Описание

Боровец е първият български курорт и е най-близкият зимен такъв до столицата София. Намиращ се в подножието на Рила, той е любимо място за отдих на жителите на столицата, както поради близостта си, така и поради красотата и страхотните възможности за ски спортове.

Курортът е известен и като любимото място на българските царе Фердинанд I и Борис III, а в близост се намира и двореца „Царска Бистрица“.

Местоположение на Боровец

Курортът е разположен на 1 350 метра надморска височина в подножието на северните склонове на Рила. Столицата София е на 68 км, Благоевград е на 83, а Пловдив на 125 км.

Административно Боровец е част от Община Самоков и Софийска област.

Климатът в него е умерен, а зимата е мека и с много снеговалежи. Ски-сезонът в курорта започва през декември и приключва през април.

Курортът е и най-близката точка за достигане на връх Мусала, най-високият в България.

Туризъм в курорта

Основната дейност в курорта е ски туризмът, като хотелиерството и ресторантьорството са силно развитие.

Хотелите в курорта са над 35, като най-внушителният от тях разполага с над 1 500 места леглова база. Посетителите могат да се насладят на най-висок лукс, както и на по-достъпни хотели, в зависимост от възможностите си.

Освен това, в курорта могат да се намерят над 10 ресторанта, без да броим тези, в хотелите.

Забележителности

„Черната скала“ е огромна каменна скала, намираща се близо до курорта. Тя се издига на 135 метра над долината на река Голяма Сливница. Мястото е лесно достъпно и не изисква специална подготовка и екипировка.

Посетителите на курорта могат да се качат към планината чрез някой от кабинковите лифтове и да се насладят на панорамната гледка разкриваща се от Рила. Недалеч е най-високият връх в България Мусала.

Най-атрактивната забележителност, разбира се, са ски пистите с обща дължина от 58 км, като най-дългата е 12 км.

История на Боровец

Поради местоположението си в планината, курортът има сравнително нова история като населено място. До освобождението на мястото му се е намирала гора, която се е наричала Чамкория. Жителите на Самоков често са отскачали до нея, за отдих и пикници.

След освобождението в местността започват да се строят вили на видни общественици и богати хора, като първият човек, построил си имот там, е българският генерал Петър Тантилов.

Огромен принос за развитието на местността изиграва цар Фердинанд, който построява своя дворец „Царска Бистрица“. Чамкория се превръща в едно от любимите му места за отдих, а рилските гори в едно от любимите му места за лов.

През 1942 година името на курорта се сменя на Боровец.

През 60-те и 70-те години той се оформя като ски курорт, като започват да се изграждат първите хотели в алпийски стил и съоръжения за зимни спортове.

Днес той е една от най-популярните дестинации за българи и чужденци, както през зимния, така и през летния сезон.