Кая Бунар или Хотнишки водопад, както още го наричат, е една от най-големите природни туристически забележителности в страната. Макар и сравнително малък като размери, водопадът може да ви впечатли с височината си, която надхвърля 30 метра.

Хотнишки водопад, Кая Бунар

Той не се спуска съвсем вертикално надолу, а има известен наклон. При пропадането си, водите се блъскат в насрещните скали, което причинява сравнително силен грохот за един не чак толкова голям водопад.

Къде се намира Хотнишки водопад /Кая Бунар/

Кая Бунар попада в близост до оживен транспортен коридор, свързващ градовете Варна и София. Той се намира в централната част на Северна България. Много лесно достъпен е, защото е разположен в близост до старата столица на страната – Велико Търново.

Макар и сравнително близко до града, той все пак е и достатъчно отдалечен за да е необходимо наличието на транспорт за да го достигнете. Тъй като в непосредствена близост до него няма град, от който да тръгнете, единствената ви възможност е Велико Търново.

То, обаче, се намира на малко повече от 10 километра от тук, при това пътят не е подходящ за пешеходци. Иначе най-близкото населено място е село Хотница, което отстои на по-малко от 2 километра.

Макар и съвсем близо, самото село не се радва на особено добра транспортна свързаност с Велико Търново.

Достъпност

До водопада има отбивка, която се явява разклонение на пътя между селата Хотница и Момин сбор. Тя е с дължина около 750 метра, като накрая достига на няколко десетки метра от него.

Дори и когато вече сте достигнали до мястото, на което се намира самият Кая Бунар, той все пак остава малко по-трудно достъпен, което по един странен начин допринася за неговото очарование.

В свят, в който всичко ни се поднася на тепсия, това райско кътче все пак изисква определени усилия за да го достигнете. До него се отива посредством живописна, но не много лесна за преминаване еко-пътека.

Тя е представляват удоволствие за окото, но от друга страна е и изключително тясна, като на нея трудно могат да се разминат двама души. На редица места по нейното протежение завоите са плашещо резки и е необходимо да бъдете наистина много предпазливи докато преминавате.

В по-голямата си част, тя представлява подредени близо една до друга дървени летви, обезопасени от парапет, който също е направен от дъски. В края на пътеката достигате до водопада, като пред вас се разкрива великолепна гледка.

Голяма част от удоволствието тук е не самия водопад, а пътя до и около него. Да се насладите на криволичещата пътека сред тази буйна растителност, да се порадвате на приятната сянка през жарките летни дни, да се спуснете край езерцето в синьо-зелен цвят – всичко това си струва да се изживее.

Уникално място за разходка сред природата

Водопадът Кая Бунар и неговата околност са изключително красиви. Те се считат за една от най-големите природни атракции в района на старата столица, като привличат както местни жители, така и хора от цялата страна.

Посещавайки го, имате възможността да съчетаете красивите гледки, които са истинска радост за окото, с възможността да се разходите сред една толкова чиста и непокътната местност.

Сама по себе си, околността на водопада може да бъде обходена за кратко време, което я прави едно диво подобие на парк. Разликата е там, че тук се върви по еко-пътека, която в своя край води до спускащата се стремително надолу шумна водна маса.

Тъй като е разположен в близост до града, Кая Бунар не изисква много време за да се посети. Можете да му отделите малко време, дори и ако сте само на една кратка разходка до Велико Търново или ако просто сте там по работа и разполагате с един свободен час.

Оазис сред обработваеми земи

Хотнишкият водопад, както още го наричат, се намира насред един малък оазис от дива широколистна растителност. Отдалечавайки се от тази райска точка обаче, вие виждате, че той всъщност създава една илюзия за уединеност и недокосната дива природа, докато всъщност е заобиколен от всички страни от безкрайни по площ обработваеми земи.

Макар и моделиран от човека, обаче, околният пейзаж е все така очарователен. Леки извивки с хълмист характер следват една подир друга, нарушавайки еднообразието, а панорамата създава усещане за спокойствие и хармония.

Кога да посетим Кая Бунар

Благодарение на своето лесно достъпно място, Кая Бунар може да бъде посетен по всяко време на годината. Неговата надморска височина, която едвам надхвърля 100 метра, също не играе роля върху времето тук.

И все пак ако можете да избирате, знайте че разликите тук са много големи през различните сезони от годината. Пейзажът се променя до неузнаваемост, което винаги е за предпочитане да посетите мястото през по-топлите и слънчеви месеци, в които всичко е покрито със зеленина.

Хотнишкия водопад през късната пролет

Като цяло, районът на Велико Търново е най-красив през късната пролет, и по-точно, през късния май и през юни. Това се отнася и за околността на водопада. Тогава всичко с покрива с изумрудена зеленина, а той самият е най-пълноводен в резултат от интензивните пролетни валежи.

През зимните месеци

Зимните месеци са считани за най-неподходящото време от годината, в което да посетите Хотнишкия водопад. Това се дължи на няколко причини. От една страна, широколистната растителност напълно губи своите листа. От друга страна, това може да се окаже не съвсем добра идея поради факта, че стръмните пътеки, които стигат до водопада, могат да се заледят или по невнимание да се плъзнете по дървената настилка, която води до него.

През есента

Есента е малко по-примамлив сезон, но също има риск от подхлъзване или инциденти. Самата пътека има малко по-специфичен характер, така че е добре да се избягват моменти, в които е имало интензивни валежи или заледявания. Предимството на есента все пак са топлите цветове, които в един момент за кратко изригват, преливайки във всички огнени нюанси от жълто, през червено до кафяво.

През лятото

Лятото е чудесен сезон, в който да посетите Кая Бунар. Както споменахме само преди малко, късна пролет и ранно лято съчетават всичко най-прекрасно в тази местност. Недостатък на този сезон са малко по-високите температури. Ето защо, ако посещавате Хотнишкия водопад през летните месеци, стремете се това да е в началото на периода и залагайте на часовете рано сутрин или по-късно следобед.