Описание

Балчик е български град, разположен на северното Черноморие. С население от малко над 11 000 души той е един от най-големите градове разположени на брега на Черно море.

Освен с архитектурната си и историческа стойност, Балчик може да се похвали и със спокойствие и красота, присъща за малко български градове.

Две от най-прословутите забележителности на града са Ботаническата града и Архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“, изграден от румънската кралица Мария Единбургска за своя лятна резиденция.

Местоположение

Градът се намира северно от Варна и курортите Албена, Кранево и Златни пясъци. Административно той е център на едноименната община и е част от Област Добрич.

Градът разполага с малка брегова ивица, което го прави не особено подходящ за развиването на туристическа дейност, но той в същото време има развит риболов, пристанищна дейност, както и две голф игрища в околностите на града.

Туризъм в Балчик

Балчик разполага с близо 60 хотели, които го правят много подходяща дестинация за семейни почивки. Спокойствието в града също допринася за това. Хотелите са най-разнообразни, като освен малки хотели и семейни вили, градът предоставя и по-луксозни места за отсядане, включително петзвездни хотели.

Най-честите посетители на града са българи и руснаци, като в по-малка степен има и посетители от Чехия, Полша и скандинавските страни.

Близостта му до курортни селища и Варна позволяват посещаването на местни забележителности и такива в околностите.

Забележителности в града

Градът разполага с редица забележителности от местно и национално значение. Една от най-важните е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“, който е построен в периода 1924-1934 година от румънската кралица Мая Единбургска за своя лятна резиденция, когато Балчик, като част от Южна Добруджа, е под владението на Румъния.

Друга знакова за Балчик забележителност е Ботаническата градина, изградена през 1955 година от видния български академик Даки Йорданов.

Възрожденската църква „Св. Николай Мирликийски“ също е интересна дестинация, която заслужава внимание. Построена е през 1848 година с прилежащо килийно училище и намираща се отсреща стара фурна с ансамбълов паметник на културата от национално значение.

Посетителите на града трябва да видят и крепостните стени на града, запазени в квартал „Васил Левски“ като археологически паметник с национално значение.

История на Балчик

За първи заселници на територията на днешен Балчик се смятат тракийците. Открити са тракийски предмети от над 2 000 години.

В късната античност градът бива преместен по-навътре, за да бъде изградена крепост по брега му от римляните. Тя е превзета от българите през 680 година, малко преди създаването на българската държава.

Крепостта остава българско владение през почти целия период на Първото и Второто българско царство.  В края на 14 век пада под османска власт.

Балчик бива освободен на 22 януари 1878 година от руски войски. След Берлинския конгрес той остава в състава на новосъздаденото Княжество България. След Втората Балканска война Балчик има нещастието да премине под румънска власт, заедно с цяла Южна Добруджа.

През целия период на румънска власт, градът е изключително предпочитана дестинация от кралското румънско семейство и особено от кралица Мая Единбургска. През 1940 година, благодарение на Крайовската спогодба, Балчик се завръща в състава на българската държава.

Днес той е важен пристанищен и туристически град, обичан от хиляди българи заради автентичността, спокойствието и красотата си.