Описание

Ален Мак е български курорт, намиращ се на брега на Черно море, северно от Варна и Златни пясъци. Той разполага с 3-километрова плажна ивица.

Статутът му е на селищно образование, но реално е новоизграден град на километър от морето, който целогодишно е обитаван от близо 20 000 души.

Почти в центъра на Ален Мак е разположен Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. В съседни вили и дървени бараки живеят около 2 хиляди студенти.

Местоположение на Ален Мак

Курортът е част от район Приморски на Община Варна. Западно от него преминава европейски път Е87, който свързва всички градове по българското Черноморие.

Местността е разделена на четири района. В южната му част се намира прочутият плаж Кабакум, намиращ се между курортите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци. Плажът буквално означава „едър пясък“ от турски език и е дълъг повече от километър.

Туризъм в курорта

Туризмът е силно развит в курорта, като през летните месеци той се пренаселва от български и чуждестранни туристи. В същото време Ален Мак разполага с повече от петдесет луксозни вили, притежание на заможни англичани и руснаци. В курорта има и 2 семейни хотела и 4 къщи.

Близостта му до курорти като Албена, Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена го правят предпочитана дестинация.

Забележителности около Ален Мак

Посетителите на курорта могат да посетят близо 60 забележителности в района. Сред многобройните плажове, които заслужават посещение, са:

  • Кабакум
  • Слънчев ден (Кокодива)
  • Траката
  • Панорама

Наблизо е и природният парк Златни пясъци, който е разположен между едноименния курорт и Варна. Той разполага с богат животински и растителен свят. Парка има няколко специализирани и класически маршрути, които всеки може да обходи.

На 2.5 км от Ален Мак се намира и забележителният Аладжа манастир, който възниква през 11-12 век. Той е изкопан в скалите и в него се заселват монаси-аскети. Предполага се, обаче, че пещерите му са обитавани още през ранния византийски период. От тогава има намерени няколко керамични парчета и монети. По време на исихасткото движение през Втората българска държава, манастирът достига своя разцвет. През османския период животът в него постепенно замира. Днес той е отворен за посещения, но не се извършват дейности в него.

Посетителите на Ален Мак могат да отскочат и до вековната Сребролистна липа, намираща се в Златни пясъци. Предполага се, че към момента дървото е на близо 250 години. Широчината на ствола му е близо 3 метра, а височината около 20. Обявено е за защитено през 1962 година.

Централната част на Варна се намира само на около 15 километра и там може да се запознаете с редица обекти от културна и историческа стойност. Един от най-впечатляващите е дворецът Евксиноград.

История на Ален Мак

Историята на курорта е сравнително нова, като тя е свързана с Варна. Първоначално местност край град, постепенно, с разширяването му, Ален  Мак става част от Варна и се развива като курорт, макар и ежегодно там да живеят близо 20 000 души. В последните години той става популярна дестинация за заможни чужденци, които си купуват вили в него, като сред най-честите купувачи на имоти са руските граждани, но има и английски такива.