Описание

Дорково е българско село, което се намира в южната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 2 786 души.

Селото носи същото име като село Дорково в Русия.

Местоположение на Дорково

Административно селото е част от Община Ракитово и Област Пазарджик. Географски е разположено в планински район в Родопския масив. Заобиколено е от обширни гори, а през самото Дорково преминава река Мътница.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките му населени места са Костандово, Ракитово, Цигов чарк и Батак.

На няколко километра се намира и язовир Батак.

Туризъм в селото и района

Селото разполага с един хотел и три къщи за гости. Хотелът може да приеме до 39 души и предлага най-разнообразни дейности като походи, велотуризъм, риболов, конна езда, както и офроуд.

Къщите за гости разполага с между 11 и 14 места и са много подходящи за семейни събирания, тийм билдинги, както и провеждане на лични и семейни празненства.

Селото е разположено в красив района, а наблизо има редица забележителности.

На няколко километра е и язовир Батак, който предлага отлични условия за риболов и излет.

Забележителности, които да посетите

Най-голямата забележителност до селото е Природонаучният музей Плиоценски парк. Той е открит на 19 септември 2013 година и в него може да разгледате находки от плиоцена, които са открити в палеонтологичното находище в местността Кокалите край Дорково. В това находище са открити над 600 кости на над 30 вида животни. Находището е най-голямото палеонтологично такова на Балканите.

На 4 км от Дорково се намират и останките на средновековната крепост Цепина. Някогашната крепост е била изградена върху едноименния връх Цепина. В местността са открити и останки от тракийско селище, жилища, некропол, руини от църква и базилика. Историческият сведения сочат, че това място е било седалище на Деспот Алексий Слав, който е племенник на българския цар Калоян. В подножието на връх Цепина е изградена хижа, както и музейна експозиция с всички находки от крепостта.

На около 8 км се намира Ракитово, а в него може да посетите най-известния му символ – градската Часовникова кула. Кулата е изградена през 1872 година на височината Бърдо, в източната част на града. Стилът на кулата е възрожденски и днес тя е паметник на тази епоха. Височината на кулата е близо 19 метра, а дебелината на стените е 80 сантиметра.

В южните покрайнини на Ракитово може да посетите и Базиликата в местността Николица. Тя представлява трикорабна базилика с голям допълнителен кораб и три апсиди. Архитектурата на базиликата е сходна с тази на няколко църкви от ранновизантийския период, което дава основание да се смята, че е построена през тази епоха.

История на Дорково

Името на селото най-вероятно произлиза от гръцката дума доркас, която означава дива коза (или доркос, което в превод на български е сръндак).

За селото се знае, че датира още от Средновековието и намиращата се на няколко километра крепост Цетина е доказателство за това.

По време на османския период населението на Дорково е помюсюлманчено и до днес то е предимно с проповядващи исляма жители.

След освобождението селото става част от автономната област Източна Румелия. В Дорково започват да се преселват български жители от Пазарджишко и Разложко, които остават под османска власт. Това е периодът на възход на селото, когато започват да се строят тухлени къщи, изграждат се читалище, църква, общински дом, както и горска кооперация.

През 1930 година в селото се прокарва и електричество и в читалището се пуска радио.