Джендемски водопадМалко водопади в нашата страна могат да бъдат определени като толкова трудно достъпни и непознати, колкото са прословутите Джендемски водопади. Почти всеки е чувал по нещичко за тях, но малцина са имали удоволствието да ги зърнат и да се доближат до тях дори веднъж.

Изолирани в планината на приблизително 1700 метра надморска височина, те представляват един друг свят, непознат и мистериозен, който тъне в неизвестни. Дори и учените познават този район сравнително малко, защото през голяма част от годината тук условията не са приветливи за научна дейност.

Да не говорим и за това, че са необходими големи усилия за да се достигне до тук. В това отношение, макар и само на ръка разстояние, Джендемските водопади са всъщност някъде много далеч от повечето нашенци.

Какво представлява

Джендемският водопад се спуска през доста сложна каньоновидна местност, като ледено студените му води пропадат на няколко каскади. Най-високата е приблизително около 80 метра. Това го поставя сред най-високите водопади на територията на нашата страна.

Интересното при него е, че усещането за височина се подсилва от начина, по който той зловещо се спуска в сякаш бездънната пропаст. Разположен между високите скали, той изглежда сенчест и мрачен, а цялата местност около него създава усещане за непристъпност.

Макар че изглежда доста стръмен, всъщност ако се вгледате по-отблизо ще видите, че реално водопадът не е толкова отвесен, колкото първоначално можете да си помислите, че е.

Реално, той всъщност се спуска доста внимателно, образувайки стъпала по стръмното нанадолнище, а това, което създава малко плашещия вид, най-вероятно може да се обясни със заобикалящите скали.

Иначе околността на водопада е покрита с широколистна растителност, допълнена от тук – там някое борово дърво, което е съвсем нормално, имайки предвид височината над морското равнище.

Местоположение

Джендемските водопади се намират в Централна България. Те могат да бъдат открити в средните части на планинската верига на Стара планина. Това място от една страна ги прави равномерно отдалечени, както от София, така и от големите градове по Черноморието, а близостта им до Велико Търново и Пловдив е изключително удобна база за превръщането им в място за почивка през уикенда за жителите на тези градове.

Макар и разположени на толкова удобно място, обаче, Джендемските водопади

съвсем не са толкова лесно достижими, колкото може би предполагате когато гледате картата на България. Макар и стратегически разположени в централните части на страната, те не могат да бъдат достъпени лесно, особено ако не разполагате с добра подготовка.

Достъпност

Джендемските водопади се намират в считаната за най-изолирана и трудно достъпна местност на територията на нашата страна. Макар е на не много голямо разстояние от цивилизацията, те биват предопределяни заради теренът, който ги заобикаля от всички страни.

Съответно, той е изключително сложен и за преодоляването му биха могли да ви бъдат необходими не само доста физически усилия, но също така и наличието на специална екипировка.

До водопада не може да се стигне просто така, с първите дрехи и обувки, които сте грабнали от шкафа. Ще са ви нужни специални туристически обувки, които да са удобни и издръжливи, защото само така ще сте сигурни, че няма да стигнете до мястото боси.

Въпреки всичко това, водопадът е много популярна туристическа атракция, която привлича доста посетители. Обикновено това са хора с доста активен начин на живот, които не се притесняват от движението и физическата активност.

Има само няколко малки пътеки, които могат да ви отведат до тук и те не са лесни като маршрут. На някои места оставате с впечатлението, че пътеката напълно изчезва, като в следващия момент тя отново се появява.

Кога да дойдем тук

Тъй като Джендемските водопади са разположени на голяма надморска височина, те реално са подходящо място за туризъм през една сравнително кратка част от годината. Ако искате да се отправите към тези места, най-добре е да изберете летните месеци.

Освен това, важно е и коя точно част о летния сезон ще изберете. Най-добре е да се отправите към това място през месец юли, и то през втората му половина, защото тогава условията за туризъм са като цяло най-добри.

Температурите тук не стават високи и по този начин ще комбинирате най-доброто от планината с възможността да се измъкнете поне за кратко от жарките горещини, които измъчват големите градове.

През юли тук рядко става над 25 градуса, което позволява да се разходите сред природата без да ви измъчва непоносимата лятна жега. Разбира се, по ниската температура не бива да ви успокоява.

Не забравяйте, че в планината обикновено слънцето е доста силно, дори и ако не ви се струва така. По тази причина, идвайки насам, трябва да се запасите с достатъчно слънцезащитен крем.

Ако изберете някой от другите сезони, рискувате да попаднете на доста неблагоприятно време. Зимата тук е изключително сурова и се изисква изключително внимание ако сте си наумили да посетите Джендемския водопад през този сезон от годината.

Тук по това време падат много обилни снегове, а това съответно ще направи пътеките, които и без това не са лесни за обхождане, дори още по-сложни и трудни. Снежни бури могат да се появят внезапно и да се стигне до ситуация, в която дори да останете блокирани в планината.

Пролетта и есента са по-малко рискови от зимата, но и те не предлагат много добри условия за туризъм. Ако смятате да изберете този сезон, най-добре се насочете към месеците, които възможно най-много се доближават към лятото.

Рискове

Посещението на Джендемския водопад крие някои рисков, което е характерно за толкова откъснати и изолирани области в планината. Намирайки се на територията на Национален парк Централен Балкан водопадът е отдалечен на часове път от най-близките населени места.

Това е причина да бъдете изключително внимателни когато планирате посещението си там. Бъдете сигурни, че ще можете да разчитате изцяло на себе си и бъдете добре подготвени за всякакви ситуации.

Помислете за облеклото и обувките, а също така и за наличието на вода и храна. Тук няма как да се отбиете до супермаркета в случай на нужда. Това означава, че всичко трябва да си носите от вкъщи или съответно от най-близкото населено място по пътя насам.

Внимавайте с дивите животни, защото в тази част на Стара планина е по-вероятно да видите едри бозайници, като например вълци, отколкото да срещнете хора. Това не означава, че трябва да изпадате в паника и да избягвате пешеходния туризъм в планината, а просто, че е добре да сте подготвени за срещи от този род.