Описание

Байлово е българско село, намиращо се близо до София, в западната част на страната. Населението му е 362 души по данни на ГРАО към 2015 година. Известно е с това, че е родното село на големия български писател Елин Пелин. Селото е известно и с намиращите се до него Калугерски пещери, с които са намерени праисторически находки.

Местоположение на Байлово

Селото се намира на 43 км източно от столицата София. Административно е част от Община Горна Малина и Софийска област. Байлово е разположено в западната част на Средна гора, като е близо до билото ѝ. На север се намира и проходът Гълъбец.

През селото преминава Републикански път III – 6004. Най-близките населени места са Белополци, Голема Раковица и Смолско.

Туризъм в селото и наоколо

Туризмът в селото е слаборазвит, поради близостта си до София и липсата на добри условия за този род дейност. Единственото място за отсядане е намиращата се между Байлово и Смолско хижа. Тя предлага леглова база от 32 места, оборудвана кухня и двор с барбекю. В хижата има също и механа. В района може да се провежда колоездене и конна езда.

От селото имате възможност за планински разходки и изкачвания, като може да посетите:

  • Връх Опор
  • Връх Фрелим
  • Голият връх
  • Местността Граово
  • Местността Турски дол
  • Местността Караулницата
  • Спасова могила
  • Местността Кайрека
  • Местността Калугерица
  • Гола могила

Забележителности, които да видите

Едно от най-популярните и знакови места в селото е домът-паметник „Елин Пелин“, който е открит на 11 ноември 1977 година в чет на 100-годишнината от раждането на прочутия български писател. Освен това може да видите и родната къща-музей на Димитър Стоянов, както е истинското име на Елин Пелин.

Къщата на Гераците в едноименната махала, също е много популярно и автентично място, което може да посетите. Къщата се намира в източния край на селото и е построена в края на 19 век.

В селото се намира и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, която е паметник на културата. Тя е изградена през 1884 година от майсторът Ганчо Трифонов, който е родом от съседното село Смолско.

Може да посетите също така и паметникът на загиналите жители на Байлово в двете балкански и първата световна война. Той се намира в местността „Чукарата“ в източния край на селото.

Наблизо се намират и язовирите Огняново и Смолско, кръстени на едноименните села. В тях има добри условия за риболов, като може да уловите риби като толстолоб, амур, шаран, каракуда, пъстърва, речен кефал, уклей, каракуда и костур. Има подходящи условия и за водни спортове, както и за палаткови лагери.

История на селището

За селото има исторически сведения от най-ранния период. Пещерите край Байлово и откритите в тях праисторически изображения и знаци, свидетелстват за живот.

Изследванията на селището разкриват, че местността „Блатото на Андрешко“ е осеяна с множество малки могили, които свидетелстват за по-голям некропол намирал се в тази област. По всяка вероятност могилите са били на тракийско племе.

За село Байлово има сведения, че съществува от 12 век. В целокупния съкратен регистър на Османската империя от 1530 година селото се споменава под името „Байлов“ като част от кааза София. Селото съществува до 1792 година, когато е въстанието на българо-мохамеданите Мехмед Синап и Дертли Мехмед против османската власт. След тази година селото изчезва, като няма никакви исторически сведения за това. Предполага се, че османските войски, пристигащи от изток, са го опожарили и заличили.

Смята се, че старото село Байлово е било разположено на около 500 метра от съвременното, около стария параклис „Св. Троица“. Съвременното Байлово е заселено на сегашното си място от прадядото на Елин Пелин – Кара Станьо Иванов, който е криел овцете си в тази местност от турците бегликчии.

Селото е било постоянно разрастващо се, като към освобождението в него е имало 90 къщи, а през 1910 година къщите са били над 1 000.