Водопад Сухото пръскалоВодопадът Сухото пръскало се намира в Централна България и попада в средните части на Стара планина. Можете да го откриете в непосредствена близост до връх Ботев, като е част от чудесата на природата в пределите на Национален парк Централен Балкан.

Сухото пръскало е един от най-високите български водопади. Той излива водите си зрелищно от височина над 90 метра, което го поставя сред първенците. Водопадът изглежда дори още по величествен, защото след като срещне скалите в подножието, водата продължава да се спуска по стръмните склонове. Това създава илюзията, че той е дори два пъти по-висок, отколкото е реалната му височина.

Как се появява

Водопадът има произход, който до голяма степен го прави зависим от капризите на времето. Основната част от неговите води са със снежен произход. Когато започне топенето на снеговете през пролетта, той се появява от нищото. За съжаление, през лятото точно така внезапно изчезва.

Другата част от водите му идват от падащите валежи. Те също имат ясно изразен сезонен характер, като вали основно през пролетта и есента. Това отново обяснява периодите на пълноводие на водопада през тези месеци от годината.

За разлика от водопадите, които водят началото си от извор, този може да се появява и изчезва, като това зависи изцяло от метеорологичните условия в района. Обикновено, той изчезва в рамките на няколко дни, като това става внезапно и без предупреждение. Също така бързо може и да се появи, в случай, че условията го позволяват.

Населени места

Населени места липсват в доста широк радиус от мястото, на което се намира водопада Сухото пръскало. Причината, както вече споменахме, е тази, че той попада на средата на една от най-големите по площ защитени територии в страната- Национален парк Централен Балкан.

Това прави мястото доста изолирано и поставя изискването да сте особено внимателни, когато решите да предприемете разходка до едно толкова откъснато място, каквото е това.

Кога да го посетим

Имайки предвид това, че водопадът е силно отдалечен в изолиран високопланински район, времето, в което ще го посетите е от много голямо значение. Това трябва да бъде обезателно някъде през най-топлите месеци от годината, защото тук зимата, пролетта и есента са доста студени.

Обикновено за туризъм се препоръчват месеците юли и август, като юли е за предпочитане, защото тогава времето е изключително приятно. Проблемът, обаче, се изразява с това, че през тези месеци от годината водопадът е малко по-пълноводен. Този сезон носи много слънце и по-приятни температури, което в най-високите райони на Балкана винаги е от значение, но може да ви отклони от главната ви цел, а именно да видите водопада.

Посещения на Сухото пръскало през пролетта и есента са приключение, което изисква малко повече внимание. Трябва да сте по-предпазливи с прогнозата за времето и да не предприемате изкачвания към водопада, в случай, че се очаква влошаване на времето.

Въпреки това, проолетта и есента са единствените сезони, в които водопадът тече със сигурност, тъй като през останалата част от годината той много често пресъхва, без да остави след себе си и следа. Именно и това се крие зад неговото име – Сухото пръскало.

Зимата, от своя страна, носи изключително сурови условия. Това е сезон. Който се доминира от изключително ниски температури, силни ветрове, а да не забравяме и това, че падат обилни сеговалежи.

По тази причина, макар и красива, тя не е подходяща за туризъм в тази част на Национален парк Централен Балкан. Да не говорим, че зимно време водопадът няма да може да ви порадва с красотата си.

Лесно ли се стига до него

Водопад Сухото пръскало се счита за доста трудно достъпен, защото до него няма удобен път, който да ви позволи да пътувате с автомобил. Той е доста отдалечен в пределите на един от най-големите национални паркове на Балканския полуостров, което го прави доста интересен, но и труден за посещение.

То тук има само планински пътеки, които не са много лесни за изкачване. Плюс това, те изискват да разполагате с малко повече издръжливост, защото разстоянията не са малки. Да не споменаваме и наличието на не малък наклон, който прави изкачването към водопада допълнително трудно.

За да достигнете до мястото, трябва непременно да разполагате с подходящо облекло и обувки. Това е сериозен преход в планината, който изисква да сте облечени в нещо комфортно и приятно на допир с кожата, което да ви помага да поддържате приятна температура и едновременно с това да не ви позволява да се потите прекалено докато изкачвате стръмния път.

Важно е също така и какви обувки носите. Те трябва да са здрави и да са пригодени да издържат на дълги разстояния. Най-подходящи са специалните туристически обувки, като е препоръчително да сте ги носили и преди това, защото само така ще сте сигурни, че са ви удобни.

Не забравяйте и задължителната раница, която трябва да напълните с достатъчно вода и и храна за из път. Някои специалисти препоръчват да си носим и дъждобрани, които да ни помогнат да останем сухи в случай, че неочаквано ни хване буря по пътя, като това наистина е доста добра идея.

Рискове

Сухото пръскало се намира на много голяма надморска височина, което само по себе си носи доста рискове за здравето. Интересното е, че не точно височината е големия проблем, а това, че до тук не е лесно изкачването дори и за хора с доста добра физическа подготовка. Дори и да сте доста тренирани, това не е шега и при подобен преход може цялото тяло да се окаже подложено на неимоверно големи усилия и натоварване.

Освен това, съществуват и опасности, които произлизат от самия терен. Той е стръмен, а на места има малки камъчета и други подобни, което създава рискове от подхлъзване и пропадане.

Сред опасностите тук е рязкото влошаване на времето. Температурите могат да паднат драматично само в рамките на час, което може да ви постави в риск докато сте високо в планината. Понякога тук може да се извие буря без да е имало каквито и да било предварителни индикации, а това винаги е опасно и неприятно, независимо колко много опит имате с ходенето в планината.

Не бива да забравяме и рисковете, които идват от срещите с диви животни. Тук местната фауна е много богата и по тази причина е добре да сте особено внимателни.