Описание

Голец е българско село, което се намира в централната част на страната, в района на Предбалкана. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 168 души.

Местоположение на Голец

Административно селото е част от Община Угърчин и Област Ловеч. През него преминава река Дрипла, а край селото минава първокласният републикански път 4.

Най-близките населени места са Микре и Абланица.

Туризъм в селото

Селото разполага с две къщи за гости, по-голямата от които предлага 22 места. В нея са осигурени всички нужни удобства. В къщата се организират тийм билдинги, презентации, изложби, музикални събития, празненства, уоркшопи и други.

Селото е разположено в краси регион в Предбалкана и предоставя страхотна възможност за разходки сред природата.

Забележителности, които да видите

На около 9 км се намира язовир Морун, който е разположен в пределите на Стара планина. Природата около язовира е много красива, което го прави предпочитано място за отдих и риболов. Във водите му виреят риби като сом, шаран, пъстърва, щука, каракуда и костур, а до язовира може да наемете и лодка.

Наблизо се намират останките от римската крепост Состра. Крепостта е била изградена като военен лагер за римските войски. В днешно време крепостта е частично възстановена върху останките на оригинала.

Ловеч се намира само на 14 км и в града може да посетите изключителни забележителности, сред които исторически, културни и архитектурни паметници като:

  • Ловешката крепост Хисаря
  • Чешмата на Бяла Анаста
  • Архитектурно-историческият резерват Вароша, който е и квартал на Ловеч
  • Местният етнографски музей
  • Музейната сбирка Радиоапарати и Минерали
  • Музеят на Васил Левски
  • Покритият мост в града
  • Художествената галерия
  • Местният исторически музей
  • Зоопаркът

И редица други.

По пътя от Ловеч до Севлиево може да се отбиете и да стигнете до Пази мост. Представлява малък каменен мост, от който се счита, че започва залавянето на Васил Левски. Поради това мостът се превръща в символ на борбите за национално освобождение на България.

История на селището

Смята се, че селото възниква някъде около 13 век, но не сегашното му място. През вековете местоположението му се сменя на няколко пъти.

През османския период Голец е предимно земеделско и животновъдско село. Към началото на 16 век в селото започват да се заселват българи, предимно от близките населени места като Голяма Желязна, Угърчин, Микре, Славяни и Шипково.

След освобождението Голец влиза в състава на новосъздадената българска държава и в следващите десетилетия се развива значително, както стопански, така и културно.