Описание

Габрово е български град, който се намира в централната част на страната, в Стара планина. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 59 611 души.

Габрово е един от по-важните стопански, културни и туристически центрове в страната и в своята област. Популярен е с любовта на жителите му към хумора, както и с традиционния Карнавал на хумора и сатирата, който се провежда всяка година. Друго интересно нещо за града е, че той е един от най-дългите в България, разпростиращ се на 25 км.

Местоположение на Габрово

Градът е административен център на едноименните община и област. През него преминава река Янтра. Разположен е в Шипченския дял на Стара планина, а съвсем наблизо се намира и географският център на България – местността Узана.

През града преминава първокласният републикански път 5, както и железопътното трасе на Българските държавни железници. Най-близките населени места са Палаузово, Стойковци, Андреево, Продановци, Киевци, Думници, Рязковци и Попари.

Туризъм в Габрово

Градът разполага с 18 хотела и над 30 къщи за гости, голяма част от които са изградени в автентичен и битов стил. Туризмът в Габрово е силно развит и един от основните сектори на икономиката.

Облика и автентичната визия на града привлича хиляди туристи, които желаят да се потопят в историята и културата му.

Габрово разполага и с 8 ресторанти, част от които предлагат автентичната местна кухня, съчетана с традиционните български ястия.

Забележителности, които да посетите

Градът разполага с редица културни и исторически забележителности, с които да се потопите в духа му. Една от тях е Домът на хумора и сатирата. Открит е през 1972 година и притежава над 37 000 творби и произведения. Домът има за цел да събере, съхрани и представи хумора и сатирата, не само в Габрово, но и в България и света.

Друго интересно място и местният планетариум. Той представлява звездна зала, която може да побере 50 души. В планетариума има телескоп, който се намира в наблюдателен павилион и с който могат да се гледат обекти като Слънцето, Луната, както и други планети.

В града се намира и интерактивният музей на индустрията, в който има няколко увлекателни експозиции представящи историята на града, както и индустриалното му развитие.

Разбира се, местният Исторически музей също заслужава посещение, като основната му насоченост е културния живот на града. В него има редица ценни експонати, един от които е първата граматика, написана от Неофит Рилски.

Има и редица други забележителности, които си заслужава да посетите, най-важните сред които:

  • Паметникът на Рачо Ковача
  • Дечковата къща-музей
  • Местният зоопар
  • Националният музей на образованието
  • Художествената галерия
  • Архитектурно-етнографският комплекс Етъра

История на града

За възникването на града има няколко легенди, една от които е за Рачо Ковача (чийто паметник стои в центъра на града). Той бил странстващ майстор ковач, който решил да се установи под едно габърово дърво и по този начин създал днешния град.

Смята се, обаче, че истинското възникване на селището е още през Средновековието, като най-вероятно то е било стратегически пункт, в близост до проходите в Стара планина. Намиращата се на няколко километра от Габрово крепост Градище свидетелства именно за това. Смята се, че тя е съществувала до 7 век.

В годините на османския период селището е било важен търговски и занаятчийски център. Едно от първите споменавания на града е в османските документ от 1704 година. В него се иска разрешение за ремонт на местната църква Света Петка и се споменава, че „тя е наша от завоюването до ден днешен“, която свидетелства, че Габрово най-вероятно е съществувало още по време на падането на България под османска власт, в края на 14 век.

През епохата на Възраждането Габрово се превръща в един от духовните центрове на българското движение за независимост. През 1835 година се открива първото българско светско училище, създадено от Васил Априлов, а в следващите десетилетия до освобождението градът се превръща в център на българското революционно движение. През 1868 година Васил Левски основава революционен комитет.

След освобождението Габрово става част от новата българска държава и в годините след това се превръща в най-крупния текстилен център на страната.