екскурзия Монако цена

Княжество Монако е най-богатата, спокойна и добре уредена страна в света, а също и възможно най-безопасното място, на което човек може да прекара времето си. Това я прави отлично място както за живеене, така и за туризъм.

Въпреки малката си площ, княжеството може да предложи много на своите посетители, а времето за почивка тук никога не е достатъчно. Макар и малко по площ, княжеството е толкова наситено на забележителности, че и две седмици няма да ви стигнат да разгледате всичко.

Макар че площта на Монако е съизмерима с тази на по-голямо селце или жилищен квартал, тук зад всеки ъгъл изникват безброй места, които да посетите и на които да прекарате поне малко време.

Най-атрактивната локация на Средиземно море

Монако е считано за най-атрактивната локация по Средиземноморието. Княжеството е комфортно разположено на югоизточното френско крайбрежие. На юг се простира тъмносинята огледална шир на Средиземно море, а на север са последните разклонения на Алпите. На изток и на запад се простира така наречената Френска ривиера или както може би сте го чували – Лазурния бряг.

Това местоположение прави Монако изключително живописно място, като много малко места по света могат да се сравняват с него. Според експерти в сферата на туризма, единствено бразилския Рио де Жанейро може да се мери в това отношение с Монако, но за сметка на това отстъпва в много други отношения.

Монако се намира на само една ръка разстояние от Италия, както и на няколко минути път с кола от Ница. На близо са също така атрактивни места за почивка като Сен Тропе, Мантон и Кан. Монако е мястото, което привлича най-голям брой богати и известни хора в Европа, като в това отношение може да засрами дори дестинации като Лондон, Париж, Берлин, Кан или Лос Анджелис.

Атмосфера за милиони

екскурзия монако атмосфера милиони цена

Монако предлага на своите посетители атмосфера за милиони. Високи и многоетажни жилищни сгради извисяват стройните си силуети над тъмносините огледални води на Средиземно море, а на фона зад тях се издигат последните и все пак стръмни алпийски склонове.

Всички сгради имат големи и обърнати към морето тераси, а живеещите там си осигуряват приятна сянка с големи тенти в ярки цветове, които могат да се видят на почти всеки балкон.

Модерните жилищни сгради си съседстват със стари исторически сгради с великолепна архитектура. Във всичко в Монако може да се види някаква царственост, която е типична за много малко кътчета по света.

Кай брега е изградено великолепно яхтено пристанище, което се смята за едно от най-луксозните по света. Тук акостират най-скъпите яхти, на които пристигат принцове, знаменитости и всякакви други хора от висшите слоеве на обществото.

Плажовете на Монако

Монако има много малка площ. То покрива едва 2,02 кв.км., а в най-дългата си част се простира на 3160 метра (по малко от 3,2 км.). По тази причина едва ли е изненадващо, че княжеството има много малък брой плажове, които все пак са наистина великолепни.

В най-североизточната част на Монако има три прекрасни плажа, които са разделни посредством буни един от друг. Те са прекрасни и предлагат фин златен пясък. Морските води са изключително чисти, прозрачни и спокойни, а пясъкът е безупречно поддържан.

Разходка из Монако

Една разходка из Монако е много повече от просто посещение на забележителности. Градът предлага многобройни атракции, заведения, барове и ресторанти, но дори и само една обикновена обиколка на княжеството е истинско удоволствие за сетивата на човека. Тесни и широки, исторически и съвременни, улиците на княжеството са удивително красиви.

Перфектно поддържани и обградени от паркова растителност, улиците на Монако криволичат между скъпи бутици и магазини, изкачвайки се по стръмните склонове на Алпите. Това неизменно разкрива пред вас легендарната гледка, която всички ние знаем от киното и телевизията. Само на няколко крачки от брега, вие вече виждате цялата местност от птичи поглед, наслаждавайки се на най-красивата панорама, която можете да си представите.

Ако все пак сте класически пътешественик и искате да видите нещо емблематично за Монако, разгледайте двореца на кралското семейство и отделете малко време за легендарните местни казина. Не е необходимо да сте любители на хазарта, достатъчно е просто да и направите няколко снимки на фона на великолепната архитектура, украсена с безбройни елементи.

Ако пък решите, че тук вече ви е тясно, княжеството се намира на ръка разстояние до големия френски град Ница, където можете да намерите развлечения за всеки вкус. Тук се намира и най-близкото международно летище, което осъществява връзката на Монако с Европа и целия останал свят.

Времето в Монако

екскурзия време монако цена

Монако има изключително мек и благоприятен класически средиземноморски климат. Най-отличителната му черта е, че липсват прекалени крайности и времето е винаги комфортно по един или друг начин. Морето от една страна поддържа летата приятно топли, а планината от друга предпазва от вятър и рязко понижение на температурите през зимата.

Летата тук са идеални за лятна почивка. Хубавото време е абсолютно гарантирано. Дните са много дълги, тихи и безветрени с постоянно слънчево време и температури до около 30 – 32 градуса през деня. Горещите вълни са рядкост, а вероятността да завали е минимална. От май до късния септември условията за летен туризъм са безупречни.

Зимните месеци, изненадващо за Европа, са също много тихи и спокойни, а слънчевото време не е рядкост дори и през тази час от годината. Обикновено температурите са около 10 градуса, като понякога се повишават до 15. Не е рядкост да видите местните жители да се наслаждават на топли слънчеви лъчи край брега дори и през декември.

Снеговалежи обикновено не падат и ако вали, то това е предимно дъжд. През есенно зимния сезон са възможни по-продължителни валежи за около 2 – 3 дни почти без прекъсване, докато през лятото, ако евентуално завали, дъждовете са интензивни и продължават не повече от половин – един час.

Тук пролет и есен почти напълно липсват. Температурите са променливи, но все пак приятни. И през двата сезона има температури, които да напомнят за лятото, което не е необичайно за тази част на Европа.

Във Франция, но не част от нея…

Монако е доста интересно място, което на практика е заобиколено от всички страни от Франция. По тази причина мнозина го възприемат като френски град. Въпреки това, макар и част от Френската ривиера, княжеството си е отделна независима страна, която си има собствени правила, закони и самоуправление.

Монако не е част от Европейския съюз, но е част от Шенгенското споразумение за свободно движение, така че едно пътуване до там не би изисквало никакви допълнителни визи или документи, освен стандартна лична карта.