Влахински водопадКрасив, внушителен и запомнящ се, Влахинския водопад е един от най-лесно разпознаваемите измежду стотици в нашата страна. Спускащ се от височина 25 метра, той излива водите си с една обща струя, без да се разделя на по-малки ръкави. След като премине през странна и напомняща за метална кука извивка, той, ледено студен и кристално чист, се излива през каменен улей в урвата.

Струята е достатъчно голяма за да предизвика лек грохот и свистен при пропадането си в малкото езеро, разположено директно под самия водопад. През месеците, в които всичко се покрива с гъста зеленина, той представлява една изключително зрелищна и фотогенична картина, а човек може да стои с часове и да му се възхищава, без да усеща как времето минава.

Местоположение

Влахинският водопад се намира в Югозападна България. Той може да бъде открит в северозападната част на Пирин, а точното му местонахождение е до село Влахи, по пътя между Благоевград и Сандански.

Друг град в Близост е Банско, от където също може да бъде достигнат много лесно, макар че в случая недостатъкът е, че трябва да се заобиколи самата Пирин планина, което прави дистанцията малко по-трудно преодолима, отколкото изглежда на пръв поглед. Той се намира на приблизително 600 метра надморска височина, което обяснява защо планината оказва сравнително слабо влияние върху характера на тази местност.

Достъпност

Относно достъпността на Влахинския водопад, тук трябва да се каже, че има няколко много специфични момента. От една страна, водопадът е много лесно достижим. Районът около него може да бъде достъпен с не много усилия през близкото планинско село Влахи.

На практика, нужни са някъде около 10 до 20 минути за да стигнете до самия водопад от селото, тъй като разстоянието е много малко. Освен това, трябва да се каже, че и пътеката, която ги свързва не е толкова трудна за преминаване, което може да ви изненада, имайки предвид, че сте в планината.

Истинската трудност, обаче, е съвсем друга. Тя се изразява в това, че самото село не е особено лесно за достигане. Причината за това е, че до него се стига по стар път, който не е ремонтиран от много дълги години. Той е напълно разбит и в изключително лошо състояние.Това едва ли ще ви изненада, особено като се има предвид това, че селото е почти безлюдно.

Когато сте достигнали до тук, обаче, най-трудното вече е останало зад гърба ви. Остава последния участък докато се доберете до самия водопад. И ако това не е толкова сложно, да се достигне до основата му отново представлява трудност, каквато малцина биха се наели да преодолеят.

Той е заобиколен от скали от всички стани, което от една страна привлича много алпинисти, но от друга, стряска обикновените туристи, които просто търсят начин да си починат и да се отпуснат сред природата.

Околността

Предвид не много голямата си надморска височина, Влахинският водопад е заобиколен от от красива широколистна гора. През нея се преминава трудно, но всеки изминат метър представлява истинско удоволствие за сетивата. Чистият въздух и ароматът на гора, взети заедно, правят преминаването през тази околност почти лечебно за емоционалното и душевно здраве на човека.

Гъстата растителност го обгръща от всички страни, а водата се стича по масивни скали с топъл и приятен леко бежов цвят. Това създава на водопада приветлива атмосфера, която излъчва южняшка топлина. Това се допълва и от хубавото време в района, тъй като местността попада в една от най-слънчевите и топли части на България.

Близкото село Влахи

Най-близкото населено място до Влахинския водопад е малкото и почти безлюдно село Влахи. То се намира на 770 метра надморска височина в Пирин, а на приблизително 9 километра от него е град Кресна.

Районът е известен с това, че става все по-атрактивен като място за почивка, като това не пречи на много от селата в околността да обезлюдяват. Такъв е и случая със село Влахи, което има население от едва 5 жители.

Това е официална информация от ГРАО от 15 март 2015 година. Макар и почти обезлюдяло, то е разположено в красива местност, което е една от най-характерните черти на Пирин.

Кога да го посетим

Водопадът е подходящ за посещение по всяко време от годината, стига условията да го позволяват. Обикновено през есента и пролетта има повече валежи, които могат да направят пътеката до него хлъзгава, особено ако е покрита и с опадали листа. От друга страна, надморската височина не е голяма, което подсказва за големи горещини през летните месеци. Зимата недостатък са преспите, тъй като тук могат да паднат доста обилни снегове.

Най-подходящото врем за посещение на това място, обаче, се оказва края на пролетта и началото на лятото. Тогава ще комбинирате хубавото време, но без все още да е прекалено горещо, с възможността да видите природата в сезон, в който тя изглежда във върхова форма.

Да не говорим и за това, че през този период от годината снеговете по най-високите планински части все още не са се стопили на 100%, което подсказва, че ще се порадвате и на по-буйни води.

Рискове и опасности

Местността на Влахинския водопад не е опасна и като цяло тук няма нещо притеснително, което да изисква по-високо внимание от обичайното. Добре е да сте все пак внимателни за диви животни, тъй като навлизате в дива местност. Пирин планина като цяло се отличава с богатото биологично разнообразие, така че можете да сте сигурни, че наоколо има много повече видове, отколкото всъщност виждате на пръв поглед.

Бъдете добре информирани и за времето. Това важи не само ако отивате към Влахинския водопад, но въобще за всяко едно излизане сред дивата природа. Старайте се да следите внимателно какво ще бъде времето, защото недобрата информираност може да ви изиграе лоша шега.

Последното, за което трябва да отделим няколко реда, това е придържането към пътеките и не се отклонявайте твърде много в страни. Подобни приключения могат лесно да завършат с инциденти ако не сте много предпазливи.

Имайте предвид, че ако пострадате в подобна изолирана местност, има твърде голяма вероятност да не успеете да намерите помощ, а ако такава все пак се появи, може да ви открие и спаси след часове.

Ето защо, дори и ако отивате на съвсем обикновена лятна разходка, трябва да сте много внимателни и винаги да имате в себе си напълно зареден мобилен телефон.