Описание

Долна Рикса е българско село, което се намира в северозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 234 души.

На селото са кръстени островите Рикса, които се намират близо до остров Гринуич и са част от Южните Шетландски острови в Антарктика.

Местоположение на Долна Рикса

Административно селото е част от Община и Област Монтана. Географски е разположено в подстъпите на Стара планина. Близо до Долна Рикса са открити находища на злато и огнеупорна глина.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра южно преминава първокласният републикански път 1. Най-близките населени места са Клисурица, Славотин, Смоляновци и Винище.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, чиято леглова база може да приеме 11 души. Разпределението в къщата е 4 стаи и 11 легла. Освен това в нея има голяма маса за събирания, подвижно барбекю, летен басейн, както и няколко велосипеда за велотуризъм.

Селото е спокойно и подходящо за разходки, а в околностите има красиви гористи местности.

Забележителности в Долна Рикса и района

Районът около селото е богат на язовири, в които има много добри условия за риболов и излет. Най-близкият язовир до Долна Рикса е Клисурица, а в радиус от около 10-12 км може да посетите и язовирите Доктор Йосифово, Киселово и Горна Ковачица.

На 11 км се намира връх Стовци, разположен в западната част на Стара планина. Висок е 866 метра и е бил стратегически пункт по време на Римската империя, когато е бил използван за наблюдателница.

Друга интересна забележителност в района е Брусарският манастир Свети Архангел Михаил. Манастирът се намира на хълм край едноименния град Брусарци и е в недобро състояние. Той е периодично действащ. Историята му може да се проследи до средните векове, а в последвалите столетия той е преживял няколко разрушения и реконструкции. В днешно време е запазена само църквата на някогашния манастирски комплекс.

Друг манастир, на който трябва да отделите времето си, е Чипровският манастир Свети Иван Рилски. Построен е по долината на река Огоста и се намира на около 5 км от едноименния град Чипровци и на 17 км от Долна Рикса. Манастирът е изграден през 10 век и в днешно време е част от Видинската епархия. За целия си период на съществуване манастирът имат злата участ да е разрушаван цели шест пъти, като настоящата сграда е изградена през 1876 година, от когато  се поддържа постоянно. В манастирския комплекс може да посетите църквата, триетажната кула с костница и параклисът с камбанария, като освен това има малко гробище и монашеска обител.

История на селището

Според една от легендите селото е създадено по времето на Римската империя от човек, който е владял района и се е казвал Рикс. През зимния сезон владетелят е използвал мястото на днешното село за пасище на своите стада, а през лятото е качвал животните си в планината, където се намира днешното село Каменна Рикса.

Няма точни сведения за историята на селото в последвалите исторически периоди, но се знае че през османския период жителите му се занимавали предимно с животновъдство.

След освобождението Долна Рикса става част от територията на новосъздадената българска държава.