Описание

Бяла Черква е български град, който се намира в северната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 2 601 души.

Старото име на града е Горни турчета, а през 1876 година той е един от центровете при избухването на Априлското въстание.

Местоположение на Бяла Черква

Административно е част от Община Павликени и Област Велико Търново. Градът е вторият по големина в общината. През него преминава река Росица, както и третокласният републикански път 405. Павликени се намира само на няколко километра от него, а другите най-близки населени места са Росица, Михалци, Стамболово и Вишовград.

Туризъм в Бяла Черква

Градът разполага с една къща за гости с 3 места. В нея има открит басейн, градинка, детска площадка, бар и тераса, както и безплатен паркинг. Къщата има всички нужни удобства.

Градът е подходящ за разходки, а намиращата се наблизо река Росица предлага възможности за риболов, излет и пикник.

Забележителности в местността

Градът разполага с няколко значителни исторически паметници, сред които е къщата-музей Райко Даскалов. Представлява двуетажна сграда, която е родният дом на Райко Даскалов. През 1970 година получава статут на паметник на културата и се обособява като музей. В него има експозиция, която е насочена към житейския път на видният българин. Може да видите негови лични вещи, а експозицията Войнишко въстание, чийто главнокомандващ е именно Даскалов, е една от главните атракции.

Друга забележителност в Бяла Черква е местният Исторически музей. Той изследва и пази културното и историческо наследство на региона. Музеят отваря врати през 1976 година с експозиция в чест на 100-годишнината от Априлското въстание. В първия етаж на музея се помещават книги, оръжия, документи, носии и накит. На втория етаж има художествени произведения.

За финал може да посетите етнографският музей, който е открит през 2004 година, отново в често на годишнина от Априлското въстание. Музеят се намира в реставрираната сграда на бившето читалище на града. В експозицията на етнографския музей може да видите над 2 000 предмета от бита и ежедневието на местното население.

В намиращия се на няколко километра град Павликени може да посетите едноименния зоопарк, както и местният Исторически музей.

Близо до Павликени, пък, е се намира геокомплексът Зарапово, който представлява част от екозоната Средна Янтра. До комплекса има паркинг, на който може да оставите автомобила си. В местността може да се разходите до Зараповският водопад, който е на около 10 минути. Там има заслон с маса и пейки, където може да седнете за отдих.

История на селището

Открити са редица доказателства и останки, които свидетелства за живот в този район още от древността. Първоначално тук са живели тракийски племена. Впоследствие се заселват римляни, след като територията е превзета от Римската империя. През Античността и Средновековието през селището е преминавал главният римски път Никополис ад Иструм.

По времето на Първата българска държава, на мястото на днешния град Бяла Черква, възниква селище на десния бряг на река Росица. По време на късното Средновековие, към 14 век, селището достига размерите на средновековен град, който обаче е унищожен по време на османското нашествие.

В османските документи селото се отбелязва за първи път в средата на 15 век под името „село Бяла Черква“. Към онзи период то е с население от 60-70 души.

През епохата на Възраждането Бяла Черква става един от символите на българското национално движение. През този период селото навлиза в подем, предизвикан от борбата за независима Църква и движението за национално освобождение. През 1832 година жителите на селото изграждат първата църква в него – Свети Димитър. През 1866 година те издигат нова църква, която е уникална с това, че в нея са вградени мраморни колони от античния Никополис ад Иструм. Църквата съществува и до днес.

През 1872 година в селото е основан революционен комитет, начело на който застава Бачо Киро. През 1876 година то е един от центровете на Априлското въстание.

След освобождението селото става част от новосъздаденото Княжество България.

През 1976 година, в често на 100-годишнината от Априлското въстание, Бяла Черква е обявена за град.