екскурзия Норвегия цена

Няма съмнение, че Норвегия е една от най-забележителните дестинации на нашата планета. Независимо дали сте на върха на стръмните ѝ планини, пътешествате някъде сред дълбоките ѝ фиорди или изследвате чистите, добре организирани и смесващи хиляди различни култури градове, тази северна нация омагьосва и впечатлява едновременно.

Като най-планинската и най-просперираща от всички скандинавски страни, Норвегия има и една особеност, която малко плаши туристите, а именно, че страната понякога може да е малко по-скъпа отколкото се приема за разумно. Обещаваме ви, обаче, че емоциите и впечатленията, които ще натрупатъе са неизмерими като стойност в сравнение с това, която ще платите.

В тази завладяваща страна, в която толкова високо се цени качеството на живот на хората и където зелените практики са дълбоко вкоренени, сякаш оставате с впечатлението, че водата е по-приятна за пиене, въздухът по-добър за дишане и спокойствието се усеща дори по най-натоварените градски улици.

Северното сияние

Северното сияние в НорвегияАко видите необикновено зелено и лилаво светлинно шоу, което вибрира като някакъв призрачен воал над зимното небе и променя формата си сякаш някаква невидима ръка го размахва, тогава няма съмнение, че пред вас се е развихрило в цялата си прелест удивителното северно сияние.Ще имате най-голям шанс да забележите и да наблюдавате това удивително явление от септември до края на март, в най-тъмната част от деня, в часовете между 18:00 и 1:00 часа след полунощ.

За онези хора, които наричат Северна Норвегия свой дом, Аурора Бореалис, както наричат северното сияние, винаги е служила като завладяващо вдъхновение за изкуството, митологията, легендите и местните традиции.

Столицата Осло

Столицата ОслоНезависимо дали влизате или излизате от Норвегия през Осло, не пропускайте да прекарате няколко дни в тази толкова шикозна и едновременно с това естествена европейска столица.Благодарение на обширното историческо и пешеходно ядро на града, тук можете спокойно и необезпокоявано да се насладите на ресторанти, кафенета, исторически сгради, музеи и всички това в обстановката на изключително чист въздух.

Градът е смятан за един от най-чистите и красиви в Европа, като едновременно с това предлага възможността да се докоснете до една нетипична европейска атмосфера, която сякаш идва от някакъв вълшебен свят.

Не пропускайте Берген

БергенЛесно е да се потопите в атмосферата и да почувствате духа на този изключително живописен пристанищен град, включен в списъка на ЮНЕСКО, който се отличава с оживен и колоритен рибен пазар, средновековни дървени къщи, криволичещи и тесни улички, вълнуващ за посетителите градски аквариум, както и зашеметяваща музикална сцена, изпъстрена с многобройни фестивали.Берген, който се намира на седем часа път с влак западно от Осло, е чудесна база за проучване на някои от най-драматичните фиорди в Норвегия.

Фиордите

ФиордитеНорвегия е известна със своите драматични фиорди, за които споменахме само преди миг. Те представляват тесни и дълбоко врязани в сушата заливи, които са се формирали в резултат от изтеглянето на ледовете при завършването на последната ледникова епоха.Фиордите са най-голямата природна забележителност на красивата северна страна, а най-вълнуващото в случая е, че не знаете какво ще се разкрие зад вас след завоя. В редица случаи пред вас се разкрива гледката на планини, които се издигат на 1800 метра над огледалните води на тесните заливи.

Тук водата е винаги спокойна, тъй като фиордите са тесни и почти винаги са много дълбоки. Не е трудно да си представим това, наблюдавайки колко тъмна и поглеъщаща е тяхната вода.

Те са сред най-търсеното място за посещение от круизните кораби в Европа, като несъмнено си заслужава всяка стотинка, която човек може да похарчи тук. Круизните кораби, които посещават тази част на Европа, неизменно са луксозни и предлагат по-високо ниво, дори и когато това не се очаква по време на съответното приключение.

Времето

Времето в НорвегияМакар че за северното сияние трябва да посетите страната през зимната, Норвегия предоставя най-добри условия за почивка през зимните месеци от годината. Тъй като тогава времето е най-студено, обаче, този сезон се препоръчва единствено ако сте в страната с тази цел.Макар че Норвегия е по-топла, отколкото очаквате и температурите рядко падат под нулата, все пак студеното и мрачно време през зимния сезон тук е просто гарантирано. Ето защо, за да видите най-доброто от Норвегия, трябва да се насочите към летните месеци.

Температурите в разгара на лятото са около 23 – 25 градуса на сянка, което е изключително приятно за дълги разходки. Всичко е окъпано в зеленина, а светлината е просто вълшебна.