Зелениград – какво трябва да знаете за селото

Зелениград е българско село, което се намира в западната част на страната. То е част от планински район и се намира съвсем близо до българската граница със Сърбия.

Според данните на ГРАО към 2015-та година, постоянно регистрираните жители в селото са 101.

Зелениград има много неща, които може да предложи на своите гости и посетители, а близостта му до столицата София (около 85 км) го прави предпочитана дестинация за столичани.

Как да стигнем до селото

Административно Зелениград принадлежи към Община Трън и Област Перник. До селото се стига като хванете второкласния път 63, който тръгва от Перник и стига до ГКПП Стрезимировци, и се отделите при табелата за Зелениград.

Чисто географски селото е разположено в южните склонове на планината Руй. Границата със Сърбия се намира само на няколко километра, което ви позволява дори да отскочите до съседката ни, за кратка разходка.

Най-близките населени места са Забел, Милославци, Главановци, Ярловци, Берайници и Туроковци.

Възможности за туризъм

Ако желаете да отседнете в селото, то имате възможността да го направите в местната къща за гости, която може да приеме 12 души.

Къщата ще ви посрещне с огромна градина и невероятна гледка, а за шофьорите има специално изграден паркинг.

Веднъж отседнали в селото, вие имате възможността да се разходите из него и околностите. Няма как да пропуснете да си организирате разходка в планината Руй, която се явява северната ограда на прочутата Трънска котловина.

Споменавайки Трън, градът също е в обсега ви и може да отскочите до него, за да се полюбувате на прекрасната и неопетнена българска природа.

Какви забележителности трябва да посетите в и около Зелениград

Тръгвайки на север от селото, само на няколкостотин метра ще достигнете до уникалното скално светилище Царева църква. Някога изградена в Руй планина, това мистично светилище се състои от изсечени в скалите църква и килия, която е позната още под името Цветаново ижле.

Историците предполагат, че въпросното скално светилище датира още от времето на Средновековието. Това, което е позволило на Царева църква да се запази през всички тези векове, е сравнително трудната му достъпност.

Веднъж навлезли в светилището, ще забележите и два входа, всеки от които води към пещерни тунели под земята.

Североизточно пък, на близо 2 км от Зелениград, може да отскочите до Забелския манастир Свети Димитър, намиращ се на десния бряг на едноименната Забелска река. Някогашният манастир е бил изграден през 13 век, но се смята, че през 18 век бива изоставен. Днес на мястото му има малък манастирски храм, който е изграден върху основите на някогашната постройка.

Малко по-далеч, на около 5 км южно, може да посетите изключително интересния Музей на киселото мляко, разположен в село Студен извор. Музеят се намира в двуетажна къща на центъра и е открит през 2007 година.

В него са съхранени изключително интересни предмети и факти за една от най-емблематичните храни на България, включително и за откривателя на Бактериум Булгарикум д-р Стамен Григоров.

История на Зелениград – древна и мистична

Историята на това селище може да се проследи назад до Античността. В района на днешен Зелениград са открити редица археологически находки, свидетелстващи за живот в тези земи от преди 2000 и повече години. Смята се, че землището на селото е било населявано от древните траки. Те изградили дори своя крепост, наречена Боипара. Нейната функция била да охранява ключовият проход Дъсчан кладенец.

По време на Римската империя тази територия била завладяна и използвана от римляните като важен матолодобивен и рударски обект, като най-активна дейност е била провеждана в периода 2-4 век сл. Хр.

През 5 век, след нашествията на племена като хуни, готи и остготи, крепостта оказала значителен отпор на нападенията и успяла да запази своята самостоятелност. Със създаването и развитието на Първата Българска държава, крепостта се превърнала в ключов обект. По време на цар Симеон в тази местност се създава Знеполската епископия, което дава начало и на изграждането на първите християнски манастир и църкви по тези земи.

По времето на Втората Българска държава, крепостта Зелениград останала важен административен център на Знеполе. Едва с нашествието на османските турци и падането на българската държава под османска власт, крепостта, заедно с града, били разрушени, а местното болярство било изкоренено.

Векове по-късно, през 1833 година, местното население, запазило своя български дух, култура и език, изградило църквата „Свети Николай“, като за основа са използвани останки от стара средновековна църква. Три години по-късно, през 1836 година, се създава и първото местно килийно училище.

След Освобождението през 1878 година Зелениград става част от новосъздадената българска държава. През 1943 година селото е изцяло електрифицирано.