Водопад Видимско пръскалоСъс своите 80 метра, Видимското пръскало е вторият най-висок водопад в България. Единственият, който го превъзхожда е Райското пръскало. Последният също се намира в тази част на Стара планина, като двата водопада се намират на незначително разстояние един от друг, но от две различни страни на билото на Балкана.

Ако трябва, обаче, да говорим за начина, по който той се спуска по отвесните скали и да опишем впечатлението, което създава, той няма равен на себе си. Заставайки пред него, човек изпада в благоговение пред величието на дивата природа.

Разположен е в местност, която посетена веднъж, повече няма как да бъде объркана, а в непосредствена близост се намират някои от най-значимите исторически центрове от времето на освобождението.

Какво представлява околността

Видимското пръскало се стича по стръмни отвесни скали, които му позволяват да се спусне почти вертикално надолу. По тях няма никаква растителност, а единствено зелен мъх, който се образува в резултат от пръските върху камъните. Допринася и това, че водопадът се стича по северните склонове на планината.

Падайки долу, водата много бързо забавя своята скорост и започва да тече много по-бавно и спокойно, преминавайки през своеобразен каньон. От двете страни се издигат стръмни планински склонове, а цялата тази клисура е буквално потънала в гъста зеленина.

Туристите обожават да се разхождат през иначе не много лесно проходимите горски пътища, като гледката според повечето от тях си заслужава усилията, дори и ако условията не са много добри.

Къде точно се намира

Видимското пръскало се намира в централните части на Стара планина, където и самата тя е най-висока. То е разположено на северните ѝ склонове, на приблизително разстояние от около 11 километра на юг от град Априлци. Тук трябва да се каже, обаче, че това е дистанцията по права линия, като пътят до там е реално доста по-дълъг.

Лесно ли се стига до него

Когато говорим за забележителности, които се намират на отдалечени места сред дивата природа, един от най-честите въпроси, които възникват у потенциалните туристи е дали до мястото се стига лесно или пък не. Ако трябва да визираме точно този конкретен случай, то отговорът е не.

Пътят до водопада е много труден и преминава през планински райони, където наклонът може да бъде предизвикателство за всеки турист. В този случай, може и да се затрудните доста, дори и ако притежава повече опит. Освен планината, гористата местност допълнително затруднява пътя до това иначе толкова открито място, притежаващо възхитителна панорама.

Пеш или с автомобил

Докато много от големите български водопади могат да бъдат достигнати с автомобил или поне да бъдат доближени на прилична дистанция с такъв, тук случаят е малко по-различен. Видимското пръскало няма как да бъде достигнато с кола. Пътят до него може да се измине само пеш, при това той никак не е кратък.

Върви се по еко-пътека, която пълзи по склоновете нагоре. В един момент без да усетите ще попаднете на територията на огромния по площ Национален парк Централен Балкан.

Еко-пътеката преминава в близост до шумна и бързо течаща планинска река, която носи името Пръскалска. Тя води на север към водопада, преминавайки през резервата Северен Джендем.

Накрая се достига до водопада, който величествено се извисява пред вас, награждавайки ви за положените усилия в стремежа ви да стигнете до тук. Той няма как да бъде сбъркан с нещо друго, защото веднага осъзнавате, че това не е нещо, което да се вижда всеки ден.

Кога да посетим Видимското пръскало

Макар че в повечето случаи това няма значение, при този водопад изборът на подходящ момент от годината, в който да го посетите е от голямо значение. Причината е в по-суровия характер на тази част от Стара планина. Това от своя страна се дължи на факта, че тук се намират най-високите части от Балкана, като самият водопад е разположен доста на високо.

Правилният избор на месец от годината, в който да се насочите към тази прословута природна забележителност, до голяма степен определя колко ще останете доволни от самото преживяване.

Най-добрите месеци

От края на юни до средата на август е най-доброто време от годината, в което да поемете към втория по височина водопад в България. Това се дължи на факта, че времето и климата в тази част на Стара планина са значително по-сурови. От огромно значение е голямата надморска височина.

Тя поддържа дори и през лятото температурите доста по-ниски. По този начин лесно можете да откриете прохлада и възможност за спасение от летните жеги ако се насочите към водопада през най-знойните летни дни.

Внимавайте извън летния сезон

Препоръчително е да бъдете изключително внимателни ако предприемате пътуване към планината извън летния сезон. Извън периода юни – август условията в този район могат драматично да се влошат и по този начин да се получат изключително неприятни непредвидени ситуации.

Не е изключено по невнимание да се окажете някъде високо из планините в някой силен дъжд или сняг, без да можете да се придвижите надолу безопасно. Тук условията могат да се влошат опасно дори и само в рамките на няколко минути. Обикновено това е нормално за места с надморска височина над 1000 метра, където лесно се образуват бури и се струпват мощни купесто-дъждовни облаци.

Рискове от приключението сред природата

Говорейки за водопади, Видимското пръскало е сред по-рисковите места за туризъм. Това може да се каже по най-различни причини. Така например, ако говорим за отдалеченост и откъснатост, малко са местата в България, които остават толкова изолирани.

Той се намира в централните части на Балкана, което само по себе си говори достатъчно. Ако пострадате при инцидент, например ако паднете и се нараните, това е едно от най-трудните места, от които да бъдете откарани до най-близкия град и болница.

Тук има риск и от срещи с диви животни. Вълци, чакали и дори мечки бродят из тези места. Това е див район, където природата определя правилата. По тази причина трябва да сте много внимателни и да не се отдалечавате от туристическите маршрути, тъй като край тях опасностите са по-малко.

Да не забравяме и опасността от кърлежи, която съпътства всяко едно излизане сред дивата природа. На места като района на Видимското пръскало, където има тучни зелени ливади, съчетани с влага и сянка, тези малки кръвопиещи паразити намират доста добра среда за размножаване.