Описание на селото

Ковачевица е малко българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му наброява едва 37 души, според данни на ГРАО към 2015 година.

Сгушено в сърцето на Родопите, това е едно от най-красивите планински села в България и гарантираме, че никой няма да остане безразличен към него.

Ако търсите място, което да ви предложи природа, забележителности, спокойствие и възможност за отдих, то Ковачевица несъмнено е едно от тези места.

Къде е разположена Ковачевица

Конкретното географско разположение на селото е в района на Западните Родопи, над река Канина.

Административно Ковачевица се причислява към Община Гърмен и Област Благоевград.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който характерно за планината е с много остри завои. Пътят дава своето начало в Гърмен.

Най-близките населени места са Горно Дряново, Лещен, Гърмен, Огняново, Дебрен, Балдево и Дъбница.

Туризъм в Ковачевица – какво може да очаквате

Туризмът е силно развит в това малко родопско село и можем смело да твърдим, че той се е превърнал в основен поминък за местните жители.

В Ковачевица се намират цели 12 къщи за гости, както и 2 семейни хотела. Може да си представите за какъв мащаб става на въпрос, предвид факта, че постоянно живеещите в селото са едва 37 души.

Повечето къщи са запазени в автентичния си вид от 19 и дори 18 век. Това е характерно и за останалите къщи на местните жители, които са изградени почти изцяло от камък, а последните етажи са от дърво. Немалко от уличките в селото са калдъръмени.

Съвсем смело можем да заявим, че отсядайки в селото, много лесно може да се почувствате пренесени поне 100 години назад във времето.

Ще усетите традиционния облик на българското село, а всичките жители в Ковачевица пазят българските традиции от векове насам.

Фактът, че селото е разположено в Родопите, пък, гарантира, че ще се насладите на много свеж въздух, а разходките са повече от задължителни.

Забележителности, на които да обърнете внимание

Ковачевица е забележителност сама по себе си. Причината е, че тя носи статута на архитектурно-исторически резерват от 1977 година насам.

За някои, обаче, самото село най-вероятно няма да задоволи жаждата за нови и интересни забележителности.

Ето защо ще ви предложим още неща, които си заслужава да видите. Канинската екопътека се намира близо до Гърмен или поне началото ѝ.

Тя е дълга внушителните 13 километра и преминава през всички села в региона – Ковачевица, Горно Дряново и Скребатно.

Екопътеката разполага с доста варианти за преходи – между 2 и 10 часа, които могат да задоволят жаждата за природа на всички видове туристи.

По цялата дължина на пътеката ще откриете пейки, маси, места за пикници, както и огнища за барбекю.

Между Ковачевица и съседното село Горно Дряново пък може да посетите водопадът Буков дол, до който се стига като пресечете римския мост между двете села.

Водопадът е най-пълноводен през пролетта и есента, когато от снеготопенето и дъждовете нивото на водите се увеличават.

В района може да посетите и доста други забележителности, сред които:

  • Местността Сини вир;
  • Вълчановата пещера;
  • Пещерата Маноилова дупка;
  • Тракийското скално светилище Козия камък;
  • Вековните чинари в Гърмен;
  • И много други.

История на селото

Предполага се, че селото е основано през османския период най-вероятно от заселници от съседното Рибново и Банско.

За първи път името Ковачевица се среща в османските регистри от 15-16 век. Първоначално малко селце, с течение на времето то се разраства значително.

През 1791 година е документирано голямо преселване на десетки семейства от Костурско, Омотско, Добролища и Слимница.

През 19 век Ковачевица вече е едно от големите села в региона и е с изцяло български етнически състав.

През 1865 година в селото е основано читалище „Светлина“. Преброяване на населението през 1873 година, и отразено в издадената през 1878 година „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоник“, установява, че в „Ковачовица“ живеят 185 домакинства с 630 жители българи.

Според друго масивно преброяване, това на Васил Кънчов от 1900 година („Македония. Етнография и статистика“), в селото живеят 1400 души.

Селото остава под османско владение чак до 1912 година, когато в следствие на Първата Балканска война, Ковачевица бива присъединена към българската държава.