екскурзия сърбия цена

Сърбия е дестинация, която трудно бихме могли да сравним с Италия или Испания, но за сметка на това тя е сред предпочитаните места от много български туристи. Причините за това са няколко: тук цените са сравнително евтини, разстоянието е близко до България и едва ли има вероятност да се случи нещо кой знае какво, което би могло да ни изненада неприятно.

В Сърбия освен ядене и пиене на корем, вие бихте могли да се докоснете и до множество исторически паметници и забележителности, с помощта на които да се запознаете с историята на страната. Ето и някой от най-известните места в Сърбия, които да посетите:

Лесковац – Фестивала на сръбската скара

ЛесковацВ края на месец август и началото на месец септември всяка година на това място се провежда фестивал на сръбската скара. Празникът е повод да се съберат хора от всички съседни страни, където да се забавляват, дегустирайки храни, приготвени по рецепти от миналото.

Звучи страхотно, нали? Един от интересните методи е свързан с това, че се използват единствено глинени съдове, в които месото и останалите съставки от ястията се приготвят на жар. Фестивалът е в продължение на цяла седмица, като всяка вечер гостите биват забавлявани от сръбски музиканти и певци, грижещи се за доброто настроение.

Дяволския град

Тази природна красота се намира в област Поморавие, Южна Сърбия. Това място е било асоциирано с Белоградчишките скали, тъй като напомня много за тях. Легендата за това място разказва, че преди много години тук живеели единствено религиозни хора, което съвсем не допадало на Дявола. Той решил да промени това, създавайки киселинен извор в близост до селището.

След като жителите отпивали от него, те губели разсъдъка си и започвали да сключва бракове между сестра и брат. Това никак не се харесало на Господ и той решил да ги превърне в камъни. Ако днес попаднете на това място, има вероятност да чуете  така наречените „дяволски въздишки“, които се създават от вятъра, проправяйки си път между отделните камъни.

Манастир Жича

Манастирът е запазил стенописи още от своето построяване, което е било през 13 –ти век. Едно от нещата, които няма как да останат незабелязани, е цветът на църквата – червено. Манастирът в миналото е бил разрушаван цели два пъти, но сръбските владетели са успели да г съградят отново и да го съхранят до наши дни.

Фрушка гора

Този Национален парк представлява ниска планинска верига. В края на 18 –ти век броят на манастирите там достига до 35. Днес имате възможността да разгледате само 15 от тях. Тази област е подходяща за излети. Посредством това, огромен брой от жителите на Белгард и Нови Сад я посещават. Фрушката гора се състои от множество извори. Сред дръвчетата намират подслон различни видове животни – сърни, елени, диви прасета и други.

Белград – столицата на Сърбия

Белград

Столицата на Сърбия е разположена на бреговете на реките Сава и Дунав. Днес в Белград намират място множество музеи, галерии, театри, филхармония и други.

Паркът „Калемегдан“ несъмнено ще ви очарова с прекрасната гледка, която се открива към реките Сава и Дунав. В града намира място и най-големият храм в Сърбия „Св. Сава“.

Ако все още у вас съществуват съмнения дали да посетите нашата съседка Сърбия, то ние ви съветваме да не губите време. Голяма част от българските туристи навестяват братята сърби с ясната цел да похапнат заедно с тях на трапезата. Ако не сте любители на архитектурното и историческо наследство, запазено от далечни времена, то Фестивалът на сръбската скара няма как да не ви очарова и да останете безразлични.

Можете да прекарате седмица, отдавайки се на приятна музика, весела компания, ароматно пиво и вкусно ухаещи традиционни сръбски ястия, приготвени в гювеч. Сърбия – една от най-предпочитаните дестинации сред българите.