Горица, село ОвчарциВодопадът Горица е един от най-красивите в България, а своето очарование той дължи на специфичното си местонахождение. Разположен по пътя между Дупница и Сапарева баня, той е примамливо място, което да посетите, особено ако не желаете да се отдалечавате твърде много от асфалтовата инфраструктура на страната. Той е изключително лесно достъпен, именно защото няма да се нуждаете от специална екипировка и няма да ви се налага да вървите с часове по планински пътища, само и само за да го зърнете.

Какво представлява

Със своите 39 метра, Горица е достатъчно висок за да ви впечатли, но е и достатъчно нисък за да остане извън списъка с най-високи водопади в нашата страна. Едно нещо тук, обаче, е много интересно и това е, че той определено е сред първите места, които да посетите заради красотата.

Сравнително тънка струя вода се спуска под съвсем лек наклон. Това е достатъчно за да предизвика силно бучене, което се чува от далеч между дърветата. Това ви подготвя за красивата картина далеч преди да сте достигнали самия водопад и да сте го зърнали.

Характерен е с белия си цвят, който се дължи на специфичния начин, по който ледено студената вода се разбива по планинските склонове. Най-буен е той в края на пролетта и началото на лятото.

Тогава се дължи не само на обилните валежи през тази част от годината, но също така и на топенето на снеговете в по-високите части на планината. По този начин водната струя става най-внушителна и пада по един наистина ефектен начин.

Интересно е това, че пристигайки край водопада, има много удобни места, на които да застанете и да се насладите на гледката. Това би ви позволило, ако желаете, да направите и множество хубави снимки.

Околните скали са разположени по начин, който може да ви позволи да наблюдавате спускащата се надолу с гръм и трясък вода, давайки ви възможност да се изявите като един добър фотограф.

Ако сте любител и нямате много опит в снимането, тогава Горица може да ви предложи доста добри възможности да работите върху развитието на своя потенциал.

Различен през всички сезони

Тъй като е разположен в район, който е покрит от предимно широколистни гори, водопадът Горица изглежда изключително различен през всички сезони от годината. През пролетта например, буйните му кристално чисти води се стичат на фона на светло зелена и току що покарала растителност, докато през лятото е заобиколен от буйна и тучна зеленина в тъмни, дори пастелни тонове.

През есента всичко се обагря в ярки и топли цветове, преминавайки през всички нюанси от жълто до червено. През зимата, когато времето е сковаващо студено, околните склонове изглеждат някак голи и лишени от живот, а през по-голямата част от сезона са покрит и от пухкава снежна покривка.

Ако трябва да се спрете на един сезон, който да изберете заради неговата цялостна атрактивност, гледайте това да е началото на лятото. Тогава ще имате възможност не само да се възползвате от най-хубаво време, но също така ще имате възможността и да зърнете местната природа в нейната най-добра светлина.

Местоположение

Водопадът Горица се намира приблизително на около 40 километра от София в права посока на югозапад. Това го прави изключително лесно достъпен за жителите и гостите на столицата, дори и ако разполагат само с няколко свободни часа през уикенда, които желаят да прекарат в по-близък контакт с природата.

Той се намира съответно в най-северните части на Рила, като бележи самия край на величествената българска планина. Отвъд нето на север се простират котловини с надморска височина средно между 500 и 600 метра, а обръщайки се на зад, вие виждате планината с цялото ѝ могъщество и достолепие, за което добивате представа колкото повече се отдалечавате.

Достъпност

Горица се подрежда сред най-лесно достъпните водопади в нашата страна. Това се дължи както на неговата сравнително голяма близост до София, така и на местоположението му в покрайнините на село Овчарци.

Тъй като до самото село има удобен път и може да се стигне с автомобил, това се отнася автоматично и за водопада, който е само на няколко крачки извън малкото планинско селце.

Как да стигнем до там

Мястото може и наистина да е изключително лесно достъпно, но въпреки близостта си до София, не може да се каже, че то се радва на особено редовен обществен транспорт.

Ето защо, препоръчително е по възможност да разчитате на своя собствен автомобил. Единствено по този начин ще можете да пътувате в момент, в който това ви устройва и в час, който е удобен за вас.

Така няма да се налага да се съобразявате с разредените графици на малките селски автобусчета и ще сте изцяло независими от тях и нередовното им разписание. Да не говорим, че разчитайки на обществен транспорт, вие ограничавате възможността си именно за пътувания през уикенда.

Причината е, че точно тогава повечето села, не само в района, но в страната като цяло, са най-зле осигурени в това отношение. Разбира се, ако не разполагате с автомобил, все пак другата опция остава пред вас.

Кога да го посетим

Най-доброто време за туризъм тук е през месец юли, защото това е времето, което съчетава най-много предимства на едно място. От една страна, надморската височина на водопада надхвърля 900 метра, което предполага, че тук температурите традиционно са малко по-ниски.

Това автоматично се отнася и до лятото и означава, че през юли имате най-добри шансове да попаднете на хубаво време. Тук също се случват горещи дни, но трябва да се каже, че техният брой е значително по-малък. Да не говорим, че разликата от жегите в планината и тези в големите градове е наистина голяма.

Това е един отличен шанс да намерите малко освежаваща прохлада в горещите летни дни. Тук често се случва температурите да останат около 25 градуса, дори и в най-топлите обедни часове, което ще ви покаже колко прекрасно може да бъде в планината през летния сезон.

Извън летния сезон

Макар че се намира на голяма надморска височина, водопадът Горица се стича точно в покрайнините на село Овчарци. Близостта му до населеното място го прави сравнително безопасен за туризъм, дори и ако решите да го посетите извън летния сезон. Обикновено през зимата тук падат много сериозни снегове, но все пак няма риск да останете насред гората при рязко влошаване на времето, тъй като винаги можете да се спуснете до селото.