екскурзия париж цена

Париж е най-известният и посещаван град на планетата. Тук се стичат над 50 милиона туристи всяка година, а гостите идват от всички краища на света. От САЩ и Канада до Австралия, Париж има слава и се радва на популярност, за която всеки друг град би могъл само да мечтае.

Той е най-търсения град в света за туристите от всички континенти и държи титлата на най-посещаван град в света. Това е факт откакто съществува съвременния туризъм и откакто първите пътешественици започнали да се организират за да пътуват в края на деветнайсти и началото на двайсти век.

Най-красивият град в света

Париж е място, което всеки човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Неговите широки булеварди са украсени с добре подрязани и красиво оформени дървета. Това че повечето сгради в центъра на града са на 8 етажа прави града да изглежда много подреден и симетричен, а това създава приятно усещане за окото без да осъзнаваме това.

Градът има възхитително красива архитектура и на практика където и да сте, няма да видите нищо грозно и неестетично. Тук се намират най-големите забележителности в Европа, като непременно трябва да споменем триумфалната арка и айфеловата кула, като последната е най-сниманата сграда в света днес.

През града преминава река Сена, която криволичи бавно през неговите аристократични квартали, преминавайки край някои от най-емблематичните сгради в Париж преди да се отправи към океана по дългия си и живописен път през романтичната френска провинция.

Но Париж е не само красив. Той е един от най-важните световни икономически и финансови центрове, както и знаменит център на висшето образование. Френската Сорбона е смятана за едно от най-престижните висши учебни заведения в света като цяло. Тук пристигат хора от близо и далеч за да имат шанса да получат образование в най-важния културен център в света.

Изгряването на Париж

айфеловата кула екрскурзия париж цена

Париж е първият световен град в нашето съвремие, като голямата метаморфоза започнала след Ренесанса. Той започнал да се превръща в това, което е преди векове, но трансформацията се случила постепенно, а не внезапно.

Днес Париж изглежда по начина, по който се е оформил през 19-ти век, защото именно от това време датират повечето популярни по света и легендарни сгради.

Двигателят бил смесицата от култури, напливът на хора от близо и далеч и толерантността към новото и различното. Не малка роля изиграло и творчеството.

Градът е дал на света множество известни скулптури, художници и музиканти, а както е известно, където има творци, то непременно там ще отидат и други. Увеличаващият се брой чужденци неизменно повлиява, и то много силно, начинът на живот на местните жители.

Хемингуей например е описал Париж много правилно, като една безспирна фиеста. Това много точно отразява ритъма на живот на този град, който вече трети пореден век се приема за световна столица на културата.

Храна и напитки в Париж

Париж се смята за един от най-вкусните градове в света. Тук има повече ресторанти, барове и кафенета от всеки друг град в Европа. Макар че тук можете да намерите всички световни кухни на едно място, все пак пак това е Франция и неизменно френската кухня преобладава над останалите.

Ако искате да опитате трюфели или най-финото и крехко свинско филе, ако ви се иска да опитате хайвер и скариди с най-високо качество, тогава Париж е вашето място. Тук все още можете да усетите сутрин рано благоуханния аромат на печени кифлички и кроасани.

А какво да кажем за това, че тук се предлага едно от най-доброто кафе в света? Ами гурме ресторантите, които тук са повече, отколкото човешкото въображение може да си представи. Действително, Париж е един от най-добрите градове в света, които да посетите ако си падате по кулинарията.

Ако има едно нещо обаче, за което всеки да говори с изключително почитание когато става дума за Париж, то това със сигурност е виното. Местните вина са едни от най-добрите в света, да не кажем, че всъщност няма по-добри от тях.

Характерна особеност на Париж е, че на практика тук можете да откриете както най-скъпите ресторанти в света, така и заведения, които са изключително достъпни дори и за хора с по-скромни финансови възможности. Това е всъщност една от особеностите, които правят Париж популярен сред толкова много различни групи. Тук на практика всеки може да намери нешо подходящо като за себе си.

Замъци в и около Париж

екскурзия замъци париж цена

Париж е считан за най-красивия град в света, а една от най-големите му красоти са неговите безбройни замъци, които датират от различни векове и периоди от време. Няма друго място в света, където в околността, само на една ръка разстояние, да има толкова много замъци и дворци.

Е, може би почитателите на Лондон ще се намесят и ще кажат, че британската столица е подобно място, но за това пък френската провинция е някак несравнима със своето очарование и романтика, със своите извивки, ухания, цветове и пленителна светлина. Да не говорим, че и местният климат е по-мек и приятен, а летата са по-слънчеви, дълги и топли.

Макар че замъци има и в самия Париж, все пак за да откриете най-добрите от тях трябва да излезете извън пределите на многомилионния град и да се разходите из неговите околности. Сред най-известните замъци в околностите на френската столица са Версай, където са живели повечето френски крале, Шонбор – великолепен замък по течението на река Лоара, както и величественият Фонтенбло, който се смята за един от най-красивите в Европа.

Освен тях обаче, замъци има на практика зад всеки завой извън френската столица. Тук се отглеждат изключителни сортове лозя, чийто качества са наистина неоспорими, но едновременно с производството на вино, тук отсядат и много туристи, които искат да се докоснат до каменните сгради от изминали векове.

Времето в Париж

Макар че се намира сравнително на север, Париж е град, който през по-голямата част от годината има наистина превъзходен климат. Това обяснява защо тези земи винаги са били толкова желани и за тях са водени толкова много битки. Мекия климат допринася както за плодородието в района, така и за привлекателността на града като туристическа дестинация.

Заради омекотяващото влияние на Атлантическия океан и топлото течение Гълфстрийм, времето тук е меко и приятно през всички четири сезона на годината. Независимо кога ще посетите Париж, винаги ще има нещо, което ще ви направи хубаво впечатление.

Лятото…

Лятото в Париж е повече от приятно. То е относително свежо, но все пак топло и носи температури от около 23 – 25 градуса. Обикновено над града падат умерени валежи, които поддържат климата приятен за всеки.

Именно валежите не позволяват температурата да стане твърде висока или ниска или пък растителността грозно да изсъхне. Усещането да почивате и да се разходите из сенчестите зелени улици на Париж посред лято е равно на разходка в прекрасен пролетен ден в парка.

Зимата…

екскурзия париж зимата цена

Зимата в Париж носи една красива емоция, навяваща тъга и носталгия. Валежите са често явление през този сезон, а небето е сиво. Въпреки това, температурата е около 8 – 10 градуса, което прави дори този сезон приятен за една зимна почивка в града на любовта.

Температурите в Париж позволяват да останете на вън с часове, а не да бързате да се пъхнете на топло в хотела, както би било в повечето други градове в стара Европа.

Пролетта и есента…

Пролетта и есента са много контрастни и в същото време доста сходни сезони. И двата са всеки по свое му много красиви, а сходното между тях са температурите.

Есента носи огнени цветове и падащи листа, които се съчетават с малко на брой слънчеви часове и температури между 10 и 18 градуса.

Пролетта от своя страна пристига със замах, покривайки града с килим от зеленина, потапяйки го в ухание на цъфтящи овощни дървета и цветя. Тя е много по-слънчева, но не много по-топла. Пролетните температури са също между 10 и 18 градуса, като подобно на времето през есента.

Ако искате да изберете месец, в който да посетите Париж, това би трябвало да бъде късния юни или ранния юли за да изживеете усещането Париж най-добре.