Описание

Етрополе е български град, който се намира в западната част на страната, в склоновете на старопланинския масив.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 10 936 души, което го прави един от най-големите градове в своята област.

Местоположение на Етрополе

Градът е административен център на собствената си община и е част от Софийска област. Географски се намира в западния дял на Стара планина.

През Етрополе преминава второкласният републикански път 37, а най-близките му населени места са Рибарица, Горунака, Бойковец, Лъга и Правец.

Туризъм

Градът има добре развит туризъм, а местата, в които може да отседнете, включват 6 хотела, един от които семеен, както и три къщи за гости. Най-големият хотел разполага с леглова база от 92 места, докато най-голямата къща за гости ще ви предложи 14 легла.

Независимо къде изберете да отседнете, Етрополе ще ви впечатли с топлотата, уюта и спокойствие, които витаят в него, а планинският регион ще ви осигури несравнимо красив пейзаж, на който да се любувате по време на престоя си там.

Забележителности в Етрополе и региона

Ако сте любители на историята, то градът разполага със свой собствен Исторически музей. Той се помещава в сградата на бившия конак и е открит през 1958 година. В музея може да се насладите на над 1200 експоната, в които влизат предмети от бита и обзавеждане. Има и много документи и снимки. Историческият музей в Етрополе членува в организацията Музеите в света.

Градът се гордее и с друга значима забележителност – местната Часовникова кула. Тя е изградена през далечната 1710 година от местния майстор Тодор и според учените е една от най-старите часовникови кули в България изобщо. Материалите, използвани за изграждането ѝ, са речен камък и бигор. Кулата е висока близо 20 метра и до ден днешен часовникът и отмерва точно. В началото кулата се е използвала като отбранителна и наблюдателна, като впоследствие, през 1821 година, тя е преработена в часовникова. В днешно време туристите нямат достъп до вътрешността на самата кула, а могат да я гледат единствено отвън.

Ако искате да видите нещо по-различно и сте любител на животните, то конната база в града е още едно място, до което може да отскочите. Конната база предлага езда, както за начинаещи, така и за напреднали, а има курсове и за деца. Отделно, базата разполага с ловна резиденция с ресторант.

Определено, обаче, едно от най-живописните места в региона е екопътеката Екот от камбанен звън. Пътеката започва от съседното село Рибарица и общата ѝ дължина достига до 2.5км, като минава през красиви местности като водопада Варовитец, както и вековната гора край него. По пътеката има разположени дървени мостчета, пейки, беседки и места за детски игри.

История на града

Историята на Етрополе може да бъде проследена до над 2500 години назад. Смята се, че възниква през 6-5 век преди Христа и първите му заселници са тракийското племе трибали.

Поради ключовото си местоположение, близо до старопланинските Етрополски и Златишки проход, градът е важен пункт, който му носи значително икономическо развитие.

Историята познава не един или два военни похода, преминали през днешния град Етрополе, най-известните от които са походите на Филип II Македонски, Александър Велики, Исак II Ангел, както и Михаил III Шишман през 1330 година.

След като попада под османска власт, градът поема друг път на развитие. През 16 и 17 век в него значителна роля играят занаятите свързани с руди като мед, сребро, злато и желязо.

Засилената търговия с най-различни рудни метали поставят основата и за развитие на просвета и книжовност. През 17 век възниква Етрополската книжовно-просветна и калиграфско-художествена школа в манастира „Света Троица“. През 1613 година в него е открито килийно училище. Близо 2 века по-късно, през 1811 година, се открива и открито обществено килийно училище.

Повратният момент за града идва през 1865 година, когато Мидхат паша построява нов главен път от София за Северна България през прохода Арабаконак. Той преминава през тогавашното село Самунджиево, което получава статута на нов главен пункт и бива прекръстено на Орхание (дн. Ботевград) и обявено за град. Тогава Етрополе загубва влиянието си и започва неговият упадък.

След Освобождението градът става част от новото Княжество България.