Описание

Гуруглят е българско село, което се намира в западната част на страната, в планински район.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 22 души.

Местоположение на Гургулят

Административно селото е част от Община Сливница и Софийска област. Разположено е в живописна местност по склоновете на Стара планина.

През селото преминава третокласният републикански път 811, а най-близките населени места са Ракита, Гълъбовци, Арзан и Сливница.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един хотел, който предлага общо 30 места. Хотелският комплекс предлага настаняване както в двойни стаи, така и в апартаменти. Към хотела има ресторант и конферентна зала, които правят мястото изключително подходящо за тийм билдинги и работни конференции.

Самото местоположение на селото в красивата Стара планина, ви дават невероятна възможност за отдих и релаксация сред природата и чистия въздух на Гургулят.

Забележителности, които да видите

В местността Църквище, край селото, се намира Пантеонът на загиналите в битката при Гургулят през 1885 година. Той представлява паметник с форма на четириъгълна пирамида. Висок е близо 20 метра, а в средата му има статуя на жена, символизираща Майка България.

Друга забележителност край Гургулят са останките от средновековната крепост Петлюка, която се намира в района на Пеключки камък. В центъра на някогашната крепост е намерен автентичен кладенец, който е дълбок 8метра.

Ако искате да се отдадете на риболов, язовирът Братушково се намира на около 4 км от Гургулят. Площта на язовира е близо 150 декара, а във водите му виреят амур, шаран и толстолоб. Братушково е подходящ и за екотуризъм.

Близо до Сливница, и на 7 км от Гургулят, може да посетите мемориалът Новото гробище над Сливница, който е открит през 2010 година в чест на 125-годишнината от Сръбско-българската война и в памет на загиналите български и сръбски войници. Паметникът е с височина от 6 метра, а до него може да откриете и мемориална плоча с цитат от стихотворението на българския поет Иван Вазов – „Новото гробище над Сливница“.

Вискярският манастир Свети Свети Апостоли Петър и Павел е разположен край селата Вискяр и Расник, на 9 км от Гургулят. Изграден е върху останките на средновековна църква. В момента манастирът е периодично действащ и се отваря всяка година на Петровден, когато се извършват курбан и водосвет.

На 11 км се намира Клисурският манастир Света Петка. Намира се на върха на Люлин планина, в близост до столицата София. Манастирът е средновековен, а през 18 век бива обновен изцяло. От поляната пред него се открива живописна гледка към Черни връх.

История на селището

Най-важният момент от историята на Гургулят е битката и победата край селото по време на Сръбско-българската война от 1885 година. След нападението на сръбската армия и навлизането на българска територия, българските войници им дават сериозен отпор, като най-ключовите победи са тези при Гургулят и Сливница.

В памет на загиналите в тези боеве, в местността „Църквище“, намираща се над селото, е изграден монумент-пантеон в тяхна памет.

В последвалите Балкански и Първа световна война, областта отново е арена на бойни действия между българските и сръбските части. Специално жителите на Гургулят дават огромен принос към победите на България в тези битки.