Описание

Гела̀ е българско село, намиращо се в южната част на страната, в близост до границата с Гърция. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 48 души.

Към началото на 20 век е било част от село Широка лъка, но след това се развива като самостоятелно населено място.

Носът Гела на остров Ливингстън (Антарктика) е кръстен именно на родопското село.

Местоположение на Гела

Селото е разположено в централната част на Родопите, и по-точно в Переликския им дял. Административно е част от Община и Област Смолян.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Магарджица, Стикъл и Турлата.

Туризъм в селото и околностите

Селският туризъм в Гела е добре развит и в него може да отседнете в някоя от четирите къщи за гости или местният семеен хотел, който разполага с 22 места леглова база. Къщите за гости, най-голямата от които предлагаща 13 места, са изградени в автентичен родопски стил и предлагат страхотно изживяване сред природата и незабравима гледка към планината. Чистият въздух също ще помогне за преживяването ви, както и за вашето добро здраве.

В селото може да се разходите и да се насладите на спокойствието и красотите му, а хълмовете около него ще ви накарат да заобичате още повече Родопите.

Забележителности в местността

На по-малко от 2 км от селото се намира връх Турлата, който се издига на 1 822 метра надморска височина. Преди столетия на върха се е издигала значима средновековна крепост. До Турлата се стига по стъпаловидни тераси.

Друг значим връх в местността е Орфей, който е и вторият най-висок в Родопския масив. Извисява се на 2 188 метра надморска височина, а в подножието му има хижа, от която може да се качите на върха.

Ако все пак искате да тръгнете към първенеца на Родопите – връх Голям Перелик – то той също се намира в близост до Гела. Голям Перелик е висок точно 2 191 метра и освен най-високият в Родопите, той е седмият по този показател в България.

На около 4 км се намира и архитектурният резерват Широка лъка. До 1900 година Гела е било част от Широка лъка, като впоследствие се отделя в самостоятелно населено място. Село Широка лъка носи статута на архитектурен и фолклорен резерват с цел да бъдат запазени автентичните родопски къщи.

Близо до селото може да видите и скалното образувание Момата. То е природно изваяна скала, което има форма на млада мома. Със скалата са свързани редица легенди, които се предават сред местните жители.

Друга природна забележителност е пещерата Ледницата, разположена на няколко километра западно от Гела. Тя е част от карстовата местност Злостен. За съжаление тя не е пригодена за масови посещения и пътят до нея не е добре маркиран. Не е препоръчително да се влиза в пещерата без опитен водач.

История на селото

Основната история на селото е свързана с намиращата се наблизо тракийска крепост Градище. Днес са запазени само останки от нея, но се предполага, че тя е доказателство за това, че днешното село Гела е основано от тракийски племена.

За селото се носи и легендата, че то е родното място на Орфей.

Няма много данни за историята на селището през Средновековието и Османския период, но се знае, че то е било част от село Широка лъка до началото на 20 век, когато се отдела като самостоятелно село.

През 1913 година Гела става част от България по силата на Букурещкия мирен договор (1913).