Описание

Железница е българско село, разположено в западната част на страната, в планински район. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 1 586 души. Големият брой на населението е характерен за селата, намиращи се близо до столицата София, каквото е и Железница.

Местоположение на Железница

Селото се намира на около 20 км от София и е част от Столична община и Област София, по-конкретно от район Панчарево.

Географски е разположено в източната част на планината Витоша. През селото преминава едноименната Железнишка река.

До Железница се стига по третокласния републикански път 181, който тръгва от околовръстното шосе на София и води до път 62 между Самоков и Дупница.

Железница е второто село на излизане от София, а най-близките му населени места са Бистрица, Панчарево, Ковачевци и Плана.

Туризъм в селото

Селото разполага с един хотелски комплекс, с леглова база от 35 места, и една къща за гости с 5 места. Хотелският комплекс определено е мястото, в което трябва да отседнете, ако търсите луксозно изживяване и пълна релаксация. Комплексът представлява пет двуетажни вили, изработени от дърво, в които има най-различни удобства като ресторант, безплатен паркинг, джакузи, библиотека, конферентна зала, както и градина с барбекю. Предлагат се и коли под наем.

Селото е изключително приятно, а близостта му до София и чистият въздух го правят атрактивна дестинация за жителите на столицата.

В Железница може да се отдадете и на вело и планински туризъм.

Забележителности, които да посетите

На около 2 км от селото се намира минерален извор, който обаче е разположен на труднодостъпно място и преходът до него отнема поне час. Водата е с температура от приблизително 28 градуса по Целзий и се смята за лековита.

Ако решите да тръгнете в планината, и по специално към Черни връх, то по пътя може да се отбиете в заслона Синята стрела. Той е съвсем близо до селото и е разположен на надморска височина от 1 580 метра. В него има няколко маси и печки на твърдо гориво, с които се отоплява.

Една забележителност, която може да представлява интерес е Железнишкият манастир Свети Дух. Той се намира малко под връх Манастирище и до него се стига по черен път, който тръгва от намиращото се наблизо село Плана. Смята се, че манастирът е средновековен. Днес той е недействащ и служи единствено като паметник.

Ако все пак искате да посетите действащ манастир, то съседният Бистришки манастир Свети свети Йоаким и Ана е мястото за вас. Разположен в съседното село Бистрица, манастирът е изграден върху останките на стар средновековен манастир, най-вероятно съществувал през 9-10 век. Настоящият храм е изграден през 1947 година и по време на строежа му е открита каменна гробница.

История на селището

Смята се, че на мястото на днешното село е съществувал живот още от древността. Около Железница са открити редица тракийски светилища и некрополи, както и няколко защитни съоръжения.

По време на Средновековието в района на днешна Железница са изградени редица църкви и манастири, които бележат духовното израстване на региона. По-късно, през османския период, тези духовни храмове ще бъдат важна опора за запазването на българския дух и самосъзнание сред жителите на района. Неслучайно районът ще носи името „Мала Света гора“, което е аналог на Света гора в днешна Гърция.

За първи път днешното село се споменава в османски документ от 17 век, където фигурира под името Жележенче. Смята се, че тогавашното село се е намирало по-високо в планината, а доказателства за това могат да се открият и днес, най-вече в останките от основи на къщи, които се откриват в планината.

След Освобождението Железница, заедно с целия софийски окръг, стават част от новото Княжество България.