екскурзия лефкада цена

Въпреки, че е свързан с континента чрез тесен асфалтиран път, който го прави един от малкото гръцки острови, до които можете да стигнете с автомобил или автобус, Лефкада остава учудващо незасегнат от туризма. Това е още по-озадачаващо ако се има предвид факта, че този остров е вероятно един от най-красивите в цяла Южна Европа по отношение на природните си дадености.

Столицата на острова

Занемареният град Лефкада е очарователно място, на което бихте могли да прекарате един или два дни в спокойни и бавни разходки. Тесните улички повече наподобяват на някой град в Италия, отколкото на останалите градчета в Гърция.

Фасадите са се надвесили над пътя, а много често вместо асфалт има калдаръм. През уличките на повечето места дори не може да премине автомобил. Обикновено хората минават пеш или с колело, а защо не и с онези малки скутерчета, които позволяват да преминете лесно и през най-тесните улички.

Това че уличките са тесни ги прави много приятни през жарките часове от деня. Плътната сянка на каменните и тухлени фасади създава усещане за отпускаща прохлада, което се цени особено през 35 градусовата жега.

Сградите в голямата си част изглеждат много занемарени, но това всъщност придава някакво уникално очарование, което отново наподобява за бедния италиански юг.

Не е рядкост да видите парчета мазилка да се белят от фасадата на розови и жълти сгради, което създава чувство за средиземноморска старост и говори за бавния и небрежен стил на живот тук.

В провинцията

Излизайки из провинцията във вътрешността на Лефкада, вие ще попаднете в един забравен свят. Вътрешността на острова е доминирана от хълмове, които са покрити с пищна зеленина. Сред тях, между овощни градини, лозя и маслинови горички са сгушени също така забравени от времето селца, където начинът на живот не се е променил особено през последните няколко века.

Крайбрежието

екскурзия лефкада крайбрежие цени

По протежение на целия западен бряг на Лефкада има разкошни плажове. Ако трябва да сме съвсем обективни, те са едни от най-красивите в цяла Европа и разбира се в Гърция.

Някои от тези невероятни плажове обаче, са сериозно засегнати от падащи камъни след последните земетресения, които са засегнали Йонийско море и островите в него.

Единствено по протежение на източното крайбрежие на Лефкада има някои прекомерно развити туристически центрове, където презастрояването и претоварването с туристи е наистина малко прекалено. Там плажовете определено са доста атрактивни, макар че не са най-живописните на острова.

Останалата част от остров Лефкада се развива изключително хармонично. Ако продължите по целия път от север на юг по западното крайбрежие, ще видите десетки разкошни малки заливи и полуострови, където пищната зеленина покрива всеки квадратен метър от брега.

Освен всичко останало, западното крайбрежие е и малко по-ветровито, което привлича кайтсърфисти и ветроходци от цял свят.

Някога Лефкада била полуостров… Както вече споменахме в началото на тази статия, първоначално Лефкада била полуостров, а не истински остров какъвто е днес. Тя била свързана с територията на континентална Гърция с не много широка ивица суша.

Коринтските колонизатори обаче, прорязали канал през тесния провлак. Лефкада става част от Гърция през 8 век пр. хр., като по това време тя вече е отделена от континента.

Интересно за Лефкада

Както вече знаете, Лефкада е един от най-хубавите гръцки острови в Йонийско море. А някога запитвали ли сте се какво означава името на острова и от къде идва то? Това което е известно днес е, че името на Лефкада идва от белия цвят на скалите на острова, а самата дума Лефкада означава бяло.

На практика, въпросните бели скали се намират само на западния бряг на острова и обикновено се спускат наистина драматично към морето. На изток Лефкада е с по-малка надморска височина и е покрита с различни растения и дървета, така че множеството заливи просто се гмуркат в гъстата зеленина около брега.

Най-добри плажове и зони за отдих

екскурзия лефкада плажове цени

Почивката на плажовете в Лефкада са невероятно красиви и всеки един от тях е уникален. Те се отличават с изключително белия си цвят, който идва от самия цвят на скалите, от които е изграден острова.

Ако трябва да назовем обаче един плаж, за който да кажем, че е най-популярният на острова, това е Порто Кацики.

Това място присъства и може да се намери в много туристически брошури и ръководства за пътешественици. Някои от най-добрите плажове на острова ще откриете също така около градчетата Лигия и Никиана.

Районът се е заформил като един от най-важните туристически центрове на острова.

С какво се занимават хората

Основното препитание на хората на острова е отглеждането на маслини, като местните маслини са известни като едни от най-вкусните в света. Друг голям източник на доходи е производство на цитруси и други овощни насаждения.

Тук се отглежда и леща с изключително високо качество, която се смята за най-добрата в Европа. Освен това, Лефкада е известна с производството на висококачествени текстилни тъкани, бродерия и най-нежна дантела.

Природни забележителности

На около два километра от град Нидри, който е смятан за най-важното туристически селище на остров Лефкада, се намира един изключително красив водопад, който е заобиколен от буйна зеленина насред дивите пейзажи на острова.

Тук пристигат огромно количество туристи, които изпитват удоволствието да се докоснат до това приказно красиво място, правейки снимки и вдишвайки от изключително чистия въздух на тази йонийска гора.

Кухня

Кухнята на Лефкада ще се хареса на любителите на гастрономическия туризъм, защото тя представлява едно наистина изкусно съчетание между италиански и гръцки вкусове и аромати. Сами можете да си представите какво се получава когато на едно място се срещнат две от най-вкусните национални кухни в света.

Друга причина да се влюбите в кухнята на Лефкада е това, че във всеки град на острова има атрактивни ресторанти и кафенета, които предлагат местни традиционни ястия и деликатеси, които са създадени изцяло на базата на местни продукти.

Василики

екскурзия василики лефкада цена

Василики е второто по популярност селище на остров Лефкада след Нидри. То се намира близо до красив, живописен и закътан залив и е защитено от ветрове през цялата година, така че водите около града са спокойни като огледало.

Василики има и прекрасен пясъчен плаж. Това място е идеално за сърфиране, особено за начинаещи и за хора с по-малко опит в тази област.

Туристите които посещават Василики могат да направят лека разходка с лодка от градчето до живописен плаж, наречен Агиофили. Сред забележителностите на това място е мостът, който свързва острова с континента. Близо до моста ще видите руините на крепостта Света Маура.

Лефкада

Град Лефкада се намира на около километър от моста, който свързва острова с континента. В този град можете да откриете прекрасни църкви, като например Свети Димитър, Свети Мина, Свети Йоан и Свети Спиридон. В църквата „Пантократор“ има гробище, където посетителите могат да видят гробницата на известния гръцки поет Аристотелис Валаоритис.

Докоснете се до културата

Една екскурзия из културните забележителности на Лефкада би била изпълнено с емоция и чувство преживяване, тъй като тук има цял куп места, които си струва и трябва да посетите. Може би най-допре е да започнете с атракциите на острова от крепостта Санта Маура. Въпреки факта, че голяма част от старата сграда не е успяла да оцелее до днес, това, което е останало дава ясна представа за изминалото величие на Лефкада.

Освен това, препоръчително е да направите и едно посещение на Археологическия музей, Музея на фонографите, Етнографския музей, както и на Византийската художествена галерия, Фанмеренския манастир и други. Накрая, не пропускайте да отделите и малко време на село Калигони, което разполага с изключително древни исторически фрагментите.