Описание

Антоново е малък български град, намиращ се в Северна България. Населението му е 1 429 души по данни на ГРАО към 2015 година.

Основният поминък в града е свързан със селското, ловно и горско стопанство, дърводобива и туризма.

Местоположение на Антоново

Административно градът е център на едноименната община и е част от Област Търговище. На север общината граничи с Попово, на североизток с Търговище, на изток с Омуртаг и на югоизток с Котел.

Разположеният наблизо язовир Ястребино е привлекателна зона за отдих и ваканция, а плажовете и възможностите за риболов и водни спортове привличат редица туристи.

Туризъм в и около града

Предпоставките за туризъм в Антоново се изразяват в запазената природа, меката зима и чистите речни води, а общината работи в развиването на селския, ловния и екологичния туризъм.

Язовирът Ястребино е популярна дестинация, предлагаща възможност за приятна ваканция.

Националният детски комплекс край намиращото се наблизо село Ястребино е популярна дестинация за зелени и бели училища, които се организират целогодишно за деца и младежи от страната и чужбина. Комплексът разполага с 220 легла за нощувка, киносалон с 200 места, седем зали за семинари, както и изложбена зала, открита спортна база и ателие по керамика.

Забележителности в Антоново

Църквата „Света Троица“, която е изградена през 1891 година, е централно място за миряните в града и района.

В Антоново е изграден и архитектурно-скулптурния ансамбъл – „Клада“.

Наблизо се намират и водопадите Пиринешки джендем, Гърбавата чешма и Златният водопад. Най-големият от трите е Пиринешкият джендем, който се извисява на височина от 34 метра. По пътя към водопада има изградени обзорна площадка и дървена беседка. Маршрутът е трудно проходим и изисква добра подготовка и предпазливост.

В близост до Антоново са регистриран и исторически местности, като „Калето“, Римският мост и още близо 137 паметници на културата.

Крепостта Ковачевско кале се намира на 24 км от Антоново и представлява късна римска крепост. Предполага се, че датира от средата на 4 век и се намира по пътя Попово-Бяла. Близо до нея тече река Ковачевска. Крепостта е обявена за паметник на културата.

Друга интересна забележителност е ежегодният пролетен панаир на града, който се провежда 50 дни след Великден.

История на селището

Няма данни за историята на селището преди освобождението на България. След 1878 година селото е носило турското име Яйла кьой. То става част от новосъздаденото Княжество България. През 1883 година Яйла кьой става част от Дуванларската община, намирала се в Търновския окръг.

На 14 август 1934 година селото получава българското наименование Поляне. На 8 декември 1949 година е кръстено на местния комунистически деец и партизанин Антон Кръстев, който е загинал в района на 1 януари 5 години по-рано – Антоново.

През 1964 година селото получава статута на селище от градски тип, а на 17 септември 1974 е обявено и за град. На 17 януари (Антоновден) всяка година градът отбелязва като празник обявяването си за град.

Днес Антоново е административен, икономически и културен център на едноименната община и е притегателен център за местните села и градове.

Богатата култура и история в него го правят подходяща дестинация за туристи и хора, които минават близо до града.