Описание на Катунище

Катунище е малко българско селце, което се намира в източната част на страната. С население от едва 29 души, според статистики на ГРАО към 2015 година, то е едно от най-малките населени места не само в своя регион, но и в цялата страна.

Въпреки малкия си размер, селото е страхотно място за активен отдих и селски туризъм, а запазените къщи във възрожденски стил привличат стотици туристи годишно.

Местоположение на селото

Административно-териториално Катунище спада към Община Котел и Област Сливен. Географски селото е разположено в източната част на Стара планина.

През южната част на селото преминава Нейковската река, а местностите около него се наричат Средоряка, Вълков чаир и Лисичи дол.

Само една пътна артерия свързва Катунище с останалия свят и това е четвъртокласен републикански път, който на няколко километра от селото се свързва с второкласния път 48.

Най-близките населени места са Градец, Медвен, Жеравна, Садово, Нейково, Ичера и общинският град Котел, който е на около 13 километра разстояние.

Туризъм в Катунище – какви са възможностите

Когато заговорим за туризъм, тогава наистина засягаме същността на това село.

Местоположението му го прави идеално за селски туризъм и повечето хора от големите областни градове като Ямбол, Сливен и Бургас на губят времето си – доста от тях са закупили имоти в селото, а къщите за гости тук се увеличават с всяка изминала година.

Засягайки тази тема, следва да отбележим, че селото разполага с един хотелски комплекс и цели шест къщи за гости.

Всяка от тях е приветлива, добре устроена и реновирана. Но може би това, което е най-важното в тези къщи е, че всяка от тях е изградена в традиционния битов възрожденски стил от този край, който е характерен и за други подобни села като Жеравна и Медвен.

Самото село е запазено в традиционния възрожденски стил от 18 и 19 век и е много приятно за разходка.

Забележителности в селото и околностите

Една от основните забележителности в Катунище е местният църковен храм „Света Троица“, който е построен през 19 век.

Нещо повече от просто църква, този храм е доказателство за изцяло източноправославния характер на селото, който никога в историята му не се е променял.

Разбира се извън Катунище най-близката забележителност е Жеравна, която се намира само на около 5 километра. Там може да посетите най-разнообразни забележителности, сред които:

  • Къщата-музей на Йордан Йовков;
  • Къщата музей на Сава Филаретов;
  • Къщата-музей на Руси чорбаджи;
  • Както и много други къщи и улички, запазени в автентичен възрожденски стил.

На около 6.5 километра, близо до село Медвен, може да откриете водопадът Сини вир. Самият водопад не е особено висок – между 3 и 4 метра, но скалите и като цяло местоположението около Сини вир са едно изящно творение на природата.

Пътят до водопада също е равен и приятен за разходка, което го прави изключително популярна дестинация за много хора.

В друго съседно село, Ичера, може да откриете местната конна база. Ако сте любители на този вид спорт, в конната база се предлагат уроци и езда за начинаещи, както и полева езда, а за малките има и пони клуб.

История на Катунище

За съжаление историята на това село е едно черно петно, най-вече поради липса на исторически сведения и местни жители, които да пазят паметта на Катунище.

Предполага се, че е възникнало по време на османския период като село с основно земеделски и животновъдски характер.

След Освобождението (1878г.) селото става част от новосъздадената автономна област Източна Румелия.

През следващите десетилетия младото население се преселва към по-големите близки градове като Котел, Сливен и Ямбол.

В днешно време основната посока на местната икономика е туризмът и по-конкретно къщите за гости.