Описание

Бръчковци е българско село, разположено в централната част на страната, в областта на Еленския балкан. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е само 4 души.

Освен разположението си в Балкана, Бръчковци е близо и до язовир Йовковци, което създава у него уникално съчетание от планинска, гориста и водна местност.

Местоположение на Бръчковци

Административно е част от Община Елена и Област Велико Търново. Разположено е в Предбалканската област. До селото се стига по четвъртокласен разбит път, но до него преминава третокласният републикански път 551. Най-близките населени места са Вързилковци, Яковци, Донковци и Махалници.

Туризъм в Бръчковци и местността

Въпреки малкото си население, селото разполага с три къщи за гости, две от които предлагат леглова база от 24 места. И трите къщи са изградени в автентичен битов стил, характерен за Еленската област и балкан, като в същото време осигуряват модерни удобства като басейн, климатици, телевизия и други. Къщите разполагат с механа и барбекю, които са подходящи за семейни събирания и празненства.

Местността предоставя възможност за разходка из планината и гористите местности, където въздухът е изключително чист, а обстановката спокойна.

Селото е разположено почти на брега на язовир Йовковци, в който може да се насладите на риболов и излет.

На няколко километра се намира съседното село Вързилковци, в което може да си набавите всичко нужно от хранителен магазин.

Забележителности, които да видите

Наблизо се намира язовир Йовковци, който е един от най-големите язовири в България. Той е изграден на река Веселика и е кръстен на едноименното село, върху което е изграден, след като самото то е било разрушено. В язовира може да плавате с лодка, а до него има възможност за къмпинг. Водите на Йовковци са зарибени с над 10 вида риби, което дава възможност за риболов.

В околностите на селото може да откриете огромно изсъхнало старо дърво, което местните наричат „Слона“. То е от вида летен дъб, височината му е 23 метра, а дебелината на стъблото е близо 8 метра. Смята се, че дървото е на около 1 300 години.

На 6 км от Бръчковци, до село Усои, се намира скалният феномен Марков камък. Според легендата самият Крали Марко е преместил камъка, тъй като тя пречила на пътя му.

До Марков камък може да стигнете през екопътеката Раюв камък. Тя започва от град Елена и продължава към прохода между Елена и Твърдица. След това трябва да изкачите планински рид и така стигате Марков камък.

И разбира се, намиращият се на 6 км възрожденски град Елена предлага десетки забележителности и невероятни места, които да посетите, като например:

  • Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата
  • Местният музей по палеонтология
  • Попниколовата къща
  • Къщата-музей Иларион Макариополски

И много други.

История на селището

За селището се знае, че е основано през 18 век и носи името на създателя си Иван Бръчков, който е роден през 1755 година в земите на днешна Хърватия. Той се заселва в местността и създава селото.

След освобождението Бръчковци става част от новосъздаденото Княжество България. Жителите му се занимават предимно с животновъдство, но и занаятчийските професии са добре развити, за което допринася и близостта до големия възрожденски град Елена, откъдето не малко хора са се заселили.

В днешно време селото е почти замряло, като единствено туристическият бизнес се развива, което се доказва от няколкото къщи за гости, които се намират в селото.