хълмистите местности и чистия въздух, които ще оставят у вас едно незабравимо усещане за българското и България.

Местоположение на Бадевци

Административно е част от Община Елена и Област Велико Търново. Намира се на около 12 километра от Елена. Единствената връзка с Бадевци е третокласен автомобилен път. Най-близките населени места са Берковци, Илювци и Средни колиби. Селото е разположено върху висока хълмиста местност.

Туризъм в селото

Селото разполага с една самостоятелна къща за гости и един хотелски комплекс, с три къщи за гости в него. Комплексът разполага с леглова база от 80 места, като е подходящ за семейна почивка, тийм билдинг, ваканция и зелено училище. Къщите разполагат с ресторант, спа зона, басейни, няколко барбекюта, конферентни зали и мултифункционално спортно игрище.

Селският туризъм тук предоставя възможност за приятно и незабравимо преживяване, а намиращият се наблизо Балкан ще ви дари с чист и свеж въздух.

Забележителности в района

В землището на Бадевци се намират Бадевските извори, които през 60-те години на миналия век биват каптирани за водоснабдяването на град Елена.

Селото е част от водосборната област на язовир Йовковци, който се намира само на 5.5 км от него. Язовирът е масивен и е един от най-големите в страната. В него може да ловите над 10 вида риба, както и да плавате с лодка. До него има възможност за къмпинг.

На около 8 км се намира къщата-музей Филип Тотю край село Вонеща вода. Тя е родното място на известния български революционер и е превърната в музей в чест на 150-годишнината от раждането му. Там е изложена автентична битова обстановка, в която Филип Тотю е прекарал детските си години. В музея може да видите и експозиция с основни моменти от живота и делото му.

За любителите на къмпинга, на 10 км от Бадевци се намира къмпингът край Къпиновския манастир „Св. Николай Чудотворец“. Къмпингът е обособен за 60 каравани, като местата имат връзка за мръсен канал, електричество и вода. В къмпинга има и площи за палатки. Мястото е подходящо за всички любителите на този род почивки, а в допълнение има и басейн с отоплителна система, както и детски басейн и детски кът. Може да посетите и механата, която е изградена до къмпинга.

Плаковският манастир „Св. Пророк Илия“ е друго място, което трябва да посетите. Намира се на 11 км от Бадевци и е разположен в Еленския Балкан. Манастирът е средновековен и се предполага, че е основан през 13 век. През вековете е разрушаван и издиган на няколко пъти, последният от които е през 1845 година. През 1865 година самият Кольо Фичето издига настоящата 26-метрова камбанария на храма. Той е обявен за паметник на културата.

История на Бадевци

Смята се, че Бадевци е селище още от тракийско и римско време. През древността през него е преминавал път, свързващ река Дунав и Егейско море. В селото има останки от този път.

За произхода на селището свидетелстват и шестте тракийски надгробни могили, открити в землището на селото.

През османския период село Бадевци е било овчарско селище. Според едно от местните предания, то е получило името си от един от първите заселници – дядо Бадю. Селото е населено само от българи.