Описание

Бургас е български град и областен център, най-големият в Югоизточна България и четвъртият по големина град в страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 206 371 души.

Градът е административен, културен, икономически, туристически и транспортен център в областта си, а разположението му на Черно море го прави една от най-желаните туристически дестинации.

Местоположение на Бургас

Градът е общински и областен център на Югоизточна България. Намира се на брега на Черно море. През него преминава международният път Е87, а градът разполага и с пристанище, летище и железопътна гара. Най-близките му населени места са Поморие, Братово и Крайморие.

Туризъм в Бургас

Туризмът е един от най-добре развитие сектори в местната икономика, а градът разполага с близо 90 хотела и почти 20 къщи за гости. Те варират от по-достъпни до по-луксозни, като по-голямата част от тях са разположено на брега на Черно море.

Естествено, морският туризъм е най-добре развит, като почти всички услуги на местните хотели са свързани с морето и плажа.

Бургас разполага и с над 70 заведения за хранене, като почти във всяка точка на града може да намерите ресторант или механа, в която да хапнете.

Освен самият град, може да отскочите в някой от намиращите се наблизо курорти като Поморие, Крайморие, Равда, Несебър, Черноморец, Созопол и прочие.

Забележителности, които да посетите

Освен морето, хотелите и ресторантите, Бургас е изпълнен с много история, култура и редица паметници и забележителности с местно и национално значение, като най-значимите от тях са:

 • Домът-музей Петя Дубарова
 • Храм-паметникът Свети Свети Кирил и Методий
 • Паметникът на Альоша
 • Етнографският музей
 • Природонаучният музей
 • Морската градина
 • Историческият музей
 • Пантеонът
 • Археологическият музей
 • Художествената галерия
 • Арменската църква
 • Църквата Света Богородица
 • Бургаският мост

И още много други.

Край Бургас се намира и Атанасовското езеро, което е обявено за резерват и е дом на над 300 вида птици. Езерото е едно от трите Бургаски езера и е солено, понеже е свързано с Черно море посредством множество канали.

Друга интересна забележителност край града са Черноморските солници. Те са популярна атракция за редица посетители на града поради лековитата им луга. До тях се стига пеша от северния плаж.

На юг от града, на около 10 км, се намира Нос Кафка, познат още като Кабата, на който е разположена рибарска хижа. Носът е изключително красиво място, а под него има карстови пещери и скални образувания.

Едно от най-атрактивните неща около Бургас е островът Света Анастасия. До него се стига с кораб, а на самия остров има изграден манастир, както и ресторант с автентични бургаски ястия.

История на града

Разположението на Бургас го прави изключително стратегическо място за установяване на селище. Открити са доказателства за живот в землището на днешния град още от каменно-медната и късната бронзова епоха.

Едни от първите жители на региона са тракийски племена, които през 6 век преди Христа създават множество селища на територията на днешния град.

През 72 година след Христа Римската империя превзема Южното Черноморие и тогавашният император Веспасиан основава тракийското селище Девелт, което е за ветерани на VIII Августовски легион.

След разцепването на Римската империя, региона остава част от Източната римска империя (Византийска). По времето на хан Крум областта Загоре, в която влиза и днешен Бургас, става постоянна част от българската държава. Впоследствие районът сменя на няколко пъти владението си до 14 век, когато окончателно попада под османска власт.

За първи път Бургас се споменава на мястото на днешния си център, в османски регистър от 1603 година.

По време на Руско-турската освободителна война, Бургас е използван като логистичен център от страна на османската армия. В края на войната турското и черкезко население се изтегля от града. След освобождението той става част от Източна Румелия, като се превръща в административен център на провинцията. През 1885 година вече става част от българската държава.

След 1878 година Бургас е един от най-бързоразвиващите се градове, заедно със София, какъвто е и до днес. Важното му стратегическо място, го прави предпочитане за изграждането и на нефтохомически комбинат, какъвто има и до днес.

Бургас е един от икономическите, туристическите и транспортни центрове, не само на югоизточната част от страната, но и на цяла България.