Описание

Брезник е български град, разположен в западната част на страната. Населението му е 4 090 души по данни на ГРАО към 2015 година.

Намира се в Брезнишкото поле и е ограден от хълмовете Брезнишко бърдо, Страна, Црънча и Гребен.

Местоположение на Брезник

Административно градът е център на едноименната Община и е част от Област Перник. Брезник е част от историко-географската и етнографска област Граово, като е център на Горно Граово, което е северозападната част на областта.

През града преминават второкласният републикански път 63, както и третокласният път 811. Най-близките населени места са Бабица, Гоз, Долни Романци, Арзан и Видрица.

Туризъм в града и околностите

Градът разполага с един хотел и две къщи за гости. Хотелът се намира в покрайнините на Брезник в местността-лесопарк Бърдото. Обграден е от борова гора. Хотелът разполага с леглова база от 41 места. Освен това има басейн и ресторант, който предлага автентичен интериор и жива музика.

И двете къщи за гости разполагат с леглова база от 15 места. Те предлагат спокойно и приятно изживяване, като в същото време не ви отделят от съвременните удобства, с които сте свикнали.

Забележителности, които да посетите

Край Брезник в местността Бърдото се намира минералният извор Желязната вода. В нея са изследвани 23 съставки и се смята, че действа изключително лековито на човешкия организъм. Използва се за лечение на някои болести.

Наблизо се намира и върхът Високата могила. Той е популярна дестинация заради това, че няма растителност и че завихрящите се въздушни течения образуват идеални условия за редица въздушни спортове.

В село Конска, разположено на 6 км от Брезник, има няколко съоръжения за забавления и отдих, като спортен комплекс, картинг писта и аквапарк.

На 8 км се намира язовир Красава. Пътят до него е асфалтиран, а самият язовир има идеални условия за риболов, като всяка седмица се зарибява с риби като канален сом, шаран, бял амур и пъстърва. Около язовира има изградени шатри с маси и пейки.

Гърленският храм-кладенец е друго интересно място, заслужаващо внимание. Изграден е през Късната Бронзова епоха и се намира на 7 км от Брезник.

Вискярският манастир „Свети Свети Апостоли Петър и Павел“ се намира близо до селата Расник и Вискяр, на около 7.5 км от Брезник. Изграден е върху останките на средновековна църква. Манастирът не е действащ, освен на Петровден, когато се прави курбан и водосвет.

В местността Църквище край село Гургулят се намира Пантеонът на загиналите в битката при селото през 1885 година. Той представлява паметник с форма на четириъгълна пирамида. Висок е близо 20 метра, а в средата му има статуя на жена, символизираща Майка България.

История на Брезник

На хълма Брезнишко Бързо в южния край на града е открито мегалитно прототракийско светилище със скални соларни кръгове. То свидетелства за живота в този край още от Античността. Интензивен живот в местността е имало и през римската епоха, като за това свидетелстват откритите надгробни могили, многобройните оброчни плочки и пластични изображения на тракийския конник.

Късноантичната и средновековна крепост Брезник се намира на връх Свети Никола, който се намира върху Брезнишкия гребен и тя свидетелства за стратегическото място на селището.

В „Сказание за Енох Исая“ се посочва, че българският цар Петър I е основал пет града, един от които е Брезник, заедно с Ниш, Срем, Средец и Пловдив.

Брезник започва да се разраства като град чак през 15 век, след османското нашествие, когато в местността идват рудари, които започват да добиват руда. Смята се, че в местността има големи залежи на злато.

Към освобождението в града е имало около 200 български и 40 турски къщи, като турското население се изселва изцяло след 1878 година. Брезник става част от Княжество България след освобождението и започва неговото икономическо и демографско израстване.

В района на града се води и една от най-значимите битки в Сръбско-българската война от 1885 година – Брезнишкият бой.