Описание

Крайморие е малко курортно селище, разположено по брега на българското Черноморие. Населението му възлиза на приблизително 850 души.

Този курорт е любим за жителите на Бургас поради непосредствената си близост до областния град, но в същото време той привлича и немалко туристи от други градове в България.

Ако търсите нещо ново и различно по южното Черноморие, определено можем да препоръчаме да посетите Крайморие.

Къде се намира Крайморие

Макар и със статут на курортно селище, Крайморие всъщност е квартал на град Бургас. Географски той е разположен в морския залив Ченгене скеле, който се намира на около 10 километра южно от центъра на Бургас.

Една специализирана автобусна линия от Бургас пътува ежедневно до курорта и обратно, което прави Крайморие допълнително достъпно.

Иначе до курорта може да се стигна и по асфалтов път, като за целта трябва да се хване първокласния път 9 и при пътния възел, с който се отделя път 99, трябва да завиете наляво за Крайморие.

Най-близките населени места, освен Бургас, са Твърдица, Маринка, Меден Рудник, Атия и Росен.

Заслужава ли си да посетим Крайморие

Като всеки черноморски курорт, в Крайморие също преобладават всевъзможни хотели, вили, къщи за гости и къмпинги.

Макар и не толкова „вървежен“, колкото други курортни селища по родното Черноморие, Крайморие все пак има своите верни привърженици.

Курортът е спокоен, тих и предлага преживяване по-характерно за едни отминали времена, в които летуването не се свързваше с купони и алкохол, а с почивка и релакс.

Ако вие сте привърженик точно на този вид летуване, значи Крайморие е добър избор за вашата лятна почивка.

Забележителности около Крайморие, които можем да посетим

Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че плажовете са основният атракцион по родното Черноморие.

Въпреки това ще се опитаме да избягаме от тях и да ви насочим към малко по-интересни места, които може да посетите по време на престоя си в Крайморие.

В самия курорт може да посетите запазени останки от античната и средновековна крепост Форос, която някога е разполагала и със собствено пристанище.

Предполага се, че крепостта е създадена през 2 век, а целта е била да помага на лодките и корабите, навлизащи в езерото, тъй като в този район има заблатени зони.

В днешно време са запазени единствено няколко части от кули и руини, но археологическите изследвания на мястото продължават.

Един от най-големите атракциони в района е остров Света Анастасия, намиращ се на около 4 километра от Крайморие.

Всеки може да посети въпросния остров като за целта има корабчета, които по няколко пъти на ден се движат от Морска гара Бургас до Света Анастасия и обратно.

Пътуването в посока отнема между 30 и 40 минути, а престоят е близо 2 часа, в което време може да се разходите из Света Анастасия, да посетите музея на острова или пък да хапнете в ресторанта там.

Естествено в Бургас също има много забележителности, които може да посетите, а повече може да научите в специализираната ни страница за забележителности в Бургас.

История на курорта

Преди Освобождението днешно Крайморие е представлявало чифлик с името Кафка. Чифликът е бил директно подчинен на османския султан и е бил използван от високопоставени чиновници на Османската империя.

След 1878 година чифликът е превърнат в бежански лагер за тракийските и македонските българи, които се изселват на територията на новосъздадената автономна област Източна Румелия.

По време на социализма Крайморие се превръща в квартал на Бургас и в него се развива курортна дейност, която включва малки вили, ресторанти и други атракциони.

В днешно време Крайморие е запазило своя чар като курортно селище и е идеалното място за онези хора, търсещи спокойствието и красотата на българското Черноморие.