Описание

Горно Окол е българско село, което се намира в западната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 189 души.

В чест на Горни и Долни Окол се кръстени скалите Окол, намиращи се край остров Гринуич, Южните Шетландски острови.

Местоположение на Горни Окол

Административно селото е част от Община Самоков и Софийска област. Разположено е в подножието на Плана планина, а до него преминава река Вуйна, която е приток на река Искър.

Съвсем наблизо се намират язовир Искър и второкласният републикански път 82. Най-близките населени места са Долни Окол, Долни Пасарел и Злокучене.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с един хотелски комплекс и къща за гости. Комплексът предлага леглова база от 58 места и разположен на брега на язовир Искър. В хотелската му част има 20 двойни стаи, а отделно има и къща, която разполага с 9 двойни стаи. Комплексът разполага и с всички нужни екстри, като паркинг със 120 места, ресторант на три нива, както и плаж с шезлонги и шатри. Ако сте любители на водните спортове, има и рампа за пускане на плавателни съдове на вода.

Ако сте привърженици на по-тихата и спокойна почивка, то къщата за гости, която се намира в самото село, е точният избор за вас. Тя предлага 4 места и се намира на тихо място. Оборудвана е с всичко необходимо за вашата семейна почивка.

Забележителности в района

Намиращият се само на няколко километра язовир Искър ще ви впечатли с красотата и мащабите си. Той е най-големият по площ и обем изкуствен водоем в България и е разположен на едноименната река Искър. Функцията на язовира е да снабдява с вода столицата София, както и да произвежда електроенергия, но се използва и за отдих и почивка, като по брега му са разположени места за къмпинг, а във водите му се практикуват водни спортове и риболов.

Край село Пасарел, което се намира на около 7 км от Горни Окол, може да посетите Долнопасарелският манастир Свети свети Петър и Павел. Първоначално възниква като параклис, а впоследствие се престроява в малък манастир. В днешно време той е недействащ и не се поддържа.

Друг интересен манастир, до който може да се разходите, е Шишмановският манастир Успение Господне, познат още като Чумурлийски манастир. Намира се в района на Панчарево. Изграден е през 1927 година, върху основите на разрушен средновековен манастир.

Освен язовир Искър, в местността има още един изключително красив водоем – язовир Пасарел. Намира се в Панчаревския пролом на река Искър и е част от хидровъзела Искър. Водите на язовир Пасарел също се използват за водоснабдяване на столицата София, но риболова и къпането в него са забранени.

История на селището

Няма точни сведения за възникването на селото, но се предполага че започва съществуването си в началото на османския период от българската история. Първите сведения за това населено място се откриват в османски регистър от 1576 година. Предполага се, че тук се заселват хора след прекарана чумна епидемия. В близост до селото има открити останки от крепост, както и следи от голямо селище. Открити са фрагменти от тухли, керемиди и керамика.

През 1835 година в селото е открито килийно училище. През 1857 година е завършена и църквата „Свети Пророк Илия“.

През 1878 година Горни Окол става част от новосформираната българска държава, по силата на Берлинския договор.