Водопад Свети духСвети дух е не много голям български водопад, който се намира на голяма надморска височина в Родопите. Той се смята за един от най-пълноводните в планината, макар че водите му са така буйни само през една малка част от годината.

Той се спуска по стръмен склон образувайки няколко не много ясно забележими каскади, при което се озовава 15 метра по-надолу, в основите на почти черна насечена на хоризонтални черти скала.

 

Местоположение

Водопадът Свети дух се намира в Родопите и е разположен не далеч от градовете Пловдив и Асеновград. И двата града са достъпни от тук в рамките на час – час и половина с автомобил, дори и ако се има предвид това, че релефът тук е доста по-сложен и е необходимо да се положат повече внимание и търпение на пътя. След като сте криволичили известно време по планинските пътища, най-накрая достигате до село Манастир. То се намира на само 1500 метра от мястото на водопада, а до него се стига по планинска пътека, която обаче е много удобна.

Достъпност

Водопадът Свети дух се счита за много лесно достъпен. До него води специално обособена пътека, която има дължина едва около километър и половина. Тя води началото си от малкото планинско село Манастир, което само по себе си се намира на около 1500 метра над морското равнище сред гъстите гори на Родопите. Водопадът не е достъпен с автомобил, но за сметка на това, разстоянието от най-близкия асфалтов път не е толкова голямо.

Околността

Водопадът Свети дух е разположен в защитена местност, която притежава изключителна естествена и неподправена красота. Той е заобиколен от планински борови гори, които запазват своята свежа зеленина през цялата година. Гъстата гора би била доста трудна за ориентиране и координация, ако не беше еко-пътеката, водеща директно до тази природна забележителност.

Еко-пътеката

Пътеката, която води до водопада Свети дух нарочно преминава през най-красивите места в околността. Тя пресича най-живописните райони на заобикалящата гора, преминава край многобройните планински параклиси в района, а на финала достига до обявения през 1965 година за природна забележителност водопад.

Достигайки до самия водопад, пътеката преминава парадно срещу него. Тя е осигурена с дървен парапет, а на местата, на които това е необходимо, има изградени дървени стъпала, които правят по-лесно нейното обхождане.

Тъй като е сравнително добре оформена, пътеката позволява по нея да се мине дори и ако не разполагате с много голяма екипировка. Едни по-здрави и удобни спортни обувки ще ви бъдат напълно достатъчни ако желаете да го посетите.

Кога да дойдем край водопада

Най-добрият момент от годината, в който да посетите водопада Свети дух, това е пролетта. Най-добре е да се фокусирате върху месеците април, май и юни. Съответно, през април водите са най-буйни, тъй като тогава се съчетава топенето на снеговете с по-силните и обилни пролетни валежи.

От своя страна, юни предлага най-хубаво време от пълноводния сезон. Разбира се, през юли и август можете да се порадвате дори и на още повече слънце, но от друга страна, тогава водата почти напълно изчезва.

През есенните месеци водопадът е по-буен, но все пак тогава и метеорологичните условия не винаги са оптимално добри. Сезонът носи доста големи промени във времето и температурата, редуват се студени и топли дни, слънце и дъждове, като са възможни и резки промени във времето.

Зимата е характерна с много дебелата снежна покривка, която се приема за нещо съвсем естествено, имайки предвид голямата надморска височина. Въпреки това, пътеката, която води към водопада, е доста добре оформена, така че може да се обходи дори и в по-снежно време, стига да разполагате с подходящо облекло и обувки за целта.

Съвсем друг въпрос е, че може и да не видите даже и следа от водопада когато вече сте там, защото през зимата той е доста маловоден, а при липса на валежи едвам доловимата струя може напълно да замръзне или пресъхне, в зависимост от температурата.

Рискове

Посещението на водопада Свети дух се приема за едно много безопасно малко приключение сред дивата природа. Тук няма като цяло едри и опасни животни, защото районът е доста посещаван от туристи и това като цяло доста отблъсква животните, карайки ги да се крият навътре в гората.

Освен това, тук теренът не е много труден или опасен, а и самата еко пътека прави минаването по маршрута доста лесно и опростено. В този ред на мисли, това е един от най-лесно достъпните високопланински водопади в страната.

Тук основните рискове идват от невнимателно наблюдение на прогнозата за времето. Не е приятно да се окажете в планината по време на буря и при внезапно влошаващо се време, но въпреки това, трябва да се каже, че дори и тогава няма кой знае какви рискове, имайки предвид близостта на село Манастир, което се намира на половин час път пеш.

Религиозните храмове в близост

Районът на водопада Свети дух е известен с това, че тук ще откриете голям брой християнски храмове. Параклис след параклис, тук можете да посетите голям брой места, всяко от които носи различно усещане.

Те всички са закътани сред планинските борови гори, сред чистия въздух и спокойствието на Родопите. Хората, които идват по тези места, винаги споделят за това, че усещат дълбока връзка със своята духовна страна след като посетят това място, пък било то и ако не са ни най-малко религиозни.

Гората

Дори и ако този водопад не съществуваше, най-вероятно мястото би продължило да привлича посетители главно с това, че се намира в едно от най-красивите кътчета на България. Боровата гора е дом на някои вековни дървета, които са съществували още преди България да падне под робство. Това навява на мисълта, че за гората трябва да се положат много големи грижи, тъй като това ще съхрани доста ценни видове.

Дивите животни

Около водопада има много богата фауна, но повечето видове са дребни. Причината за това е, че тук идват доста туристи, което плаши по едрите животни. Тъй като те няма къде да се скрият, това ги кара да бягат навътре в по-непристъпните гори на Родопите. За сметка на това, разнообразието от по-дребни бозайници, гризачи и птици е неописуемо.

Отивайки към водопада Свети дух, най-вероятно ще имате доста интересни срещи по пътя. Това ще ви накара да спрете поне за малко и да отделите малко време и внимание на съществата, които няма как да видите в условията на големите градове.