Водопад Сини вир, МедвенСини вир е смятан за един от най-обичаните водопади в източната част на Балкана. Това е лесно разбираемо, имайки предвид съчетанието между изключителна атрактивност на местността, чистотата на околната природа и достъпността на самия Сини вир.

Тъй като не е откъснат на голямо разстояние навътре в планината, водопадът наистина е по-лесен за достигане в сравнение с други, които са откъснати на километри навътре и са отделени от главните пътища посредством стръмни клисури и високи планински била.

Къде се намира

Водопадът Сини вир се намира в Източна България. Той се спуска по южните склонове на източния дял на Стара планина, като точното му местоположението е не далеч от село Медвен. Той се намира в района на град Сливен, който е и най-голямото населено място в околността. Сред най-близките селища са също така и по-малкия, но много красив град Котел, както и малкото селце Градец.

Макар и в пределите на планината, водопадът все пак се намира на малка надморска височина в нейните по-ниски склонове. Той е разположен на надморска височина между 400 и 500 метра.

Какво представлява

Сам по себе си, водопадът Сини вир не е много голям и няма да ви респектира с главозамайваща височина нито пък с мощта, с която се излива. За сметка на това, той се намира в много красива и екологично чиста местност, която наподобява малък оазис насред прелестна широколистна вода.

Той се спуска от малка височина, която достига едва до около 5 метра, при което излива водите си в малко, но дълбоко и пълноводно езерце насред сивкаво белите скали.

Той очарова със своята изчистеност и класическо излъчване, както и с начина, по който мистериозно се появява изведнъж от тесен и дълбок каньон в скалите. Те съвсем естествено събират водите на рекички и топящи се снегове, образувайки улей, който накрая привършва с този красив водопад.

Пътеката до водопада

До водопада Сини вир се достига по еко-пътека, която ще ви помогне да го откриете без много усилия. По нея трябва да поемете от едноименното еко-селище Сини вир, след което ви е нужен малко повече от километър през гората. Пътеката ще ви отведе до там след като сте вървяли по нея не повече от 20 минути.

Близостта до еко-селището обяснява доста добре защото тук толкова често се виждат хора. Не че мястото не предлага тишина, спокойствие и усамотение, но все пак не е достатъчно отдалечено за да сте сигурни, че ще бъдете тук само вие и дивата природа.

Недокосната гора

Околността на водопада според мнозина представлява може би най-дивата и недокосната широколистна гора в пределите на Стара планина. Това е много интересно, тъй като все пак Сини вир не е разположен в някоя твърде откъсната или изолирана местност.

В тази гориста местност, обаче, всичко е останало такова, каквото природата е създала без значение, че на километри има градове и села с богато минало и древна история.

Тук има много богато разнообразие от растителни и животински видове. И докато растенията са напълно безразлични към вашето присъствие, то животните се страхуват и по тази причина можете лесно да видите някоя сърба или заек да претичват между дърветата, опитвайки се да се скрият от погледа ви, мислейки си, че сте тук специално заради тях.

Срещат се и някои по-едри хищни животни, като най-разпространени са лисици и чакали, а в по-редки случаи има и вълци. Мечки също не е изключено да бъдат забелязани сред гъсталаците, но това се случва изключително вероятно и най-вероятно няма да можете да зърнете някое от тези плахи, макар и едри, горски създания.

Кога да посетим мястото

Сини вир е най-красив през началото на лятото. Ако трябва да избирате период, в който да дойдете насам, това най-добре би било от края на месец юни до края на юли. Планината през август става доста топла, като през юли ще уловите идеалното съчетание между приятни температури, много слънце, пищна зеленина, както пълноводие, което все още не е засегнато от лятната суша.

Вместо това, ако решите да отидете през август, температурите ще са чувствително по-високи, а водният дебит ще е доста намалял от липсата на дъждове в последните седмици.

През есента местността е красива основно заради топлите жълти, червени и оранжеви тонове, като това създава едно приятно и уютно усещане на фона на задаващите се студени и сиви зимни дни.

През пролетта, от своя страна, може да се види на място зараждането на новия живот. Това означава, че ще можете да се насладите на разлистващите се дървета, на любовната песен на птиците, на горските цветя и всичко това на фона на прекрасно време, защото тук, на малка надморска височина, пролетните температури не са ниски, особено през времето след края на април.

Единственият сезон, който е препоръчително да избягвате, това е зимата. Тогава пътеките през гората са затрупани със сняг или заледени, което създава риск от загубване или нараняване, а ако пък времето е по-меко, тогава всичко е покрита с хлъзгава кал.

Рискове

Посещението на водопада Сини вир не се свързва с някакви завишени рискове от каквото и да било. Мястото се намира близо до еко-селище, така че тук се виждат туристи през цялата година. Районът не е напълно безлюден, макар и през по-голямата част от годината да има сравнително малко посетители, идващи към водопада.

Обикновено, едно от нещата, за които трябва да се внимава, това е да не ви полазят кърлежи, тъй като туристическата пътека може да се окаже доста примамливо място за същества, които просто стоят и чакат някой да дойде при тях.

Сред останалите рискове, може би най-голям е този да се загубите някъде из гората, особено ако не се придържате към пътеката а се спуснете да излизате някъде извън нея. По тази причина е добре да не се отклонявате от указаните маршрути и да следвате стриктно пътя от еко-селището към водопада. Дори и ако местността се счита за съвсем безопасна, все пак трябва да се отчете и това, че става въпрос за гора, а на такова място рисковете от загубване и заблуда винаги са на лице.

Във всеки случай, водопадът Сини вир е един от най-безопасните за посещение и няма никакъв проблем да стигнете до мястото дори и ако сте с деца или ви придружават по-възрастни хора.