Описание

Брягово е българско село, което се намира в южната част на страната. Населението му по данни на ГРАО към 2015 година е 496 души.

Намира се в планинска местност, в полите на Родопите и освен това е географска граница между Източните и Западните Родопи.

Местоположение на Брягово

Намира се в Община Първомай и Област Пловдив. През селото преминава река Каялийка, която е географска граница и разделя Родопите на Източни и Западни. Реката се влиза в Марица и на нея е построен Бряговският язовир.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Драгойново, Искра, Дебър и Буково.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един хотел и една къща за гости. Хотелът разполага с леглова база от 10 места и е разположено близо до Бряговския язовир, а от терасите му има страхотна гледка към язовира. Къщата за гости разполага с 8 места, а освен това има и ресторант, в който могат да се организират празненства и семейни събирания. В къщата им и джакузи, басейн, барбекю, както и зимна с градина с камина и механа.

Селото е изключително живописно и разположението му близо до планината го прави предпочитана дестинация за туристите, които вече са го посетили. Намиращият се наблизо язовир и преминаващата през селото река предлага чудесни условия за риболов.

Забележителности наоколо

На 5.5 км от Брягово се намира връх Драгойна, разположен в северната част на Родопите. Висок е 810 метра и до него се стига по пътека с маркировка. Близо до върха е открито древно тракийско светилище.

В местността се намира и Буковският светилище комплекс. Състои се от няколко скални масива, в които има издълбани редица трапецовидни ниши. Наблизо има и фортификационни съоръжения от късната Бронзова епоха и ранната Желязна.

Местността е била силно заселена от траки и това се доказва от още един открит култов комплекс, намиращ се в местността Пармак кая, на 13 км от Брягово. Разположено в борова гора, скалният комплекс има запазени трапецовидни ниши, както и сводообразни сухи пещери.

На 14 км се намира църквата Свети Възнесение Господне, разположена на една от най-високите точки в южната част на село Новаково. Църквата е построена през 1843 година и е с форма на трикорабна псевдобазилика. В комплекса има параклис, посветен на Свети Иван Рилски.

Друг тракийски комплекс, открит наблизо, е Гарваница. Разположен е на 569 метра надморска височина в планинския рид Мечковец, част от Източните Родопи. По целия хълм има издълбани голям брой менхири, улеи, жертвеници и други сакрални обекти. На върха има площадка с пейки, подходящи за отдих.

Ако решите да се изкачвате в Родопите, един от най-лесните за достигане върхове е Аида, разположен на 860 метра надморска височина. На върха на Аида има телекомуникационна база, а малко под нея е разположена местността Мечи скали. В нея има изградена беседка с живописна гледка. В околностите на върха има едноименна хижа, както и други природни забележителности.

История на селището

Многобройните тракийски комплекси, открити в местността, свидетелстват за живот още от Античността и Средновековието.

За възникването на настоящето село Брягово има легенда, която гласи, че то е основано от българина Кара Иван, който пристига от Северна България със своето семейство, бягайки от турците. Заселва се в планинските местности, но с течение на времето и други българи, споделящи съдбата му, идват по тези земи и в крайна сметка оформят малко селище. След време решават да слязат в по-равнинната част, около река Каялийка. Старото име на селото е Кара Алан, което означава черна земя и е кръстено на почвата, която е черноземна и единствената подобна в областта.

След освобождението селото остава под властта на Османската империя и се присъединява към България едва през 1913 година, по силата на Букурещкия договор.

Смята се, че съвременното си име Брягово получава заради разположението си, на двата бряга на река Каялийка.