Описание

Елин Пелин е български град, разположен в западната част на страната. Населението му е 7 430 души, спрямо данните на ГРАО към 2015 година.

Кръстен е на прочутия български писател Димитър Стоянов, известен с псевдонима си Елин Пелин, който е роден в намиращото се наблизо село Байлово. Преди това е носил името Новоселци.

Местоположение на Елин Пелин

Градът е административен център на едноименната община и е част от Софийска област. Географски се намира в югоизточния край на Софийската котловина и е обграден от реките Елешница и Лесновска.

През града преминава третокласният републикански път 6002, а най-близките му населени места са Григорево, Мусачево, Петково, Лесново и Гара Елин Пелин (село).

Туризъм в града

Градът разполага с един хотелски комплекс, както и една къща за гости. Комплексът предлага леглова база от 17 места, включително луксозни стаи, студия и апартаменти. Към това се прибавят и екстри като уелнес център, външен бар, басейн и безплатен паркинг, а отделно комплексът разполага и с лятна градина и тераса за отдих.

Градът е спокоен и приятен и е подходящ за приятен уикенд далеч от забързаното ежедневие, а близостта му до София го прави още по-желана дестинация.

Забележителности в района

На около 7.5 км се намира Равнополският манастир Свети 40 мъченици. Според историческите проучвания, този манастир е основан през 13 век, но историята му през следващите векове е твърде неясна. Знае се, че през 20 век бива възобновен и до днес се поддържа. Към момента е периодично действащ, а празникът му се отбелязва на 9 март.

Друг значим манастир в района е Горнобогровският манастир Свети Георги Победоносец, намиращ се на 8 км от Елин Пелин. Разположен е в края на едноименното село Горни Богров и е сравнително нов – изграден е през 19 век. Манастирът е в много добро състояние, действащ е и е мъжки. Към комплекса спадат няколко жилни сгради и малка църква, която е изградена върху основите на стар храм, най-вероятно датиращ от Средновековието.

Със сигурност, обаче, най-забележителният манастир около Елин Пелин е Долнолозенският манастир Свети апостоли Петър и Павел. Само на 8.5 км от града, манастирът е един от духовните центрове на района. Намира се близо до автомагистрала Тракия, на около 5 км от село Лозен. Манастирският комплекс се състои от жилищни сгради и църква, която е осветена през 2005 година.

В региона може да посетите още редица манастири, които са свидетелство за духовното здраве и крепкост на жителите на този район, като:

  • Желявският манастир Свети Петка;
  • Лозенският манастир Свети Спас;
  • Буховският манастир Свети Архангел Михаил;
  • Челопеченският манастир Рождество Богородично;
  • Буховският манастир Свети Мария Магдалена;
  • Елешнишкият манастир Света Богородица;
  • И много други.

История на Елин Пелин

Първите писмени сведения за днешното селище откриваме в османски документи от средата на 15 век, където е споменато под името Нувосел. Следващите сведения са чак от средата на 19 век, като там се споменава че селото се казва Новоселци и е едно от големите населени места в източната част на Софийското поле. През 1846 година в Новоселци е открива църквата „Свети Никола“.

След Освобождението Новоселци попада в територията на новата българска държава и поради големината и значението си за регион бива избран за околийски център, част от Софийския окръг. През 1888 година е пусната железопътната линия София-Септември, която преминава южно от селото на място, където се обособява селище, което днес носи името Гара Елин Пелин.

През 1950 година Новоселци получава новото си име – Елин Пелин, който е роден и израснал в намиращото се наблизо село Байлово. През 1955 година Гара Елин Пелин се отделя и обособява като самостоятелно село, а пет години по-късно самият Елин Пелин е обявен за град.