Описание на селото

Копиловци е средноголямо българско село, което се намира в северозападната част на страната, в непосредствена близост до границата със Сърбия.

Населението му наброява 557 души, според статистиките на ГРАО за 2015 година. Надморската височина на Копиловци е 545 метра, а землището му се простира на територия от 50,85 кв. км.

Ежегодният събор на селото се провежда в първата събота и неделя след празника Възнесение Господне (Спасовден).

Любопитна е етимологията на името на Копиловци – различни исторически източници през вековете го посочват с имената Копиловации, Копилуфча, Копиловец и Копиловац.

Според езиковеди най-старото име на селото е „Копиловьць“ и идва от „купа сено, купен, копа“.

Къде се намира Копиловци

Географски, селото е разположено в планински район в Стара планина, в подножието на така наречения Копренски балкан.

Няколко малки реки преминават през Копиловци – това са Добревска, Графска, Лева и Милина. Всички те в даден момент се вливат една в друга, образувайки Копиловската река, която пък на свой ред се влива в река Дългоделска Огоста. Последната е приток на река Огоста.

Административно-териториално селото се причислява към Община Георги Дамяново и Област Монтана.

Има един основен път, преминаващ през селото, като той тръгва от третокласния републикански път 1024, минава през Копиловци и свършва някъде в планината.

Най-близките населени места са Главановци, Еловица, Говежда, Дива Слатина, Меляне и Дълги дел.

Какво ви очаква от туристическа гледна точка

Селото разполага с две къщи за гости, предлагащи капацитет от по 20 легла, както и един малък комплекс с бунгала.

Къщите са страхотни за всякакви семейни събирания и поводи, приятелски групи, фирмени тиймбилдинги и прочие.

Точно над селото се издига Копренския балкан, където може да се насладите на много чист въздух, безброй разходки из красиви местности, както и на пълната красота на този български край.

Забележителности в селото и района

В самото село започва прочутата в района Копренска екопътека. Приблизителната дължина на пътеката е около 20 километра, а посоченото време за преход е близо 5 часа.

Пътеката не е от най-лесните, поради което се препоръчва да имате водач със себе си. Преминавайки цялата ще бъдете наградени с достигането на подножието на връх Копрен.

В този район се намират и прочутите Копренски водопади. Копренската екопътека ще ви заведе и до един от тези водопади – Ланжин скок.

Той се намира на около 5 километра от Копиловци и е един от най-красивите водопади. Височината на водния пад е 8 метра.

Останалите два Копренски водопада са Воден скок и Дуршин скок, като те също могат да бъдат посетени по екопътеката.

В района около селото може да посетите и други интересни забележителности, сред които:

  • Гушовски манастир Свети Архангел Михаил;
  • Екопътека Деяница (започваща от Чипровци);
  • Крепост Кипровец;
  • Църква Свето Възнесение Христово;
  • Чипровски манастир Свети Иван Рилски;
  • Чипровският водопад и други.

Каква е историята на Копиловци

В намиращата се наблизо местност Алдинци са открити останки от тракийска могила, а в самото Копиловци е открит храм-светилище с оброчни плочки от същия период. Това показва, че на мястото на днешното село е имало древен живот.

Впоследствие селото е играло важна роля както за Римската империя, така и за заселилите се впоследствие славянски племена.

Има дори теория, че Копиловци е било изцяло заселено от славяни в даден период от развитието си и че е едно от първите славянски селища по нашите земи.

Към 13 век пък в селото се заселват немски рудари, познати още като сакси. Саксите са били прочути специалисти по изграждане на мини и добиване на руди през Средновековието.

Те значително допринасят за развитието на рударството в Чипровския край още през епохата на Средновековието.

След османското нашествие и завладяването на почти целия Балкански полуостров през 14 и 15 век, Копиловци има късмета да бъде пощадено, заедно с всички села от Чипровския край.

Причината са ценните рудници, които османците осъзнават, че могат да използват. Това спасява всички села в този край от разрушение и опожаряване, както става с много други населени места по българските земи.

Чипровското въстание през 1688 година, обаче, води до разрухата на редица села, сред които и Копиловци, което бива разорено и разграбено.

Едва в началото на 18 век то е заселено отново. През 1869 година е изградена местната черква. След Освобождението през 1878 година Копиловци влиза в територията на новосъздадената българска държава, където остава и до ден днешен.