Скакля, Гара БовСъс своето местоположение в един сравнително комуникатеивен район, водопадът Скакля привлича доста посетители. Те идват тук по всяко време от годината, но най-вече през топлите месеци от април до септември, в които тук често се виждат хора с големи раници и фотоапарати, а от всички страни се чува глъчка и смях от посетителите.

От една страна, това място не предлага особено уединение, но от друга, това е доста атрактивна природна забележителност, която на всичко отгоре е подходяща и за по-малко опитни туристи.

Водопадът

Скакля притежава отличителна визия, така че ако го видите веднъж, после ще го разпознаете лесно измежду хиляди други водопади. Неговите три гигантски стъпала се допълват от стотици други по-малки, което придава на цялата картина амфитеатрален облик.

Това със сигурност ще се хареса на всеки един любител-фотограф, защото все пак по този начин се разкрива една уникална възможност да се направят снимки, които да са различни от всичко, което сте виждали до сега.

Местоположение

Водопадът Скакля се намира в права посока на север от София, като разстоянието от столицата излиза на около 30 километра. Около 7 пък са километрите, които го отделят от малкия, но популярен град Своге. Водопадът попада в западната част на Стара планина. Намира се в район, който има добре развита мрежа от пътища, така че до тук може да се стигне от различни посоки.

Един от най-високите

Скакля е считан за един от най-високите водопади на територията на нашата страна. Сметнато от най-горната му точка до най-ниската част, където водите му започват да придобиват един доста по-спокоен характер, той достига до доста внушителните 120 метра!

Въпреки това, при своето спускане надолу, той формира три отделни стъпала, които създават усещането за отделни водопади. Най-голямата от тези три каскади е висока цели 85 метра! Дори и ако приемем каскадата за отделен водопад, тя все пак уверено би се подредила рамо до рамо с най-високите водопади в нашата малка, но красива страна.

Уникално красива местност

Водопадът Скакля има едно предимство, което му дава голяма преднина пред много други и това е, че се намира в уникалн по рода си местност. Западните части на Стара планина по начало са известни с хармоничните си пейзажи, а разнообразието е една от силните им страни.

Околността на Скакля не прави изключение. Тук гористи планински склонове се спускат плавно, превръщайки се в тучни долини. На места се разкриват зелени ливади, по които овчари разхождат стада, а друг път внезапно пред погледа изниква скална стена, която сякаш се е появила там от нищото.

През тази живописна местност преминава Вазовата еко-пътека, която има славата на една от най-популярните и красиви в страната. Тя е наистина много богаро съчетание между слънчеви маршрути и сенчести тунели от зеленина.

В един момент се издига, а в следващия се спуска, оформяйки един шедьовър от различни по своето естество картини. Ако имате удоволствието да се разходите тук, ще видите за какво многообразие иде реч.

Пътеката е сравнително лесна за обхождане, защото извивките на релефа тук са сравнително меки. Макар че често се налага да се изкачвате и спускате, все пак пътеката не е толкова стръмна, като цяло може да бъде обходена лесно почти от всеки човек.

Достъпност

Водопадът Скакля се радва на изключително добро ниво на достъпност. Това, че е толкова лесно да се доберете до него го прави много привлекателен като туристическа дестинация. Тук пристигат посетители от близо и далеч, а как точно да стигнат до него, дали пеш или с автомобил, изборът е техен. На кратко, съществуват и двете възможности, тъй като непосредствено над водопада има малко селце, което носи името Заселе.

До него се стига лесно по асфалтов път, който изключително улеснява туристите, които желаят да се насладят на тази уникална природна забележителност. Причината за тази лесна достъпност от една страна е сравнително краткото разстояние от София, а от друга, дължи се и на това, че като цяло районът е сравнително гъсто заселен, с множество малки и големи градчета.

Надморска височина

Скакля се намира в западната част на Стара планина, но надморската височина е сравнително не много голяма. Тя се изчислява на около 850 метра, като все пак има значение и в коя негова част се извършва измерването.

Това му разположение съответно означава, че влиянието на надморската височина е относително малко. То се изразява в леко понижение на температурите в района, макар че разликите са незначителни и обикновено не надхвърлят 2 – 3 градуса в сравнение с тези температури, които имаме на морското равнище.

Опасности

Основното, за което трябва да внимавате и да премислите докато посещавате мястото, на което се намира водопада, това е рискът от подхлъзване. Проблемът се задълбочава в дни, когато температурата е под нулата и се получават заледявания, както и в моменти, в които е имало дъждове. Всичко това прави терена малко нестабилен и води до повишаване риска от злополуки.

И докато това се отнася главно за района на водопада, трябва да се има предвид и за самата еко-пътека. Тя може и да е сравнително безопасна, но когато сте сред природата, и особено когато времето е по-неблагоприятно, винаги трябва да се отнасяте с необходимото внимание.

Кога да посетим мястото

Водопадът Скакля е изключителен природен феномен, който пленява по различен начин по всяко време на годината. Той просто ще ви очарова с величието и красотата си, независимо дали идвате тук през зимата, пролетта,лятото или есента. Разбира се, всяко време от годината си има своите предимства.

Късна пролет и ранно лято

Това е най-красивото и привлекателно време от годината, а красотата на околния пейзаж направо ще ви омае. Тук по това време можете да намерите събрана на куп цялата прелест на българската природа, защото зеленината се съчетава с пика на пълноводието на водопада. За приятното усещане допринася и високата температура, която достига до 28 – 29 градуса на сянка, дори и на тази височина.

Зимата

Зимата предлага очарование, което се свързва със свежест, чистота и недокоснатост. За сметка на това, обаче, маршрутът е доста по-трудно проходим, а екопътеката на места дори не може да бъде прекосена, защото остава под дебели преспи сняг.

Есента

Този сезон ще ви плени с многообразието от своите цветове и нюансите, в които те преливат. Няма нищо по-красиво от един есенен пейзаж, който се е развихрил до предела на възможностите на майката Природа.