Описание

Дъбовец е българско село, което се намира в южната част на страната, в близост до границата с Гърция.

Населението му, според данните на ГРАО към 2015 година, е 57 души.

Местоположение на Дъбовец

Административно е част от Община Любимец и Област Хасково. Географски селото е разположено в планинска област, в източната част на българските Родопи. Дъбовец е обграден от всички страни с хълмове, което го превръща в едно изключително живописно и богато на природни красоти място.

През селото преминава третокласният републикански път 597, а на няколко километра югозападно се намира язовир Ивайловград.

Най-близките му населени места са Вълче поле, Малки Воден, Бориславци и Камилски дол.

Туризъм в селото

Селото разполага с една вила, чиято леглова база възлиза на 10 места. Вилата е разположена в покрайнините на Дъбовец, на тихо и спокойно място в полите на Родопските склонове. Вилата е оборудвана с всички нужни удобства за прекарването на една незабравима почивка, а особено впечатление прави панорамната гледка, която се открива от терасата на къщата.

Селото е крайно подходящо за всякакъв вид почивка и отдих сред планината, а близостта му до язовир Ивайловград дава страхотни предпоставки за риболов и излет край него.

Намиращите се на 30 км ГКПП Капитан Петко Войвода и ГКПП Ивайловград, както и намиращият се на 10 км ГКПП Капитан Андреево предлагат възможност за еднодневна или по-дълга разходка до Гърция или Турция.

Забележителности в района

Най-забележителната атракция в района около село Дъбовец е язовир Ивайловград, чиято брегова ивица от 64 км дава възможност за плажуване, излети и къпане. Изграден през 1964 година по течението на река Арда, днес язовирът има ключово значение за района, като освен за напояване, той се използва и за риболов, отдих и водни спортове, като във водите му дори се провежда Републиканската регата по кану-каяк.

На 6 км от Дъбовец се намира тракийската гробница Шейновец, разположена по едноименния връх. До гробницата се стига по добре маркирана екопътека. Самата гробница е построена в правоъгълна форма, като се състои от камера, в която има и централна кръгла камера. При откриването си, гробницата е била запушена с големи каменни плочи.

Едни от невероятните природни забележителности в района са Глухите камъни. Представлява тракийски скален култово-погребален комплекс, в който има повече от 200 трапецовидни ниши, издълбани върху един монолитен скален блок. В скалата са изсечени и две гробници и стълба, която ще ви отведе към тракийско селище с прилежащо го водохранилище. Легендата твърди, че на това място е бил полаган прахът на богати и знатни траки, които са обитавали района.

История на Дъбовец

Селото възниква най-вероятно през османския период, като преобладаващото му население е било мюсюлманско. Смята се, че основният му поминък е бил животновъдство и скотовъдство.

След Освобождението това село остава в пределите на Османската империя. След Балканските войни (1912-1913) Хамзач, както е тогавашното име на селището, става част от българската държава. През 20-те години на 20 век започва и промяната в етническия състав на населението му, като в него се заселват множество български бежанци от Беломорска Тракия и дори от Мала Азия. В обратна посока заминават редица турски жители на селото.

През 1934 година селото се преименува от Хамзач на днешното Дъбовец. Предполага се, че името идва от стар турски чифлик, който е съществувал на мястото на днешното село.