Описание

Балканец е българско село, намиращо се в централната част на България. Селото има уникална продълговата форма, характерна за планинските населени места. Той е начална точка на прохода Троян-Кърнаре. В Балканец живеят 216 души по данни на ГРАО от 2015 година. 100 процента от населението е православно, според данни на Българската православна църква.

Разположено в Предбалкана, селото е живописно и спокойно място, предлагащо чист въздух и красива природа.

Местоположение на Балканец

Административно селото е част от Община Троян и Област Ловеч. Намира се на 5 км южно от Траян. Разположено е по долината на река Кнежа, която е приток на река Бели Осъм.

През селото минава Републикански път II – 35, който преминава по територията на областите Плевен, Ловеч и Пловдив. Най-близките населени места са Бели Осъм, Горно трапе и Троян.

Туризъм в и около селото

Балканец разполага с един хотел и осем къщи за гости, повече от които предлагат добро качество на достъпна цена и невероятна почивка в българския Балкан.

Планинският туризъм в Балканец е силно развит, като има възможност за разходка в гората и за изкачване в планината.

Забележителности, които да посетите

Една от най-значимите забележителности, които се намират наблизо, е местността Беклемето, до която се стига през прохода Троян-Кърнаре. Там може да посетите Карцовият бук, което представлява вековно дърво, като според различни оценки то е на над 200 години. Високо е 21 метра, а името му идва от руският генерал Павел Касрцов, който по време на руско-турската освободителна война (1877-1878) преминава през Троянския проход на температура -27 градуса и освобождава Троян и прохода.

Наблизо се намира и екопътеката „Достъпна среда“, която е разположена на височина от около 1 560 метра и е дълга близо 1 600 метра. Екопътеката се намира близо до село Кърнаре. Преминаването на маршрута отнема малко повече от час. Началото на екопътеката е от връх Еделвайс, а по самия път има възможности за отдих.

Докато преминавате Троянския проход, може също така да се отбиете да посетите Арката на свободата, която представлява паметник с височина от 35 метра. Намира се на връх Горалтепе и е посветен на загиналите руски войници в руско-турската освободителна война.

За любителите на планината има и туристически маршрути, които водят до хижите Козя стена, Дерменка и Чучул. На места може да видите и запазени останки от древния римски път Виа Траяна, свързвал някога градовете Беневентум и Брундизий.

На близо 10 км се намира и Троянският манастир – третият по големина в страната. В него може да видите и Чудотворната икона на Пресвета Богородица.

На юг от Балканец се намира и националният парк Централен Балкан, който е разположен в централните и най-високи части на Стара планина. С обща площ от 72 021 хектара той е вторият по големина национален парк в страната.  Него може да посетите забележителности като Пеещите скали, Райското пръскало, както и Северният и Южният Джендем, а в границите на парка влизат общо 9 резервата.

История на Балканец

Историята на селището е свързана предимно с намиращата се на около 5 км тракийска крепост на връх „Чучул“, както и преминаващият някога през местността римски главен път Вия Траяна. Смята се, че на върха е съществувало тракийско светилище, което се датира от около 4 век преди Христа. За съжаление информациите за съдбата на селището са оскъдни.

По време на османския период в региона се заселват редица племена от Чипровско, Разложко, Берковско, Охридско и Дунавската равнина. Местоположението му в Балкана го направило изключително подходящо за развитие на занаяти.

След освобождението селото става част от новосъздаденото българско княжество.

Днес Балканец е приятна и предпочитана дестинация за любителите на Балкана и свежият планински въздух.