Киселчовски водопадКиселчовският водопад е една от онези природни забележителности на Родопите, за които повечето хора не са чували, но всеки, който е имал удоволствието да се докосне до тях, после си спомня за уникалната красота дори и след много години. Действително, той е много привлекателен, независимо дали искате да посетите мястото със специален човек, дали желаете да правите снимки на дивата природа или пък просто искате да се отпуснете сред дивата природа за кратко, преди отново да се върнете обратно към сивото работно ежедневие.

Водопадът представлява тънка струя вода, която с няколко интересни маневри и извъртания елегантно се спуска от височина около 12 метра. Пропадайки долу, водата образува малко езерце, чиито плитки води са безкрайно прозрачни.

Скалите оформят нещо като улей, който е и основната причина, поради която водата се изтича по този толкова интересен и завоалиран начин преди да пропадне в подножието на скалите.

Водопадът се намира на малко над 1000 метра надморска височина, което оказва влияние на местната флора, като по-голямата част от растителността е все пак широколистна, а зимите не са толкова студени, колкото се очаква да са в планинските райони.

Местоположение

Киселчовският водопад се намира в Западните Родопи. Той може да бъде открит не далеч от село Киселчово, което попада в най-крайните южни части на България, не далеч от границата със съседна Гърция.

Местността е малко отдалечена и изолирана, а районът е като цял;о доста рядко населен. Най-близкият по-голям град в околността е Смолян, както и популярният планински курорт Пампорово.

Разстоянието до Смолян е съответно около 11 километра по права линия, макар че по път е малко повече. Това не бива да ви изненадва, имайки предвид особеностите на релефа и това, че пътищата следват извивките на планината.

Достъпност

Киселчовският водопад се смята за един от по-лесно достъпните, като все пак трябва да се отчете и това, че се намира в планинска местност. Като цяло, всичко зависи от условията в района във времето, в което сте избрали да пътувате.

Ако изберете сухо и приятно време, тогава достъпът ще бъде много лесен. Ако обаче се спрете на по-влажно или снежно време, тогава пътят може да се окаже доста по-труден от очакваното.

Така или иначе, до мястото няма как да се стигне с автомобил, защото е доста отдалечено и няма изграден асфалтов път. Хубавото, обаче, е това, че до мястото се стига по очарователна и добре очертана еко-пътека.

Самата тя е много лесна за обхождане и няма да имате особени трудности да извървите целия маршрут, дори и ако не разполагате с необходимата физическа подготовка за дълги преходи.

Тук пътят не е много и едва ли ще вървите повече от час за да стигнете до водопада. Освен това, няма да има проблем и с обувките, като ще можете да преминете по маршрута и с обикновени спортни обувки, без да е нужно да разполагате такива за изкачване на планина и за туризъм.

Разбира се, тук отново трябва да отбележим, че е важно да го направите в хубаво време, защото ако е падал дъжд, тогава не само почвата ще е кална, но и на местна ще има хлъзгави участъци и ще има риск да паднете в близката река.

Кога да посетим Киселчовския водопад

Това място е много красиво по свой собствен начин, без значение от сезона, през който го посещавате. Въпреки това, не всички сезони са еднакво атрактивни. Ето и какво можете да очаквате през различните времена от годината:

– Пролетта

Пролетта е сезонът, който носи и най-голямото пълноводие на водопада. По това време от годината той получава силен прилив на енергия, тъй като това е сезонът, през който се топят и снеговете в планинските райони. Важно е да се отбележи, че макар и водите на Киселчовския водопад да са достигнали своя максимум по това време, все пак пролетта не е предпочитана главно заради по-дъждовния характер на времето тук през този сезон.

– Лятото

Лятото носи най-слабия речен поток, но в същото време е и най-ппредпочитаният сезон за посещение на водопада. Работата е там, че времето през летните месеци е толкова хубави в този отдалечен планински район, че хората лесно си затварят очите за това, че водопадът е малко по-слаб и водите ми понякога едвам се процеждат измежду скалите.

– Есента

Есента окъпва околността на Киселчовския водопад в жълти, оранжеви и червени нюанси, които се разнообразяват тук-там от зелени петна на типичните за планинските райони борови гори. През това време от годината водопадът не е много пълноводен, но това не пречи на околността да околността да бъде просто неустоима.

– Зимата

Зимата се смята за най-неподходящото време от годината, в което да посетите водопада. Пътят до него може да бъде доста труден, тъй като някои участъци от еко-пътеката, която води до него, всъщност са доста хлъзгави и трудни за преминаване. През този сезон водопадът е много маловоден, а в студени зими водата му замръзва почти напълно.

Рискове

Като цяло, може да се каже, че районът на Киселчовския водопад е доста безопасен. Тук трудно може да се говори за някакви по-сериозни рискове, макар че вашето внимание винаги трябва да бъде изострено, защото сред природата бедите могат да връхлетят за секунди.

Сред най-големите рискове, които могат да се случат тук, това е да се подхлъзнете докато вървите по еко-пътеката към водопада. Това е особено рисковано на местата, на които пътеката има пропадания и при пресичането на реката има реална възможност човек да падне във водата и да се нарани на някой от камъните, които са по цялото ѝ течение.

Друг риск би могъл да възникне при недостатъчно внимание относно прогнозата за времето. Със сигурност няма да искате да се окажете в гората при някоя буря или проливен дъжд, така че е добре да сте изключително внимателни по въпроса. Не се отправяйте на приключения ако не сте съвсем сигурни, че се очертава хубаво и слънчево време.

Да не забравяме и дивите животни, които тук са в изобилие. Мечки и вълци са сред най-опасните хищници не само в този район, но и в Европа като цяло. Добре е да сте доста внимателни, защото все пак не е добре човек да се изправя очи в очи с толкова големи животни. Най-малкото, те биха могли да се изплашат от вас и да ви нападнат в пристъп на голяма уплаха.