Описание

Борущица е българско село, разположено в централната част на България. Намира се в планински район в южните склонове на Стара планина. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 47 души.

Борущица има статут на село, но е важно предимно с ЖП гарата, която преминава през него и е част от линията Дъбово – Царева ливада – Горна Оряховица.

Местоположение на Борущица

Административно е част от Община Мъглиж и Област Стара Загора. През селото преминава третокласният републикански път 609. Най-близките населени места са Държавен, Бънзарето, Кръстец и Радунци. Борущенската река също преминава през него.

Най-ключовата транспортна връзка, разположена в селото, е железопътната гара. Тя е с надморска височина 720 метра и обхваща значителна част от препитанието на местното население.

Туризъм в Борущица

Селото разполага с една къща за гости с 16 места. Къщата е модерна и предлага всички нужни удобства, като в същото време е изградена в автентичен битов стил, предлагащ домашна и уютна обстановка. В нея може да се насладите на барбекю, джакузи, камина, сауна, както и двор с паркомясто.

Наоколо може да се разходите в живописната Стара планина, а наблизо се намира Кръстец, през което преминава популярният туристически маршрут Ком-Емине.

Забележителности, които да посетите в местността

Ако сте любители на дърветата, на около 6 км се намира вековното дърво Големият бук в местността Мъглижка поляна. Дървото е високо повече от 32 метра и се смята, че е на над 500 години.

На 7 км се намира екопътеката Спирка Бъзовец. Тя започва от ЖП гарата Бъзовец и е дълга близо 3 км. По маршрута има и заслон, както и места за отдих, а интересно място е православният параклис, разположен в гората.

Ако решите да се изкачвате в планината, то Хижа Българка е едно от възможните места, в които да отседнете. Намира се на превала на Тревненския проход и на 7 км от Борущица. Сградата е на три етажа и може да приеме 52 души. Хижата е част от европейския маршрут Е3 (Ком-Емине).

На няколко минути от Хижа Българка може да посетите Виканата скала. Тя представлява скален феномен с височина от 1 000 метра. От скалата се открива живописна гледка към Предбалкана и Дунавската равнина.

Друга хижа, в която може да отседнете, е Грамадлива. Намира се на малко по-малко от 10 км от Борущица и разполага с 60 места. Хижата е активна целогодишно и предлага както летен туризъм, така и зимен.

Автогара Мъглиж е начална точка на пътя към друга забележителност – скоковете при Мъглиж, които представляват два водопада, част от Селченската река. Големият скок е висок около 15 метра, докато Малкият скок е значително по-малък.

Друга забележителност край Мъглиж е Мъглижкият манастир „Свети Николай“. Манастирът е средновековен и се смята, че датира от годините на Второто българско царство. Бил е разрушаван и ограбван на няколко пъти. Днес манастирът е реновиран, запазен и активен, като от 1922 година той е девически.

История на селището

Смята се, че Борущица възниква през 1323 година. Към края на 14 век в него се заселват бежанци от Боруй (Стара Загора), поради което селището носи и това име.

Местността, обаче, има доста по-ранна история. Според едно предание, на намиращия се наблизо Царски връх през 335 година преди Христа е имало голяма битка между войските на Александър Велики и неназован местен тракийски владетел. През средновековието, пък, местността е била използвана от Асеневци за многобройните битки с Византийската империя. Най-често използван е бил проходът от Мъглиж към Трявна и Търново.

След освобождението селото остава част от Източна Румелия, а впоследствие през 1885 година се присъединява и към България. Разположението на Борущица го правя стратегическо място, поради което там се изгражда и ЖП гара, която е част от железопътна мрежа, която свързва Северна с Южна България. И до ден днешен то е важен пункт в железопътната мрежа на България, а гарата е основното препитание на жителите на селото.