Описание

Костенковци е малко българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му наброява 41 души според статистиките на ГРАО за 2015 година.

Със своята уникална архитектура Костенковци ви връща в духа на Възраждането и съвсем спокойно можем да ви обещаем, че ще се почувствате поне 100 години назад във времето.

Препоръчваме да посетите тази част на България, ако търсите уютно и спокойно място, в което да усетите истинския дух на българските традиции и култура.

Местоположение на Костенковци

Административно селото е част от Община и Област Габрово. Географски Костенковци е разположено в китна планинска долина в предпланинските части на Средна Стара планина.

Селото е разположено на надморска височина от 518 метра върху малък склон, който гледа на юг към Стара планина.

До него се стига по четвъртокласен републикански път, а само на няколко километра югоизточно преминава първокласният републикански път 5, част от международната пътна мрежа E85.

Най-близките населени места са Иглика, Карали, Колишовци, Скалско, Велковци, Лесичарка, Стойчовци и Цинга.

Какъв е туризмът в Костенковци

Селото разполага с три къщи за гости, най-голямата от които може да приеме 20 души. Всяка от къщите е изградена в класически възрожденска архитектура и интериорът е традиционен за българския бит, съчетан с всички модерни удобства и екстри.

Костенковци се намира в доста любопитен за туристите район, който предлага много красива природа, интересни забележителности и китни селца, в които е удоволствие да се разхождаме.

Ако българското село и неговият китен чар са ви слабост и предпочитате да изкарате почивката си на такова място, вместо на някой Черноморски курорт, то Костенковци е едно от най-добрите места, в което да го направите.

Забележителности, на които да обърнете по-сериозно внимание

В околностите на Костенковци си заслужава да посетите пещерата Андъка, която се намира на около 2 километра от селото. Дължината на пещерата е приблизително 5 000 метра, но освен дължината си, тя е доста бедна на образувания.

Дряновската екопътека определено е нещо, което искате да посетите, ако сте любители на природата. Намира се близо до Дряновския манастир и на около 2 км от Костенковци.

Изключително богата е на различни скални образувания, венци, пещери, пластови стъпала, въртопи, водопади и много други.

Едно от местата, до което ще ви заведе тази екопътека е Дряновският водопад. Разположен е по поречието на река Андъка и в близост до пещерата Бачо Киро.

Водопадът е висок приблизително 5 метра и се препоръчва да се посещава предимно пролетта, когато е най-пълноводен и красив.

Задължително препоръчваме да посетите пещерата Бачо Киро, Дряновският манастир и пътеката Виа Ферата, които също се намират само на няколко километра от Костенковци.

История на селото – какво знаем за нея

Обретен Генев, роден в село Костенковци, написва книга, свързана с историята на селото, в която помества всички легенди, хипотези и истории за Костенковци, които е събрал.

Според него селото има доста богата история, която може да се проследи още до древността. Историческите факти за Костенковци, обаче, са далеч по-бедни от това, което Обретен Генев представя в своята книга.

В околностите на селото са открити останки от римски път, както и от тракийската крепост Стринава, които до някаква степен свидетелстват за живот по тези земи още в периода на Античността.

За съжаление други данни за селото почти отсъстват. Предполага се, че през османския период жителите му са се занимавали основно с животновъдство и земеделие.

След Освобождението през 1878 година Костенковци става част от Княжество България и до ден днешен не е напускало българската държава.