Описание

Златарица е средноголям български град, разположен в централната част на страната. С население от 2702 души, според данните на ГРАО към 2015 година, то е едно от най-големите населени места във Великотърновската област.

Името на града идва от добива на златоносен пясък от местната река Златаришка.

Със своята красива природа и редица интересни забележителности, този град определено заслужава вниманието ви, ако сте решили, че искате да се разходите до някое кътче от нашата прекрасна страна.

Местоположение на Златарица

Градът е административен център на едноименната Община Златарица и е част от Област Велико Търново. Само 15 км на югоизток делят старопрестолния град от Златарица, а на 12 км северно се намира град Елена.

Географски градът е разположен в Предбалкана, а надморската височина е 100 метра. През населеното място преминава и едноименната река Златаришка.

В града се срещат две основни пътни артерии – третокласните пътища 4004 и 5301. Съответно, по всеки от двата може да достигнете до Златарица.

Най-близките населени места са Равново, Дедина, Дединци, Росно, Мерданя, Родина и Горско ново село.

Какъв е туризмът в Златарица

Разположен в Предбалканския регион, градът разполага с немалко възможности за туризъм, особено планински такъв.

В самото населено място също може да посетите някое от местните заведения и механи, в които наистина ще се насладите на вкусна храна и страхотно обслужване.

На юг ви очаква Предбалкана и Стара планина – не е нужно да ви казваме за прекрасните разходки и чистия въздух, на които може да се насладите там.

Елена е само на 12 километра, а там наистина може да усетите автентичния дух на българщината и традиционната ни култура.

Определено районът е богат откъм възможности за туризъм, разходки и интересни местности, които да посетите.

Забележителности и какво си заслужава да видите

Само на 8 км западно от Златарица може да отскочите до съседното село Мерданя, където ви очаква едноименният Мердански манастир Свети 40 мъченици. Той е част от Великотърновската епархия и е разположен в сърцето на Търновските височини.

Смята се, че манастирът датира от 13 век, а мястото му не е никак случайно. Според легендата на мястото на манастира цар Иван Асен II е посрещнат тържествено от търновския патриарх Йоаникий II след победата при Клокотница, станала в деня на празника на свети 40 мъченици – от там идва и името на манастира.

Друго духовно място, което си заслужава да посетите, е Къпиновският манастир Свети Николай Чудотворец, намиращ се в едноименното село Къпиново, на около 9 километра от Златарица.

Подобно на Мерданския, Къпиновският манастир също е средновековен и за него се знае дори точната година, през която е основан – 1272.

Историята на този манастир е богата и изпълнена с много премеждия и събития. През вековете той е разрушаван многократно, но също толкова пъти е бил издиган наново, което само затвърждава неговата историческа и духовна стойност.

Личности като Филип Тотю и Васил Левски са посещавали Къпиновския манастир, а през 1794 година негов игумен е самият Софроний Врачански.

Днес манастирът продължава да е действащ и се състои от параклис, църква и жилищни сгради.

Вече посетили Къпиновския манастир, би било голям пропуск да не отскочите и до намиращия се съвсем наблизо Къпиновски водопад. Той представлява малък 6-7 метров водопад, но за сметка на това пейзажът около него е изключително красив и успокояващ.

Вирът под водопада е около 20 метра широк и няколко метра дълбок, а мястото е страхотно за слънчеви бани.

След като вече сте в района, не може да си позволите да пропуснете град Елена – едно от най-прекрасните места по нашите земи.

Само на 12 километра на юг, в Елена може да посетите редица културно-исторически и духовни забележителности, които ще обогатят общата ви култура и ще ви напомнят защо е гордост да се наричате българи. Най-важните, върху които трябва да акцентирате, са:

  • Къща-музей Иларион Макариополски;
  • Музей по палеонтология;
  • Попниколова къща;
  • Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата;
  • И много други.

Интересни моменти от историята на града

Смята се, че по земите на днешна Златарица е имало живот от хилядолетия, а като доказателства на тези твърдения са три селищни могили, открити близо до града.

Археолозите твърдят, че са възникнали по времето на средния неолит и са продължили да съществуват чак до ранния и средния халколит. В селищата са открити и оръдия на труда.

В последствие няма много сведения за развитието на тази област, а първите такива идват чак от Развитото Средновековие.

През 1923 година в близост до Златарица е открито съкровище, съдържащо 400 електронови монети, за които е доказано, че са на византийските императори Мануил I Комнин, Андроник I Комнин и Исак II Ангел.

Смята се, че съкровището е укрито в края на 12 век, най-вероятно от последния, а това е пряко доказателство, че този район е бил населено място.

Следващите сведения са от периода на османско владичество и са засвидетелствани в регистрите на Османската империя.

Землището на Златарица се превръща във вакъф на Османската империя по времето на султан Мехмед IV и приходите от него отиват за издръжката на училището и свещената джамия в Юскюдар.

В по-съвременни времена, селището Златарица се обособява като самостоятелна административна единица след Освобождението през 1878 година.

Едва 100 години по-късно, през 1978 година, след извършена административна реформа градът става част от Великотърновския окръг, но запазва статута си на община.