екскурзия родос цена

Разположен там където Европа среща Мала Азия, остров Родос е едно от местата в света с най-богата и наситена култура. Целият остров е изпъстрен в неизброимо количество исторически паметници и руини, които датират от най-различни периоди от време.

Докато едни са напълно запазени, то от други са останали само руини, които едвам се надигат над земята. Сред първите е крепостната стена, която огражда стария град на Родос, а сред вторите е Родоския колос, от който днес не е останала и следа и за който разбираме единствено от стари записки и рисунки.

Родос възхищава туристите с това, че е много богат в културно отношение. Вероятно няма да бъде преувеличено, че заедно с островите Крит и Сицилия, Родос е най-богатия в културно отношение остров в света. Тук можете да намерите следи от влиянието на Британската империя, Германия, прословутата Османската империя и други.

По улиците на Родос

Една разходка по улиците на Родос ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции. Главният град на острова е съставен от две части стара и нова част. Старият град е зареден с куп неща, които може да ви се сторят интересни и приятни за прекарване на времето.

Уличките а тесни, много често са калдаръмени, извиват се неочаквано в различни посоки и току пред вас неочаквано се появява някое малко ресторантче или занаятчийска работилничка. Новият град е в стил Арт Деко, който действително изглежда много красив. Това напомня деликатно за градове като Маями в американския щат Флорида и Валенсия в Испания.

Не пропускайте Линдос

Най-красиво и популярно на остров Родос е малкото крайбрежно градче Линдос. Това бяло на цвят селище представлява едно истинско райско кътче, съчетаващо история, архитектура и уникално местоположение. То е доста добре познато от туристическите картички на Родос, тъй като то фигурира във всички туристически оферти на острова като уникално място за посещение през ваканцията.

Сам по себе си Линдос е разположен непосредствено до самия морски бряг, като именно тук на морския бряг се намира един от най-хубавите плажове на острова и един от най-популярните в цяла Гърция – Линдос Бийч.

Като туристическа дестинация Линдос може и да е малко по-скъп, но за това пък си струва всяка стотинка похарчена за почивка тук. Именно на това място се намират най-големите забележителности на острова и по този начин ще можете да сте сигурни, че на където и да се насочите, ще бъдете там в рамките на броени минути.

Плажовете на Родос

екскурзия родос цена

Плажовете на Родос са много интересни и ако веднъж сте прекарали няколко дни там, в последствие със сигурност ще ги разпознаете доста лесно. Те са два типа.

Единият се състои от овални камъчета в бели, бежови и сивкави нюанси, а другият тип е от пясъчни плажове. Те са особено интересни, защото са в изключително наситен пастелно жълт цвят със златист привкус.

От най-красивите, както вече намекнахме по-рано, е плажът на Линдос, който се намира в закътано малко заливче на източното крайбрежие на острова. Именно той се появява най-често на туристическите брошури, които предлагат екзотични почивки до Гърция.

Тъй като е добре заформен като залив, плажът се затопля бързо през пролетта, а с настъпването на есента водите му остават малко по-топли за известно време.

Плажът е и по-спокоен, като водите му често са гладки като огледало, отразявайки тъмно синьото безоблачно небе. Водата е изключително прозрачна, което я прави изключително приятна за плуване и гмуркане край брега. Мястото е предпочитано и за семейства, които идват тук с малки деца.

Долината на пеперудите

Във вътрешността на остров Родос има едно много красиво и специално място, което представлява гъста широколистна гора. Тук всеки, който изпитва слабост към дивата природа ще се възхити на това, което вижда около себе си. Гората наподобява на онези, които можете да откриете в планините на България.

Те предлага свежа сянка и прохлада, което се цени особено много в почти тропическата жега на острова. Долината е мястото, на което ще видите повече пеперуди, отколкото на която и да било друга точка в света, като те буквално са навсякъде около вас, особено в периода на съзряването, когато се превръщат от гъсеници в пеперуди.

Гората е сред най-примамливите места да отдих, тъй като позволява да се наслаждавате на прохладата цял ден, без да се боите от парещото жарко слънце на острова.

Времето на Родос

остров Родос

Остров Родос се радва на мек и топъл средиземноморски климат, който има идеални характеристики като за туристическа дестинация. Зимните температури са много приятни и по скоро със своите 15 градуса през деня времето наподобява на пролетта в България.

Ако направите например една по-задълбочена метеорологична справка ще откриете големи сходства между температурите в България в късния март и ранния април със зимните температури на Родос през декември и януари.

Летата на остров Родос са много дълги и горещи, което от една страна ги прави отлични за лятна почивка, но от друга означава, че трябва да сте много внимателни с жегите.

От април започват първите по-горещи дни с летен характер, а последните са чак към месец ноември. В разгара на лятото температурите са най-често между 32 и 35 градуса, но температури от 38 – 40 градуса не са необичайни.

Слънцето тук е много щедро и според мнозина времето на острова е сред най-благоприятните за почивка в света именно за това. Броят на слънчевите дни е приблизително 300, така че можете да сте сигурни, че ви очаква една наистина безоблачна ваканция.

Ако ви тревожат валежите, нямате сериозни основания за това. Времето обикновено е сухо и това ясно се вижда по сухите ливади, насред които се издигат маслинови дървета и кипариси. По-висока е вероятността за дъжд през зимните месеци, когато може да вали два или три дни без прекъсване.

Плажният сезон започва някъде в късния април, когато туристите от Германия, Великобритания и Скандинавия традиционно първи е появяват по плажовете на красивия източно средиземноморски остров.

Кога да почиваме на остров Родос?

За да избегнете нетърпимите летни жеги по тези географски ширини, повечето травъл агенти биха ви посъветвали да заложите за своята почивка на месеците извън най-динамичния туристически сезон.

Ако пътувате през юли и август, то можете да очаквате най-високи цени, най-претъпкани хотели и трудности при намирането на привлекателно място в зaведенията на острова. От друга страна, ако се спрете на нещо по-различно, тогава можете да изкарате късмет и да получите почивката за, която мечтаете, а именно две седмици, в които да си отдъхнете истински.

Като най-примамливи се считат именно дните около края на май и началото на юни и след това към края на септември и началото на октомври. Така ще можете да се насладите на красотата на Родос без да се налага да бъдете постоянно заобиколени от тълпи с туристи.

Освен повечe спокойствие, тази част от годината носи и по-приятни тeмператури от между 25 и 30 градуса. През тези периоди съответно и слънчевите лъчи са по-поносими и приятни за различните дейности на открито.