Описание

Бата е българско село, намиращо се в източната част на страната, близо до Черно море. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 1 241 души.

Близо до селото извира прочутата българска река Ахелой. В същото време Бата е разположено в разклоненията на Стара планина, съчетавайки по уникален начин близостта до морето и планинската природа в себе си.

Селото е атрактивна дестинация за всички, които обичат природните дадености на България, но в същото време и спокойствието на малкото населено място.

Местоположение на Бата

Административно селото е част Община Поморие и Област Бургас. Намира се само на 20 км от Черно море, а най-близките населени места са Страцин, Белодол, Габерово и Медово. През селото преминава третокласен автомобилен път, свързващ Просеник и Медово. Наблизо е началото на река Ахелой, както и едноименният язовир.

Бургас се намира на 35 км, а почти всички курорти наоколо са на около 1 час път.

Туризъм в селото и наблизо

В Бата може да отседнете в едноименния местен Еко-център, който разполага с леглова база от 12 места. В центъра има няколко еко къщи, които предлагат автентична атмосфера и допир до традиционното българско село. Неповторимата природа, планинският въздух и близостта до морето са само част от изживяването, което селото предлага.

Може да отскочите до намиращия се наблизо язовир Ахелой, както и до Черноморието. Ако искате да се насладите на планински туризъм, то Стара планина се намира наблизо.

Забележителности, които да посетите

В селото може да посетите етнографския комплекс Златната бъчва. Представлява атракционно-битов комплекс, който се състои от две зони. Едната зона е ресторантска част за хранене на всички посетители на комплекса. Традицията е те да бъдат посрещнати с хляб и сол, а до тях да момче и момиче да ги посрещнат свирейки на гайда и облечени във фолклорни носии. Другата част е така наречената улица на занаятите, където може да посетите сувенирен магазин, грънчар, дърворезбар, кът за животни, стан, както и да видите място за огън за нестинарски танци.

На 3.5 км от Бата е разположен язовир Ахелой, който е известен и с името Батски язовир. Намира се по поречието на прочутата река Ахелой, където се провежда голямата средновековна битка между българската държава и Византийската империя. Освен за напоително средство, язовирът се използва за риболов и почивка. В него са зарибени 7 вида риби, сред които:

  • Бял амур
  • Сом
  • Клен
  • Толстолоб
  • Шаран
  • Червеноперка
  • Каракуда

Друга интересна забележителност е скалният феномен Добровански гъби, който се намира на 11 км от селото и е кръстен на несъществуващото вече село Доброван. Феноменът е разположен в Стара планина и представлява три скални образувания, които приличат на огромни гъби и са разположени много близо една до друга. Средната гъба е най-голямата с височина от около 4 метра. Няма данни за човешка намеса в скалния феномен.

История на селището

Няма много сведения за историята на Бата през средновековния период и преди това, но за селището се знае, че е било населено с турци, но в края на 19 век то се е изселило в Османската империя. На негово място се заселват българи от Източна Тракия, както и няколко населени места от Османската империя.

Старото име на селото е Батаджик, а през 1934 година то получава съвременното си наименование.